Kikapcsolhatják a gázt akkor is, ha időben fizetsz: fontos tudnod erről az okról is

Ennyit kell késni hozzá a fizetéssel, de más miatt is kikapcsolhatják.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki tisztában van azzal, hogy ha bizonyos ideig nem fizeti a gázszámláját, kikapcsolhatják a szolgáltatást, nem árt azonban tudni, ez pontosan mennyi időt jelent, valamint azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a fizetési késedelem mellett más oka is lehet a gázszolgáltatás szüneteltetésének vagy megszüntetésének.

Egy kivételes ok, amiről nem árt tudnod

A Főkétüsz, vagyis a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. szerint a magyarországi kéményállomány jelentős mértékben elöregedett, tavaly közzéadott, reprezentatív felmérésük alapján pedig a budapestiek 75%-a tisztában is van azzal, hogy a kémény veszélyes üzem, és rendszeresen karban kell tartatni, méghozzá szakemberrel.

Ennek ellenére azonban előfordul, hogy a kéményekhez kéményseprő-ipari engedély nélkül nyúlnak hozzá, véleményük szerint nem ritkák a fekete szerelések, a szakemberek és engedély nélkül végzett kémény-átalakítások vagy tüzelőberendezés-cserék.

Mindezek pedig nemcsak életveszélyt jelentenek, de ha az ellenőrzés során a szakemberek azt észlelik, hogy idegen bekötés történt, vagy a korábbitól eltérő készüléket találnak, amelyre nincs engedély, meg kell tiltaniuk a berendezés használatát, a gázszolgáltató pedig ilyen esetben ki is zárhatja a szolgáltatásból az ingatlant. Minderről ide kattintva bővebben is olvashatsz.

Mikor kapcsolhatják ki a gázt?

Előbbinél jóval általánosabb eset, hogy a gázt fizetési késedelem miatt kapcsolják ki, fontos azonban tudni, hogy ezt nem tehetik meg csak úgy, a lakosság védelmében ugyanis szigorú szabályai vannak.

A gáz kikapcsolása csak különféle feltételek együttes fennállása esetén valósulhat meg, akkor, ha a késedelem meghaladta a 60 napot, a haladék adására és részletfizetési lehetőségre vonatkozó egyeztetés nem vezetett eredményre, a tartozásról és a kikapcsolásról legalább kétszer értesítették az ügyfelet, emellett felhívták figyelmét arra, hogy a szociálisan rászorulókat a törvény védi, és a kedvezmények mellett például az előre fizetős mérő felszerelésének lehetőségével is élhetnek.

A kikapcsolásra továbbá nem kerülhet sor munkaszüneti napon, ünnepnapon, munkaszüneti napot vagy ünnepnapot közvetlenül megelőző munkanapon vagy külön jogszabályban meghatározott pihenőnapon, illetve csakis olyan időpontban kerülhet sor rá, melyről a földgázelosztó a lakossági fogyasztót a második értesítéssel egyidejűleg előre értesítette.

Olcsó, és fűtés nélkül lesz tőle melegebb a lakás: nézd meg, te is akarsz majd egyet!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az értesítésben kötelesek meghatározni azt az öt munkanapot is, melyek valamelyikén a kikapcsolást végre kívánják hajtani. Minderről a fogyasztóvédelem honlapján, ide kattintva is bővebben olvashatsz.

Ezt is szeretjük