Így dobd fel az erkélyt 1000 forintból!
Egyetlen délután alatt
Az erkélyed is lehet otthonos és szép. Ráadásul vagyonokat sem kell költened: elég egy ezres is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az erkély tavasszal és nyáron szinte szobaként funkcionál, hiszen jó időben kiülhetsz olvasgatni, vagy csak élvezni a lágy szellőt, a melegítő napsugarakat. Nem kell más, csak egy kis fantázia és néhány látványos apróság ahhoz, hogy igazán hangulatos legyen, amit minden vendéged megcsodálhat, és te is szívesen gyönyörködsz majd benne. Az erkély díszítéséhez íme, néhány egyszerű, nagyszerű és olcsó ötlet, ami megéri a pénzét.

Görög hangulatú cserepek

Görögország a napfénnyel, a tengerrel, az erős kék és a vakító fehér színekkel egyszerűen mesés. Egy csipetnyi mediterrán életérzést te is az otthonodba csempészhetsz néhány formatervezett cserép segítségével.

Nem kell mást tenned, csak vásárolni egy szimpla agyagcserepet, majd lefesteni hófehér festékkel, jó erősen, két rétegben. Vásárolj hozzá olyan mozaikcsempéket, amelyeket egy hordozófelület tart össze. Ezután vágj le belőle két, hagyományoscsempe-szélességű csíkot, melyek pontosan ráillenek a cserép peremének alsó részére.

Vízálló ragasztóval rögzítsd a mozaikokat a helyére hullámos oldalukkal lefelé, de a papírhordozót még hagyd a csempéken. A felragasztott sormintát is hagyd megkötni a gyártó utasításai szerint. Amikor elkészült, vizes szivaccsal nedvesítsd be a papírhordozót, szedd le, majd vízálló fugázóanyaggal töltsd ki a hézagokat. Ehhez használj gumiélű spatulát vagy szivacsot. Tegyél földet és egy szép virágzó növényt a cserépbe, majd szórj a tetejére apró kőzúzalékot. És máris elkészült az erkélyed egyedi, mutatós dísze.

Felcímkézett fűszerkert az erkélyen

A friss fűszernövények helye tavasszal és nyáron lehet az erkély is. Helyezd őket szépen sorban egy kis polcra vagy csak egy kis asztalkára, és jelöld meg őket stílusosan, pici fémtáblák segítségével. A fényes fémleveleket és -virágokat vékony alumíniumlemezből vághatod ki - hobbiboltokban keresd -, a dombornyomásos feliratok és apró részletek pedig egyszerű golyóstollal készülhetnek.

Ehhez a fémes összképhez válassz bádogkaspókat, majd állítsd őket szépen egymás mellé, hogy áttekinthetőek legyenek. Első lépésben egy kartonra rajzolj fel levél-, illetve virágmintákat, és vágd ki sablonnak. A sablont fektesd egy 36-os sablonfóliára, majd húzd körbe golyóstollal. Egy kisebb, éles ollóval vágd ki a felrajzolt fémmintákat.

Ezután egy üres golyóstollal húzd meg a levelek erezetét és a szirmok mintázatát. Visszafelé írd rá a növény nevét mindegyik táblácskára, így elölről különleges dombornyomott jellege lesz. A feliratoknál először pauszpapírra írd fel a szavakat, majd képpel lefelé fektesd a fémlapra, és húzd át a vonalakat. Végül a táblácskákat ragaszd erősebb fémdrótra, és szúrd a növény mellé.

Mutatós terítőnehezék szeles napokra

Ha szeles napok járnak, akkor se mondj le az erkélyről. Az asztalkán lévő terítő széleire csíptess elegáns díszítőnehezéket, hogy ne csúszkálhasson. Az igazán csillogó hatás kedvéért az üveggyöngyöket keverd fémelemekkel. Manapság már sokféle gyöngyöt vásárolhatsz, de az egyszínű üveggyöngyök is megfelelőek, ha tetszés szerinti színnel és mintával díszíted őket.

Először tekerj fóliát egy hurkapálca egyik végére, majd a gyöngyöket húzd fel rá, így nem csúsznak le róla. A pálcikát tartsd a kezedben, és mártsd a gyöngyöket az üvegfestékbe. A felesleges festéket rázd vissza az üvegbe, majd nyomd a pálcikát Blu-Tackbe, azaz gyurmaragasztóba, vagy simán gyurmába, míg a festék szárad. Kihúzótollal rajzolj mintákat a gyöngyökre.

Legjobb, ha kontrasztos színekkel dolgozol. Amikor a festék megszáradt, szedd le a gyöngyöket a pálcikáról, és fűzd fel egy 10 cm hosszúságú ékszerdrótra, aminek az egyik végét a függönycsipeszhez rögzítetted. Harapófogóval csípd le a drót végeit, és nyomd a gyöngy közepén végigfutó lyukba, hogy ne látszódjanak ki. Akaszd az asztalterítő egyik sarkára.

Hobbiboltokban keresd
Akár gyöngyre van szükséged, akár a dekorfestéshez szükséges eszközökre, a hobbiboltokban mindent megtalálsz, ráadásul segítséget is kaphatsz, ha tanácstalan vagy egyik-másik díszítőtechnika kapcsán.

Hangulatos festett asztalka

A legjobb, ha az erkélyeden natúr faasztalka kap helyet, mert ezt lehet a leginkább díszíteni és kifesteni. Egy finom, élénk színű minta bármikor felvidíthat, akárhányszor ránézel. A faasztalkát dobd fel színes csíkokkal, modern látványt nyújtanak, és nagyon egyszerűen elkészíthetők. Az állandó jókedv biztosítására a sárga szín ideális, amely garantáltan javítja kedélyed.

Ha az asztalod felülete kezeletlen, azaz lakk- és viaszmentes, azonnal hozzáfoghatsz a festésnek, más esetekben elsőként csiszold át a bútor felszínét.

Ezután az asztal hosszanti irányában ragaszd fel a maszkoló ragasztószalagot különböző szélességekben, de mindvégig figyelj arra, hogy a vonalak egyenesek és párhuzamosak maradjanak.

Sárga és fehér festéket kenj fel a csíkok közötti részekre. Várj, míg teljesen megszárad, majd óvatosan szedd le a ragasztószalagot. Végül vigyél fel a felületre két réteg átlátszó akrillakkot, a tartós eredmény miatt.

Cikkünk megírásában Julie Savill 101 hangulatvarázsló ötlet című könyve segített.

Ezt is szeretjük