Hitel BAR-listásoknak, önerő nélkülieknek

Nincs pénzed, és még a BAR-listán is szerepelsz? Sebaj! Egyes cégek segítenek, hogy több milliós hitelhez juss. Csak tudd fizetni...

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogyan húzzák le az utolsó előtti bőrt azokról, akiknek már egyébként is mindegy? Hogyan lehet hitelhez juttatni az amúgy fizetésképtelen adósokat? A recept egyszerű, és még az is meglehet, hogy teljesen törvényes...

A hitelközvetítő zsebe

5% fölötti százalékos jutalékért jelzáloghitelt közvetíteni igencsak jövedelmező dolog. Ennél már csak egy jobb biznisz létezik ebben a műfajban: ha jutalékért cserébe olyan hitelt helyeztetnek ki, amely egészen biztosan be fog dőlni, és már vihetik is az ingatlant.

Vagy közrejátszhat az ember abban is, hogy mások vigyék el a frissen szerzett ingatlant. Mi kell ehhez? Végy egy ingatlantulajdonost, akinek némileg zűrösek az ügyei, mert mondjuk elvesztett már egy válópert, vagy egyszerűen csak nem bírja törleszteni a meglévő hiteleit. Ígérj neki fűt-fát, de főképpen biztos hitelt. Nem baj, ha a kedves ügyfél borzasztó problémás, és a kereskedelmi bankok messzire kerülik, hiszen ott vannak azok a pénzügyi vállalkozások, amelyeket nem érdekel sem a KHR - korábbi nevén a BAR-lista -, sem a bejegyzett végrehajtási jog, sem a haszonélvezeti jog, sem a nem létező jövedelem, sem pedig a tetemes tartozás.

Egy a lényeg: az ingatlan a felsorolt szitkokat levonva még mindig érjen jóval többet, mint a kihelyezett hitel. Mondjuk kétszer annyit. Hogy a kedves ügyfélnek nincsen jövedelme, és úgysem tud majd törleszteni? Nem baj! Igazold neki, pontosabban közvetíts neki egyet!

Segítenek így is, úgy is

Egy ilyen jellegű cég például egyenesen a honlapján hirdeti a hiteligénylőt amúgy egyébként teljesen romba döntő szolgáltatását:

- Ha valakinek jelenleg nincs munkahelye, tudunk segíteni oly módon, hogy átmeneti időszakra otthonról telefonnal-, internettel végezhető távmunkát ajánlunk, illetve közvetítünk.
Tehát segítenek. Mármint nem az ügyfélnek, hanem maguknak. Mert nehogy már amiatt bukják el a nem csekélyke jutalékot, mert a kedves hiteligénylő éppenséggel munkanélküli. A jövedelem meg amúgy is mindegy: ha rábeszélik az ügyfelet, hogy szavazzon meg magának havi 300 ezer forint fixet, akkor minden a legnagyobb rendben lesz, hiszen a pénzügyi Zrt.-k úgysem szokták ellenőrizni az adatokat. Szóval hitel kihelyezve, jutalék a zsebben. Aztán a 15%-on ketyegő 15 milliós hitelhez szükséges havi 180 ezret teremtse elő a kedves hitelfelvevő, ahonnan akarja.
Hogy mit szólnak ehhez a jelenséghez a jogalkalmazók és a jogellenőrzők?

Nem bűncselekmény?

A BRFK ingatlancsalásokkal foglalkozó csoportja szerint előfordult már a gyakorlatukban, hogy hasonló helyzetben lévő személyek tettek feljelentést. Ám úgy vélekednek, önmagában az a tény, hogy egy pénzügyi vállalkozás - amennyiben megfelelő engedélyek keretében végzi ezt a tevékenységet - olyan személynek nyújt kölcsönt, aki eladósodott, nem valósít meg bűncselekményt, bár morálisan elítélendő az a tény, hogy más szorult helyzetét kihasználva köt valaki szerződést.

A Magyar Ingatlanszövetség - MAISZ - szerint azonban mindenképpen szigorításra lenne szükség ezen a területen is, de valójában először át kellene tekinteni az ingatlanokhoz kapcsolható jogszabályok összességét, a végrehajtásban közreműködő piaci szereplők és a végrehajtásért felelős hatóságok, állami szervek tevékenységét.
A Magyar Ingatlanszövetség úgy véli, égetően szükség lenne egy, a teljes ingatlanszakmát - mint ingatlan-iparágat - szabályozó egységes ingatlanszakmai törvényre, amely az egyes ágazatok működésének feltételeit foglalná magába. Ez azt is jelentené, hogy a politikai akaratnak is meg kellene nyilvánulnia: meddig engedi, hogy az emberek lakáshitelt minimálbérből alapon adósodhassanak el.

Jogszabályokra lenne szükség

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy ideje már vizsgálja a kérdést minden részletre kiterjedően. A felügyelet várhatóan a jövő év elején ajánlásokat fogalmaz majd meg, illetve konkrét jogszabály-alkotási javaslatokat tesz a jogalkotó felé, hiszen a különböző szektorokban működő közvetítőkre vonatkozó szabályozás jelenleg meglehetősen eltérő.
A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete már megfogalmazta az érintett szerver részére az ajánlásokat annak érdekében, hogy a banki termékek - különös tekintettel a hiteltermékek - terén rendezett, átlátható és szabályozott értékesítés valósuljon meg.

A dolog azonban igen összetett, a Gazdasági Versenyhivatal szerint például fontos kérdés az is, hogy mennyire korrekt és pontos ezekben az esetekben a tájékoztatás. Ha ugyanis pontos, akkor a hitelközvetítő cég versenyjogi szempontból nem elmarasztalható. Hasonlóan nem segíthet az APEH sem a csalások megállításában, hiszen a hatóság a jövedelmek ellenőrzésében nem tud segíteni.

Marad hát a várakozás egy esetleges új jogszabályra, na meg a bizalmatlanság: ne higgy az ígéreteknek, és bármennyire is közhely, addig tanácsos nyújtózni, ameddig valóban elér az a bizonyos takaró.

Ezt is szeretjük