Lakáshitel szingliknek

Hogyan juthatsz lakáshoz, ha egyedülálló vagy?

Lízing, támogatott hitelek: ma már szinte azonnal lakáshoz juthat bárki. De mi van a szinglikkel?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fészekrakó megerőszakolva?

Az egyedül élő fiatalok annyit azonnal megértettek a Fészekrakó-programból, hogy ha nincsenek férjnél és nem élnek élettársi kapcsolatban, akkor hiába a támogatás és az álmodozás a régóta vágyott saját otthonról.

Bár a program esetében korábban elegendő volt az élettársi kapcsolatot egyetlen nyilatkozattal igazolni, 2005 augusztusában a kormány – megelégelve a folyamatos visszaéléseket – szigorította a Fészekrakó jogszabályi feltételeit, így ma már csak a komfortos lakásokra jár félszocpol és csak azoknak, akik a legalább fél éves élettársi viszonyukat jegyző által kiadott nyilatkozattal igazolják. A lakás vételára továbbá nem lehet több sem az illetékes önkormányzat jegyzője által kiadott értékbizonyítvány szerinti értéknél, sem a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél.

Az élettársi kapcsolatok „elterjedésének” a gyermekvállalás lehetősége adhatna lökést, ezt a támogatási formát azonban csak a 40 év alatti házasok vehetik igénybe új lakás vagy családi ház építése, illetve vásárlása esetén. Minden más esetben csak már meglévő gyermekre „jár” a szocpol-támogatás.

A 35 év alatti, „igazolt” élettársak egy lehetőséggel élhetnek: állami kezességet vehetnek igénybe a lakás vásárlásakor, így minimális önerő mellett juthatnak lakáshoz. Ebben az esetben azonban igen nagy összegű hitelt kell felvenniük, ami nagyobb összegű havi törlesztőrészletet von maga után, továbbá garanciadíjat is kell fizetniük, és egy év élettársi kapcsolatot is igazolniuk kell. Ráadásul ehhez a megoldáshoz extra méretű jövedelemre van szükség, ellenkező esetben a bank szóba sem áll velük. (Arról már nem is beszélve, hogy mindkét élettársnak tulajdont is kell szereznie a vásárolt lakásban, ehhez pedig már elég nagy bizalom kell.) Végignézve a lehetőségeket - beleértve a maximálisan felvehető hitelösszeget és a lakások értékét – kiderül, hogy extra jövedelem mellett is csak egy pirinyó lakást tudnak megszerezni, és ezen kell osztozniuk úgy, hogy talán közben külön életet is szeretnének élni...

Kell az önerő és a magas jövedelem...

Aki manapság lakáshoz akar jutni, annak az ingatlan értékének legalább a harmadát össze kell kuporgatnia önerőként, ami az átlag és az átlag alatti bérekből az albérleti díj kifizetése mellett egyszerűen lehetetlen. Maradnak hát a klasszikus megoldások.

Szülői segítség

Ha valaki egyszerűen képtelen összekaparni a szükséges önerőt, akkor az igényelt hitel biztosítékaként felajánlhat a banknak egy másik ingatlant. A hitelintézetek akár a szülők nevén lévő lakásra is bejegyezhetnek jelzálogjogot, és máris nem hiányolják az önerőt. A szülők emellett kezesként is besegíthetnek, ha éppen a jövedelem igazolására van szükség.

Lakástakarékpénztár, biztosítás és egyéb kombinált termékek
Ezeknél a megoldásoknál gyakran okoz problémát, hogy a hitelintézetek a termékekkel kapcsolatban nem nyújtanak kellő információt, így csak később derül ki, hogy a hitelfelvétel nem is lesz olyan könnyű. Ezekből a szerződésekből ráadásul – bár van rá lehetőség – nem is olyan egyszerű menet közben kiszállni. Nehéz 20 évre előre tervezni, sokaknak mégis a takarékpénztár, főként annak a hitellel kombinált változata jelenthet megoldást, ahol a megtakarítás már a hitel felvételekor elindítható.

Állami kezességvállalás, közalkalmazotti hitel

Azokért a fiatalokért, akik megfelelő mértékű jövedelemmel rendelkeznek, csak a hitelhez szükséges önerő összegét nem tudják előteremteni, az állam kezességet vállal, amelynek eredményeként nagyobb összegű hitelt vehetnek fel, mint amennyi az ingatlan értéke alapján lehetséges volna.

Ez a helyzet a közalkalmazotti hitel esetében is, amit szinglik is igényelhetnek. Fontos azonban tudni, hogy mind az állami kezességvállalás, mind pedig a közalkalmazotti hitel legalább nettó 200-250 ezer forintos havi jövedelmet feltételez! Az előbbi kapcsán mindemellett azért valamennyi (10-15%) önerőre is szükség van, és a hitelfelvétel költségeit is fedezni kell. Az önerő származhat munkáltatói kölcsönből, személyi hitelből vagy gyermek esetén szocpolból is. A köztisztviselők esetében viszont akár önerő nélkül is lehetőség van új lakás vásárlására.

Egyedülállóként saját otthonhoz jutni tehát nem lehetetlen, el kell azonban ismerni, hogy egy férjjel, gyerekkel vagy egy tartós élettársi kapcsolattal több esély van az otthonteremtésre...

Ezt is szeretjük