4 igénytelen szobanövény munkamániásoknak
Rohanó világunkban nemhogy a növényekre, de még magunkra sem jut idő. Ha nem szeretnél szürke falak között élni, válassz igénytelen növényt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretnéd, ha szépen zöldellő növények ékesítenék a lakást, de nem tudsz sok energiát fordítani az ápolásukra? Akkor összeállításunk neked szól: négy szobanövény, ami a legkisebb törődést is meghálálja.

Ferdeszemű japán csoda: a kukoricalevél

A kukoricalevél, más néven aszpidisztra Japán erdeiben honos. Felálló, hosszúkás és sötétzöld levelei vannak, melyek egészen hosszúra is megnőhetnek, ám a növény maga így is csupán 1 méter magasra nő meg.

Hogyan tartsd?

Ez a csinos örökzöld növény valóban sok mindent kibír: nincs szüksége túl sok fényre, így a lakásod sötétebb zugaiban is boldogan fog virítani. 8-18°C közötti hőmérsékletet igényel. Jól tűri a szomjazást és a száraz levegőt, de nem szereti a tűző napot és a túlöntözést. Szinte elpusztíthatatlan, de ha azt szeretnéd, hogy igazán jól érezze magát, márciustól augusztusig kéthetente adj neki egy kis tápoldatot. A fiatal növényt minden tavasszal ültesd át.

Még egy ázsiai bevándorló: a botpálma

Ez az igen ellenálló és mutatós növény Délkelet-Ázsiából származik. Hazájában csőszerű törzséből sétapálcát, esernyőnyelet készítenek - innen származik a magyar elnevezése is. Sötétzöld levelei legyezőszerűek, és körülbelül 20 cm átmérőjűek. Lassan növő faj, hosszú évek alatt éri el csak a 1,5 méteres magasságot.

Hogyan tartsd?

Meglehetősen igénytelen növény, jól bírja a száraz szobalevegőt. Szereti, ha bőségesen öntözöd, és havonta egyszer-kétszer tápoldatozni sem árt.

Nyáron kiteheted a kertbe vagy az erkélyre, de csakis árnyékba, az árnyékos helyeket ugyanis kedveli. Télen 10°C alatt kell tartani, ha azonban azt szeretnéd, hogy szép nagyra nőjön, tartsd virágföldben, és két-három évente ültesd át! Ha jól érzi magát, semmiféle betegségtől vagy kártevőtől nem kell tartanod.

Gyönyörűség az esőerdőkből: a flamingóvirág

A flamingóvirág Közép- és Dél-Amerika esőerdőinek szülötte. Nem túl nagytermetű, magassága 50-60 cm. Levelei hosszúkás szív alakúak, virágzatának fellevelei pedig - melyeket februártól augusztusig hoz - élénkpirosak vagy rózsaszínűek.

Hogyan tartsd?

Mivel őserdei növény, a meleg és párás helyeket kedveli, az ideális hőmérséklet 18-20 °C számára. Tavasszal és nyáron gyakran öntözd, és kéthetente tápoldatozd! Ilyenkor párásabb levegőt is igényel, az állandó permetezést azonban elkerülheted, ha egy kaviccsal töltött, vizes tálcára teszed. Télen nem igényel annyi öntözést és olyan magas páratartalmat sem. Fénykedvelő, de a közvetlen napsütést rosszul tűri. A fiatal, még ki nem fejlett növényt egy-két évenként tavasszal ültesd át laza virágföldbe.

Üde színfolt egyenesen Ázsiából: a japánsom

Mint neve is mutatja, ez a növényke Japánból származik, ám Kínában, a Himalájában és Koreában is megtalálható. Eredetileg kertben élő örökzöld, nagyméretű cserje volt, a nemesített, szobai változatok azonban már kisebb termetűek. Levelei tojásdad alakúak, fénylő zöldek sárga foltokkal tarkítva. Bogyói élénkpirosak, amelyek igazi színfoltjává tehetik a szobádnak. A növény magassága elérheti az egy métert.

Hogyan tartsd?

A hűvös, félárnyékos helyeket kedveli; tartsd 14-18 °C között. Májusban kiteheted a szabadba, ilyenkor viszonylag gyakori öntözést és havi egyszeri tápoldatozást igényel.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Télen pedig – ha nem akarod, hogy ellepjék a levéltetvek − tartsd hűvös helyen, és ritkán öntözd. A fiatal növényt tavasszal ültesd át virágföldbe. Ha ilyenkor vissza is metszed egy kicsit, csodálatosan elágazó és dús lesz a japánsomod.

Ezt is szeretjük