4 extra hatékony házi folttisztító makacs nyári szennyeződések ellen

Az olvadó fagyi és jégkrém, a fűfoltok vagy akár a bicikli is csúnya foltokat okozhat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A folt bizony a háziasszonyok rémálma, de nem kell megijedned, ha véletlenül piszkos lett valamelyik ruhád.

A nagyi házi praktikái között biztosan találsz olyat, melyek a tipikus nyári balesetekre, például olvadó fagyira vagy fűfoltokra jelent megoldást.

Gyümölccsel a gyümölcs ellen

Szinte Murphy-törvény, hogy amikor felveszed a legcsinosabb, lehetőleg fehér ruhádat, az bizony gyümölcsfoltos lesz. Akármennyire is óvatos vagy, megeshet a baj, tehát az a legjobb, ha felkészülsz minden eshetőségre.

A citrom köztudottan még a legmakacsabb foltokat is kiszedi a ruhából, egy kis cseresznye- vagy meggypöttyel is könnyen elbánik. Engedj hideg vizet a pecsétes textíliára, majd a gyümölcs landolási helyén csepegtess rá citromlevet. Ne dörzsöld bele, ha nem akarsz még nagyobb bajt, hanem hagyd állni negyed órán keresztül a ruhát, majd mosd ki. Mire kiveszed, híre-hamva sem lesz a foltoknak.

Tej vs. fűfoltok

Nyáron szinte kötelező, hogy az ember valamelyik ruhája fűfoltossá váljon, persze elsősorban az örökmozgó gyerekek nadrágja szokott bepiszkolódni. A nagyon erős zöld foltot általában nem egyszerű kiszedni, de azért nem is lehetetlen. Ha nem annyira makacs a folt, akkor egyszerűen csak forralj fel egy-két deci tejet, majd dörzsöld át az anyagot, végül öblítsd ki vízzel.

Ha a módszer nem hat, akkor önts lavórba egy liter tejet, és áztasd bele a ruhádat egy egész éjszakára, majd másnap mosd ki. Ez a módszer nem károsítja a ruha anyagát, mégis hatékony.

Benzint az olajra

A jó idővel előkerülnek a pincékből és a padlásokról a biciklik, ám ez egyúttal azt is jelenti, hogy az olajfoltos nadrágok is sokasodnak.

A nagymama 10 legjobb folttisztító praktikája: jobbak, mint a vegyszerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A fekete kerékpárolaj az egyik legerősebb szennyeződés, amit nem egyszerű kiszedni a ruhából, nagyanyáinknak azonban erre is volt megoldásuk.

Szórd be a foltot hintőporral, majd takard le itatóspapírral. Melegítsd fel a vasalót, és addig vasald - vigyázz, meg ne égesd -, amíg a folt el nem tűnik. Közben többször is cserélj papírt a siker érdekében. Más módszer is létezik, eszerint benzint kell önteni a foltra.

Alaposan vizezd be a folt környékét, majd öntsd rá a benzint. Hagyd állni 10-15 percig, majd finom sörtéjű kefével dörzsöld át óvatosan. A benzin feloldja a zsírt, a víz pedig a folt terjedését állítja meg.

Étlap a ruhán

A melegben a fagylalt és a jégkrém könnyen megolvad, és hamar a ruhán landol. Mielőtt eszeveszett dörzsölésbe kezdenél - ez a legrosszabb, amit jelen helyzetben megtehetsz -, inkább vizezz be egy szappant, és azzal súrold át a foltot.

Ezután ne mosd le, hanem egy szivacsra önts ecetet, és azzal is óvatosan dörzsöld meg a felületet. Ha ezzel megvagy, öblítsd át a ruhádat tiszta vízzel, végül mosd ki. A fagyi - ha csokis is - már nem fog látszódni a ruhádon.

Neked milyen bevált trükkjeid vannak foltok ellen?

Ezt is szeretjük