BAR-listás vagy?
Így kaphatsz hitelt!
Még önerővel nem rendelkező ügyfelek is könnyebben kapnak hitelt, mint azok, akik fent vannak a BAR-listán. Tippjeink segítenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elég a mindenkori minimálbér összegével kilencven napig - tartoznod, a bankok azonnal rossz adósként könyvelnek majd el. A neved az összes személyi adatoddal, valamint az aktuális hiteled adataival együtt bekerül a Központi Hitelinformációs Rendszerbe - röviden KHR-be, korábbi nevén a BAR-ba -, és annyi a hitelképességednek.

Mégha vissza is fizeted a tartozásodat, az adataidat a rendszer még öt évig tárolja, addig pedig búcsút inthetsz az újabb kölcsönöknek. Hacsak nem használod tippjeinket! A következőkben ugyanis eláruljuk, hogyan juthatsz mégiscsak hitelhez, ha BAR-listás vagy!

Váltsd ki a hiteled, de azonnal!

A bankoknak kötelességük postai úton tájékoztatni, ha az adataid felkerülnek a BAR-listára. A listán aktív státuszban szerepelsz egészen addig, amíg fennáll a tartozásod, aktív BAR-listásként pedig esélyed sincs arra, hogy bármelyik kereskedelmi banknál kölcsönhöz juss.
Néhány hitelintézet és az úgynevezett faktorcégek azonban hajlandóak arra, hogy aktív státuszúaknak is hitelezzenek - természetesen a megszokottnál kevésbé kedvező feltételek mellett. Igénylik például ingatlan bevonását fedezetként, és bizonyos kamatfelárral is számolnod kell. Bármennyire is kedvezőtlenek azonban ezek az ajánlatok, lehetővé teszik, hogy minél előbb rendezd a tartozásod, hiszen így passzív státuszba kerülhetsz a KHR-ben.

Ez pedig annyit jelent, hogy a kereskedelmi bankoknál ismét megnőnek az esélyeid arra, hogy a jövőben hitelképesnek minősítsenek.
A hiteltartozásodat azonban igyekezz a BAR-listára kerülés időpontjától számított hat hónapon belül rendezni, ez ugyanis szintén jó pont a bank szemében.

Passzívan nagyobb eséllyel, de kedvezőtlen feltételekkel

Bár a passzív státusz lehetővé teszi bizonyos hitelek felvételét, az így megszerezhető kölcsönök még mindig jóval kedvezőtlenebbek, ráadásul szigorúbb feltételek mellett vehetők igénybe. Ha kaphatsz is hitelt, nagy valószínűséggel szükség lesz egy teljes mértékben hitelképes adóstársra, valamint egy forgalomképes ingatlanra fedezetként.

Továbbá számítanod kell rá, hogy az igényelt összegnek csupán egy kisebb hányadát kaphatod majd meg, és a törlesztőrészletek is magasabbak lesznek, mint várnád.
Ha azonban az így felvett hitel visszafizetését komolyan veszed, a bank kedvező fizetési fegyelem mellett hajlandó lehet egy idő után bizonyos engedményekre - például a kamat csökkentésére, esetleg a törlesztőrészlet összegének mérséklésére.

Jó, ha tudod!
Lakáshitelhez nemcsak aktív, de passzív státusszal sem juthatsz. Áruvásárlási vagy szabadfelhasználású hitelek esetében van esélyed, ám a lakásvásárláshoz szükséges hitel magas összege miatt a bankok általában túl kockázatosnak tartják, hogy olyannak hitelezzenek, aki bármilyen formában is szerepel a KHR-ben.

Ha mégis lakás kellene - aktívan, passzívan

Ahogy említettük, lakáshitel felvételére a BAR-listásoknak nem igazán van esélyük - ha ők akarják felvenni a kölcsönt. Ám mint ahogy a törvények esetében, úgy a kölcsönök terén is találni kiskapukat.

Ilyen egérút az, amikor papíron nem te, hanem az élettársad igényli a kölcsönt. Ebben az esetben közjegyzői okirattal igazolnotok kell, hogy semmilyen vagyonközösség nincs köztetek, és a megvásárolandó ingatlanban nem is tervezel - nem is tervezhetsz! - tulajdonrészt szerezni addig, amíg szerepelsz a BAR-listán, azaz egészen öt évig.

A bankok általában ekkor is igényt tartanak ingatlanfedezetre, valamint az esetek többségében adóstársra is, sőt, a vagyoni és tulajdoni viszonyokat a futamidő alatt akár több alkalommal is ellenőrizhetik.

Jó, ha tudod!
A lakásvásárlástól eltérő hitelcélok esetében egyre engedékenyebbek a bankok a KHR-ben szereplőkkel kapcsolatban, így ma már sokkal nagyobb az esély arra, hogy egy rossz adós hitelhez jusson, mint korábban. Ennek oka azonban sajnálatosan a BAR-listások egyre gyarapodó köre.
Te is szerepelsz a KHR-ben? Ha nem kaptál választ minden kérdésedre, akkor mielőtt teljesen lemondanál a hitelfelvétel lehetőségéről, kérj tanácsot egy hozzáértőtől. Szakértőnk, Gróf Anna Mária hiteltanácsadó minden kérdésedre választ ad majd! »
Ezt is szeretjük