3 életmentő tipp, ha nem tudod fizetni a lakáshitelt
Elég egy véletlen baleset vagy egy felmondás, és a lakáshiteled máris veszélyben van. Most segítünk, hogy elkerülhesd az adósok börtönét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mit tehetsz, ha nem tudod fizetni a lakáshitel törlesztőrészleteit, mert elveszítetted a munkahelyed, esetleg baleset, tragédia miatt kerültél ilyen helyzetbe?

A legrosszabb, ha ilyen esetben egyáltalán nem reagálsz a bank fizetési felszólításaira, illetve ha elérhetetlenné teszed magad. Jobban teszed, ha inkább azonnal jelzed ezt a banknak - hidd el, van megoldás, nem is egy.

A türelmi idő és a fizetési hajlandóság

A lakáshitel jelzáloggal terheli meg az ingatlant. A bank a kölcsön folyósítása előtt ragaszkodik ahhoz, hogy a tulajdoni lapon az első ranghelyre jegyezzék be a javára a jelzálogjogot. Így ha nem tudsz fizetni, elsőként őt illeti meg a végrehajtás joga, az ingatlan értékesítéséből származó összeg követelése erejéig.
Ha valaki nem tudja fizetni a lakáshitelt, a legtöbb pénzintézetnél - elvileg - van három hónap türelmi idő, amíg rendezni lehet az ügyet.

De ezt nem érdemes megvárni, illetve ha ennél több időre van szükség, akkor tárgyalni kell a megoldás lehetőségeiről a bankkal, ami a legtöbbször eredményes, a bank ugyanis nem szeret végrehajtani. Így ha látja, hogy fizetni akarsz, noha az eredeti feltételek mellett nem megy, akkor hajlandó például átütemezni. A leggyakoribb megoldás ugyanis ilyen esetben a futamidő módosítása, amit szinte minden hazai banktól kérhetsz.

A legrosszabb tehát, amit tehetsz, ha egyáltalán nem reagálsz a bank fizetési felszólításaira, illetve ha elérhetetlenné teszed magad. Jelezd azonnal a banknak, hogy mi történt. Ezt sokan nem teszik meg, abban bízva, hogy időt nyernek a gondolkodásra, de éppen az ellenkezője igaz: ha nem nyilatkozol, a bank csak egy nem fizető adóst lát.

Megoldás lehet a hitelátvállalás

Amennyiben persze nem akarod tovább fizetni a törlesztőrészleteket, dönthetsz úgy, hogy eladod a lakást úgynevezett hitelátvállalással. Még ez is jobb, mintha hagyod, hogy több havi tartozás szaporodjon fel, hiszen akkor jön a hitel felmondása, a banki adóslistára kerülés, a végrehajtás. A bankot mindeközben az vezérli, hogy a hitelszerződés felmondása esetén minél előbb a lejárt követeléshez jusson, lehetőleg úgy, hogy a hírnevén a legkisebb csorba essen.

Ez a jelenlegi gyakorlat szerint azt jelenti, hogy a hitelezők a követelésüket eladják szakosodott behajtó cégeknek, így a bank keze és hitelportfóliója tiszta marad. 2006-ban egyébként az ötezret is meghaladta azoknak a lakáshitel-szerződéseknek a száma, amelyek eljutottak a végrehajtásig.
Ez nem jelenti azt, hogy ennyi családnak árverezték el az otthonát, hiszen a bankok sem érdekeltek abban, hogy a rosszul fizető ügyfeleik az utcára kerüljenek. A hitelintézetek inkább hajlanak az alkudozásra, és abban érdekeltek, hogy az ügyfél saját maga adja el a lakását. Mindezt természetesen a bankok felügyelete mellett, mert a közös értékesítésből általában több pénz folyik be, mint a bírósági árverésből. A pénzintézetek azonban nem szívesen hozzák nyilvánosságra a bedőlt lakásszerződéseiket.

Hasznos lehet az óvadék és az életbiztosítás

Megbízhatónak tűnő becslések szerint közelít a 100 milliárd forinthoz azoknak a lakáshiteleknek az értéke, amellyel problémák vannak, és ebből 20 milliárd forint fagyott be. Holott a lakáshiteleknél a fizetési fegyelem összehasonlíthatatlanul jobb, mint például a fogyasztási kölcsönöknél.
Hogy hogyan lehet ezt a kellemetlen helyzetet elkerülni? A kötelezően előírt óvadékra és/vagy életbiztosításra sokan nagyon haragszanak a hitel felvételekor - ezek ugyanis megdrágítják azt -, baj esetén azonban jól jöhetnek. Az óvadék azt jelenti, hogy a bank pár havi törlesztést zároltat arra az esetre, ha gond merül fel a részletek fizetésénél. Ha nem fizetsz, akkor ennek felhasználásával rendeződik a havi részlet, és van idő a megfelelő megoldás közös megkeresésére, valamint a szükséges lépések megtételére.

Az életbiztosításról pedig akkor derül ki, hogy nem volt felesleges megkötni, ha például a jól kereső családfenntartóval váratlan tragédia történik: a biztosító által fizetett összegből a hitel rendezhető, és baj pedig így könnyen elkerülhető.

Ezt is szeretjük