A hitelek legnagyobb csapdái!
Milyen könnyűnek is tűnik pénzhez jutni! Kérsz, a bank ad, vásárolsz, aztán majd szépen visszafizeted. Bár ilyen egyszerű lenne...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Virágkorukat élik a fogyasztási hitelek, az érdeklődés pedig csak fokozódik a négy fogyasztási hiteltípus – áruhitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya – iránt, amely még inkább arra ösztönzi a kereskedőket, hogy mindent megtegyenek vásárlóik számának növelése érdekében.

A kínálat dzsungelében azonban nem könnyű eligazodni, és a hitellehetőségek között is nehéz megtalálni azt az ajánlatot, amely mellett az ember nem veri magát erejét és lehetőségeit meghaladó adósságba. Ráadásul a fogyasztási hitelek csapdákat is rejtenek, amelyekkel érdemes tisztában lenni!

Olcsónak tűnik, ám a legdrágább: az áruhitel

A fogyasztási hitelek között az áruhitel az, amelyik a legszélesebb körben hozzáférhető, és amelyet már a vásárlás helyszínén igényelni lehet. Az egyszerű, gyors hozzáférés, a pontosan megjelölt törlesztési idő és havi törlesztőrészlet – alacsonyabb jövedelem mellett is – igen vonzóvá teszi ezt a hiteltípust, de tisztában kell lenni azzal, hogy ez az egyik legdrágább fogyasztási hitel, így kizárólag azoknak célszerű igénybe venni, akiknek nincs más lehetőségük!
A fogyasztási hitelek költségeit a legkönnyebben a teljes hiteldíjmutató - thm - alapján lehet összemérni, de ez sem tartalmaz minden költséget, ráadásul az egy évnél rövidebb hiteleknél problémát jelenthet az összehasonlítás. Az akciós ajánlatokat ezért kezeld egészséges bizalmatlansággal, tájékozódj, mielőtt bármibe is belevágsz, és indulj ki abból, hogy minden hitelnek ára van, amit valakinek, valamikor, valahogyan meg kell fizetni.

Legyen szó bármilyen hitelről, ha nem tudod visszafizetni, könnyen a rossz adósok listájára kerülhetsz. Hogy mindez mit jelent, és mit tehetsz ellene? Kattints ide!

Gyorsnak hirdetik, de nem az: a személyi kölcsön

A személyi kölcsön szabad felhasználású hitel, amelynek hitelösszege általában magasabb, költsége pedig alacsonyabb, mint az áruhiteleké, de felvételét jövedelemhez kötik, igénylése körülményesebb, az elbírálási ideje ráadásul banktól függően napokba telhet.
Mivel készpénzben kapod meg, ott költheted el, ahol csak akarod, ám amellett, hogy igencsak kedvezőnek tűnik, számos csapdát is rejthet - esetleges kezelési költség, késedelem esetén felszámolt díjak -, ezért alaposan tanulmányozd át a hitelszerződést még az aláírása előtt!

Olvasd el a hitelnyújtó hirdetményét és az általános szerződési feltételeket is, továbbá a szerződésnek minden részletét értsd meg, ha pedig valamiben bizonytalan vagy, mindenképpen kérdezz rá!

Csábító, de veszélyes: a folyószámlahitel

Ha van folyószámlád, a vásárlást akár folyószámlahitelből is finanszírozhatod. A hitelkeretet személyre szabottan állapítják meg, a legjellemzőbb azonban a jövedelem kétszeres összegével megegyező hitelkeret, amely a törlesztéssel újra és újra feltöltődik. Rugalmas hiteltípus, amely bármire felhasználható, költségei pedig rendszerint mérsékeltebbek, mint az áruhitel és a személyi kölcsön költségei. Hatalmas hátránya azonban, hogy viszonylag magas költségeket számolnak fel, ha egyszer is túlléped a folyószámla kereteit!
Ne felejtsd el azonban, hogy a fogyasztói hitelek ára a hitelezőtől függően változik, a döntés előtti alapos tájékozódás viszont lehetővé teszi, hogy összehasonlíthasd az ajánlatokat. De bármilyen hiteltípusról is van szó, mindig tartsd szem előtt, hogy a bankok tájékoztatási kötelezettsége mellett te, mint fogyasztó vagy felelős a végleges döntésért. Ezért gondosan mérlegeld az anyagi helyzetedet, és csak akkor vágj bele, ha biztos vagy abban, hogy fizetni tudod majd az esetleges pluszköltségeket.

Trendi és kényelmes: a hitelkártya

Viszonylag új formát jelent a hitelkártya, amellyel áruvásárlás esetén egy bizonyos ideig - 40-50 napig- tulajdonképpen ingyen használhatod a bank pénzét, ráadásul kamatot sem kell fizetned, ha a teljes összeget visszafizeted.

A kártyának ugyanakkor éves díja van, és ha mégsem tudod fizetni, a hitelköltségek már egyáltalán nem kedvezőek.

Ezért érdemes kizárólag akkor választani, ha biztos vagy abban, hogy a kamatmentes perióduson belül fizetni tudsz!

Jó, ha tudod!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján tájékozódhatsz a hitelek aktuális kondícióiról. A táblázatok nyilvánosak, bárki számára más forrásból is hozzáférhető adatok felhasználásával készülnek, amiket ráadásul rendszeresen frissítenek.
2008. január 10-től már kapható az újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin januári számának tartalmából:
  • Főtt is, füstölt is, mégsem jó - csomagolt sonkák tesztje
  • Mind szemre való - Szemfestéklemosók tesztje
  • Jobb félni, mint megijedni - riasztóbemutató
  • A pénz boldogít? A lottózás színe és fonákja
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük