Így pucolhatsz hagymát sírás nélkül: a legbiztosabb módszerek

A hagymapucolás könnymentes is lehet. Próbáld ki módszereinket, ne riasszon el az abszurditásuk!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a hagymaaprítás nem nagy ördöngösség, sok háziasszony rémálma, hiszen a gömbölyű zöldség igencsak meg tudja ríkatni az embert.

Ha te sem bírod könnyezés nélkül megállni, amíg apróra vágsz vagy felszeletelsz egy hagymát, akkor vesd be trükkjeinket!

Egy korty víz

Habár semmiféle tudományos alapja nincs annak, hogy a szájba vett víz valóban hasznos módszer lenne a sírás ellen, nagyanyáink esküdtek rá. Márpedig az esetek többségében a régi családi praktikák hatékonynak bizonyulnak, így érdemes kipróbálni a technikát.

Persze nagyon egyszerűnek tűnik egy korty vizet a szádba venni, ám korántsem mindegy, hogyan teszed ezt. A lényeg abban rejlik, hogy a víz tényleg hideg legyen, a szájüregedben egészen hátra csúsztasd, majdnem a hátsó ínyvitorláig, és csak akkor nyeld le, ha már végeztél a zöldséggel. Állítólag így elzáródnak az utak a könnyfakasztó aromák elől, ezért nem csíp majd a szúrós szagú zöldség. Ám ezt az elvet követve elég lehet az is, ha feltapasztod a nyelvedet a szájpadlásodra.

Hűtés

A hagyma a benne lévő illóolajok miatt csípi a szemet és marja az orrnyálkahártyát, ezért, ha nem akarsz könnyezni a pucolása közben, ezeknek az aromáknak a kipárolgását kell mérsékelned. Habár a forró késsel szeletelést is sokan dicsérik, ennél sokkal hatásosabb a hagyma lehűtése.

A technikai elgondolások kétfelé osztódnak ezt illetően, egyesek szerint elég, ha hideg vízbe áztatod a hagymát aprítás előtt, mások szerint viszont felhasználás előtt 10-15 percre hűtőbe kell tenni, hogy alaposan átjárja a hideg.

Sőt, vannak, akik egyenesen azt állítják, hogy, amikor megvásárolsz egy kiló hagymát, félbe kell vágni és berakni a mélyhűtőbe a felhasználásig. Így később kezdenek el az illóolajok párologni, és aprítás közben sem irritálnak a különféle csípős aromák.

Szabad levegő

A konyha zárt tere miatt a kipárolgó anyagok nagyobb koncentrációban terjengenek a levegőben, ezért még nagyobb a kockázata, hogy megindulnak a könnyeid hagymaaprítás közben.

Ennek elkerülése érdekében nyisd ki az ablakot, és ott kezdd el pucolni a hagymát, de még jobb, ha egyenesen az erkélyre vagy a kertbe mész, hogy minél hamarabb elvigye a szél a nyálkahártyát irritáló illatokat.

Ez a módszer szintén a nagymamák tarsolyából származik, hiszen anno ők is sokszor főztek odakint, a kertben. Ugyanakkor ezt már sokan továbbfejlesztették a szemüveg alkalmazásával, ha ugyanis valamilyen felület védi a szemedet, nehezebben tud a könnycsatornádra hatni a csípős aroma.

Neked milyen bevált tippjeid vannak?

Ezt is szeretjük