Így takarítsd a hűtőt, hogy alacsonyabb legyen a villanyszámla: részletesen elmondjuk a lépéseket
Pár lépés az egész.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrények általában a lakások legnagyobb fogyasztóit jelentik, amit a nem kellően körültekintő használhat tovább képes fokozni. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes megemlíteni a takarítást is, mely több szempontból is összefügghet a témával, legyen szó a jégmentesítésről, a leolvasztásról vagy épp a hőleadó rács portalanításáról.

Ha szeretnéd, hogy a hűtő a lehető leghatékonyabban működjön, miközben nem fogyaszt többet a feltétlenül szükségesnél, érdemes bizonyos időközönként megtenned a következőket.

Így tüntesd el a jeget!

Bár a modern hűtőszekrények közül sok rendelkezik no frost vagy éppen önleolvasztó funkcióval, amellett, hogy a régi típusok is ugyanúgy jelen vannak a háztartásokban, az újabb készülékek nem megfelelő használata is eredményezhet jegesedést, aminek már néhány millimétere is drasztikus mértékben emelheti meg a készülék fogyasztását.

Jegesedést okozhat, ha gyakran nyitogatod a hűtő ajtaját, és a környezet levegőjének páratartalma miatt nedvesség jut a hűtőbe, de ugyanúgy probléma, ha melegen vagy még langyosan teszed be az ételeket, vagy, ha például nem szárítod meg a zöldségeket, gyümölcsöket, miután megmosod, és mielőtt a hűtőbe teszed őket. Érdemes megemlíteni továbbá, hogy kialakíthatja a jegesedést az is, ha például az ajtó nem zár tökéletesen, vagy pedig megsérül a tömítés, ilyen esetekben ezt a problémát kell elsőként megszüntetni.

Ha a hűtő nem olvasztja le önmagát, a jég vastagsága pedig már a három-öt millimétert is elérte, mindenképp szükséges megkezdeni a leolvasztást.

Ennek menetét megtalálod a berendezés használati útmutatójában is, az alaplépések azonban általában ugyanazok: a készüléket áramtalanítani kell, majd kipakolni, kieresztőnyílásához pedig tálcát kell tenned, hogy a leolvadt víz abba csöpögjön. Ezután csak várnod kell, mielőtt azonban visszapakolnál, érdemes alaposan kitakarítani a hűtőt, de legalább ilyen fontos, hogy ezután nyitott ajtó mellett hagyd kiszáradni, nehogy nedvesség maradjon benne.

A hőleadó rács portalanítása is nagyon fontos

Ha a leolvasztás miatt áramtalanítottad a készüléket, érdemes mindezt összekötni a hűtőrács portalanításával is, melyet szintén csak áramtalanított készüléken szabad elvégezni. Nagy szükség van azonban erre, a hőleadó rácson található porréteg ugyanis intenzíven szigetel, ami akadályozza a hőleadást. Ezt a készülék erőteljesebb keringetéssel kompenzálja, ami miatt a motor nagyobb teljesítményre kapcsol, és többet fogyaszt a berendezés.

A hőleadó rácsot ezért érdemes évente legalább egyszer letakarítani: az áramtalanítás után a rácsokat dörzsöld le egy kefével - haladj fentről lefelé, így a lehullott port az alsóbb részekkel együtt takarítod le -, majd tedd meg ugyanezt portörlő ronggyal is. Végül told a helyére a gépet, és helyezd újra áram alá. A folyamatról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Ezt is szeretjük