Hitel aktív BAR-listásoknak is

Jövedelemigazolás nélkül

Ha már itthon nem állnak szóba veled a bankok, megoldást jelenthet az osztrák hitel. De milyen áron?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hitelpiac szigorodása miatt ma már csupán elvétve kaphat kölcsönt az, aki a BAR-listán szerepel, közülük is csupán a passzív feketelistások. A BAR-listán való szereplés ugyanis nem jó pont a bankok szemében.

Ha adataid bekerülnek a listába, jelenlegi nevén a Központi Hitelinformációs Rendszerbe, az számukra annyit jelent, hogy nem vagy megbízható adós, még akkor sem, ha már visszafizetted a tartozásod.

De, ha szóba is áll veled valamelyik pénzintézet, nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelned ahhoz, hogy kölcsönt kaphass. A jövedelemigazolás elengedhetetlen, de fedezetet, sőt, adóstárs bevonását is kérik.

Ha a feltételeknek nem tudsz megfelelni, de szükséged van a pénzre, az osztrák hitel jelenthet megoldást. De vajon valóban megéri a szomszédoktól kölcsönt kérni?

BAR-listásoknak, kedvező kamattal

Az osztrák hitelek ausztriai bankok általában szabad felhasználású termékei, melyek azok számára is elérhetőek, akik Magyarországon nem kapnának kölcsönt. Ezeknek a konstrukcióknak az esetében ugyanis nem feltétlenül lényeges, hogy a kölcsönt igénylő BAR-listán szerepel-e - kisebb összeggel tartozó aktív BAR-listás is kapott már hitelt.

A jövedelem is kevésbé nyom a latban a hitelkérelem elbírálásánál - APEH jövedelemigazolást csak meghatározott esetekben kérnek, az SZJA-bevallás elegendő.

A hitelkérelem elbírálásának ideje is rövidebb, egyes ígéretek szerint akár nyolc óra alatt is eldől, hogy kap-e, illetve mekkora hitelt az ügyfél. A hitelt ugyan kizárólag euró alapon folyósítják, de ezek olcsóbbak, mint hazánkban, mivel a magyarországi bankok eleve drágábban jutnak euró alapú hitelhez, ezáltal drágábban is adják tovább - ellentétben Ausztriával, ahol a pénzintézetek olcsóbb hiteleiket alacsonyabb kamattal tudják adni az ügyfeleknek.

Az osztrák hitelek tehát a kamatot tekintve is kedvezőbbek, ezáltal a havonta fizetendő törlesztőrészletek is jelentősen alacsonyabbak, mint a hazai kölcsönökéi.

Aktív listás, passzív listás
Elég a minimálbérnek megfelelő összeggel tartoznod legalább 90 napig ahhoz, hogy adataid felkerüljenek a listára. Amíg vissza nem fizeted a tartozásod, aktív BAR-listásnak minősülsz. A rendezése után is még öt évig őrzik az adatokat, ezalatt passzív BAR-listásként tartanak számon a bankok.

Az ingatlan 50-60%-áig hiteleznek

Ugyan szükség van jövedelemigazolásra, az osztrák hitelek igénylésénél a jövedelmet kevésbé veszik figyelembe. Annál inkább a fedezetül szolgáló ingatlant: az osztrák hiteleket népszerűsítő weboldalak ígérete szerint ennek nem kell lakóingatlannak lennie, az ország bármely területén elhelyezkedhet, fontos azonban, hogy valóban forgalomképes legyen.

Ha pedig a fedezetként megjelölt ingatlant megfelelőnek találják - ehhez többek között térképmásolatra, fotókra és műszaki leírásra van szükség, de az értékbecslést alkalmanként személyesen is elvégzik -, az ausztriai bankok a fedezet 50-60%-áig hajlandóak hitelezni.

Buktatók és hátulütők

Olcsónak és kedvezőnek tűnik, ám az osztrák hiteleknek is számos hátulütőjük van. Ezek egyike a hiteligénylés, ami szinte kizárólag közvetítőkön keresztül történik.

Ha ezzel még nem is lenne gond, ott a szerződéskötés, ami Ausztriában történik, német nyelvű szerződéssel, ráadásul általában magasabb ügyvédi díjért - még akkor is, ha magyar ügyvéd segítségét kéred, a külföldi ügyintézésért ugyanis általában többet kérnek.

A hitelfelvétel induló egyszeri költségei is jóval magasabbak - a teljes hitelösszeg 5-6%-a is lehet -, nem beszélve a váltási és átutalási költségekről: havonta eurót kell váltani, és nemzetközi átutalás keretében lehet csak fizetni a törlesztőrészleteket - ez csak annak nem gond, aki egyébként is külföldön dolgozik, és euróban kapja a fizetését.

Attól eltekintve tehát, hogy az osztrák hitelek esetében van csak esélye sok BAR-listásnak hitelhez jutni, érdemes meggondolni, hogy megéri-e vállalni a nehézségeket, valamint a törlesztéssel kapcsolatos költségeket. A szakemberek szerint, ha egyébként Magyarországon élsz és dolgozol, továbbá forintban kapod a fizetésed, nem biztos.

Ezt is szeretjük