Teszteld magad!
Vajon kaphatsz hitelt?
Hiába tudnád fizetni a részleteket, ha a bank hitelképtelennek nyilvánít, nem sok esélyed van. De vajon mitől függ mindez?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ritka, ha manapság valaki anélkül tud lakáshoz jutni, hogy egy életre - vagy legalábbis harminc évre - eladósodna. A hitelpiac ennek következtében virágzik: ma már számos konstrukció közül választhat az, aki saját lakásra vágyik.

Ahhoz persze, hogy a kiválasztott hitelt meg is kapd, számtalan feltételnek kell megfelelned, hiszen a bankok nem segíteni akarnak, hanem egy - leginkább számukra kedvező - üzletet kötni. Így csak annak adnak kölcsönt, aki véleményük szerint képes is lesz visszafizetni azt a kamatokkal és egyéb költségekkel együtt.

De vajon mitől függ, hogy valaki hitelképes-e a bankok szemében? Melyek azok a feltételek, amelyek mellett hozzájuthatsz a lakásvásárláshoz szükséges összeghez? Most megtudhatod, mire számíthatsz!

Készpénzben kapod a fizetésed, vagy sem?

Ez ugyanis lényeges kérdés a hitelképesség elbírálásának szempontjából. Hiába ugyanis a bejelentett munkaviszony, a magas jövedelem és a szükséges igazolások: ha a havi jövedelmed nem bankszámlára érkezik, azaz nincs rajta megfelelő pénzmozgás, akkor a bank azt úgy fogja tekinteni, mintha nem lenne jövedelmed - így könnyen meghiúsulhat a hitelfelvétel.

Bár még ma is sok cég alkalmazottja kapja készpénzben a havi fizetését, ha hitelfelvételre készülsz, igyekezz meggyőzni a munkáltatódat, hogy legalább három hónapig - vagy a kiválasztott bank igényeinek megfelelő ideig - a számládra utalja a jövedelmed. A hangsúly pedig az utaláson van: az ugyanis szintén nem segít, ha te magad fizeted be minden alkalommal a szükséges összeget.

Jó, ha tudod!
Az egyes bankok más-más időintervallumot vesznek figyelembe a hitel elbírálásánál: van, akinek elegendő három havi bankszámla-kivonatot felmutatni, míg mások akár egy évre visszamenően is kíváncsiak lehetnek arra, hogy milyen pénzmozgás történt a bankszámládon.

Rendesen fizeted a rezsit?

Bizony, a közüzemi számlák rendszeres fizetése is befolyásolja a hitelképességed. Na persze a számlákkal történő négy-öt napos csúszás még nem a világ vége.

Ám, ha bármilyen tartozásod van az állam felé, amelynek összege megegyezik a mindenkori minimálbér összegével, esetleg több annál, akkor már van miért aggódnod. Ha ugyanis ekkora összeggel legalább kilencven napig tartozol, akkor az adataid bekerülnek a KHR-be - korábbi nevén BAR -, azaz a bankok közötti hitelinformációs rendszerbe, ami nem sok jót jelent. Hiába törleszted ugyanis a tartozásod: az adataidat a rendszer öt évig megőrzi, addig pedig szinte esélytelen, hogy bármelyik bank jó adósnak, és ezzel együtt hitelképesnek minősítsen.

Jó, ha tudod!
Mindenkinek lehetősége van évente egyszer ingyenesen információt kérni azzal kapcsolatban, hogy adatait tartalmazza-e a KHR. Ennek módjáról érdeklődj a számlavezető bankodnál!

Vettél fel valaha bármilyen más hitelt?

Ha volt már dolgod hitellel - akár szabadfelhasználású, akár áruhitellel -, de jó ideje túl vagy a visszafizetésén, akkor ez természetesen nem befolyásolja a hitelképességed. Ha azonban jelenleg is fut a neved alatt egy, akkor az már akár a mostani hitelkérelmed elbírálását is befolyásolhatja - negatív irányban. A bankok ugyanis rendkívül ügyelnek arra, hogy csak olyan személynek adjanak kölcsönt, aki nagy valószínűséggel képes is lesz azt visszafizetni. Éppen ezért igen szigorúan veszik a terhelhetőséget: általában csak annyi és olyan hitelt hajlandóak adni, amelynek törlesztőrészlete nem haladja meg a havi jövedelem 30%-át, ritkább esetben 50%-át. Azoknak pedig, akik már meglévő hitelszerződés mellett szeretnének más hitelt felvenni, ritkán van lehetőségük erre, főként abban az esetben, ha a két kölcsön törlesztőrészlete összességében már meghaladná ezt a 30%, illetve 50%-ot.

Mennyire vagy bejelentve?

Hiába a kézhez kapott több százezer forintos fizetés: ha a bejelentett béred jóval kevesebb, akkor kevés esélyed van arra, hogy hitelhez juss. A bankok ugyanis a hivatalosan, APEH által is igazolható jövedelmet veszik alapul a hitelkérelem elbírálásakor - keveset törődnek azzal, hogy egyébként mennyi is a valós fizetésed. A hozzáállás érthető, hiszen a céljuk, hogy a legkisebb kockázatvállalás mellett forgassák a pénzüket.

Ha viszont a bejelentett béred is magas, akkor nagy esélyed van arra, hogy hitelhez juss: ilyen esetben még az önerőről is hajlandóak lemondani a bankok, sőt, az átlagosnál nagyobb összeget is igényelhetsz.

Jó, ha tudod!
Ahhoz, hogy hitelhez juss, a cikkben szereplő kritériumok mellett még számos feltételnek kell megfelelned. Ha azonban a fentiek nem okoznak problémát, már jó úton haladsz afelé, hogy kölcsönhöz, általa pedig saját lakáshoz juss.
Ám, ha biztosra akarsz menni, akkor érdeklődj személyesen a bankokban, vagy fordulj hiteltanácsadónkhoz, Gróf Anna Máriához! »
Ezt is szeretjük