3 gyönyörű, árnyékkedvelő szobanövény

Fényszegény az otthonod? Annál jobb! Így ugyanis olyan növényt választhatsz, amelyhez nincs szükség nagy szakértelemre!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A növények többsége alapvetően kedveli a fényt, sőt, egyes példányok szinte kizárólag napsütötte helyen fejlődnek megfelelően. Emellett azonban számtalan olyan növény között is válogathatsz, amelyek kifejezetten a kedvezőtlenebb fényviszonyokkal rendelkező lakásokat kedvelik, de hasonlóan gyönyörű díszei lehetnek az otthonodnak, mint a fénykedvelő fajták. Az alábbi növények alapvetően jól fejlődnek napsütötte helyen is, de bátran beköltöztetheted az otthonodba őket abban az esetben is, ha azt csak éppenhogy éri a fény.

Csak a neve félelmetes: a sárkányfa

Az eredetileg a liliomfélék közé tartozó Dracaena hookeriana Rothiana, közismertebb nevén a sárkányfa Dél-Afrikából származik - legismertebb rokona a szerencsebambuszként elhíresült növény. Bár a sárkányfa nem rendelkezik bambusszerű szárral, sötétzöld, sima felületű levelei méretüktől eltekintve - a sárkányfáé ugyanis jóval nagyobb - emlékeztetni enged távoli rokonára.

A pálmákra emlékeztető levélüstök megfelelő körülmények között akár a mennyezetig is megnőhet, ezt megelőzendő tanácsos a fejdugványt levágni.

Hogyan tartsd?

A sárkányfa egyáltalán nem igényli a fényt, ezért kiváló dísze lehet a fényben szegény otthonoknak. Vízigénye azonban közepes, érdemes ezért ügyelni rá, hogy ne száradjon ki a földje. 18-24°C-os hőmérsékleten érzi a legjobban magát, ha pedig azt szeretnéd, hogy szépen fejlődjön, alkalmanként permetezd friss vízzel a leveleit.

Egyenesen Madagaszkárról: szobatölgy

A szobatölgy, latin nevén Nicodemia diversifolia eredetileg Madagaszkár lakója. Hazánkban néhány évtizede vált igazán ismertté, és egyben igen népszerűvé is, hiszen tartós és igénytelen, ám emellett mutatós szobanövény. Sötétzöld, bőrszerű levelekkel rendelkezik, amelyek ívesen lehajló hajtásokon helyezkednek el. Kúszónövény, ezért érdemes olyan helyen tartani, ahol van lehetősége terjeszkedni.

A világ legszebb kertjei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan tartsd?

A szobatölgy közepes vízigényű növény, mégis érzékeny a kiszáradásra. Ennek pedig elég egyszer megtörténnie ahhoz, hogy eldobja leveleit. A megkopaszodott növények pedig nemcsak dísztelenek, de a fejlődésben is visszamaradnak.

Ügyelj ezért arra, hogy a földje mindig nedves legyen, nyáron pedig tápoldatozni is érdemes a locsolás mellett. A lakás világosabb helyén nagyon jól érzi magát, a közvetlen napfényt azonban nem igényli.

Egy igazán hálás növényke: az afrikai kúszóka

A Rhoicissus rhomboidea, vagyis az afrikai kúszóka Dél-Afrika szülötte. Európában 1948-ban indult hódító útjára, mára pedig igen nagy népszerűségre tett szert. Mindez nem véletlen, hiszen igen hálás, és nem utolsósorban tartós növénykéről van szó. Kúszónövény, levelei fényeszöldek, hármasan összetettek, a növény fiatal korában pedig mindkét oldalukon finom, csillogó szőr borítja őket. A növény ágai a több méteres hosszt is elérhetik, és viszonylag jól kapaszkodnak.

Hogyan tartsd?

Viszonylag igénytelen fajta. Kedveli a világosságot, de csak szűrt fényben érzi jól magát, a közvetlen napfényt nem bírja. Hőmérsékleti igénye is mérsékelt: 20°C körüli hőmérsékleten szívesen eléldegél, arra azonban ügyelj, hogy télen se legyen 10-13 °C-nál hűvösebb a helyiségben, ahol tartózkodik.

Öntözni mértékkel tanácsos, éppen annyira, hogy a földje soha ne száradhasson ki, de ne is pangjon cserepében a víz. Télen még ennél is kevesebb vizet kíván.

Ezt is szeretjük