Fura kocsonya a fűben: esős időszakban jelentkezhet a csúnya kerti fertőzés

A nem túl gusztusos zselé a fűben tulajdonképpen egy, a szálak közt szaporodó algatelep.

zsele-fuben

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kellemetlen élmény vele találkozni, de esős időszakokban könnyen előfordulhat: a fura, kocsonyaszerű valami a fűben egyfajta kerti fertőzés, mely az utóbbi években egyre gyakoribb.

A jelenséget egyfajta cianobaktérium, a Nostoc commune nevű alga okozza, mely a legkülönbözőbb terepeken, szárazföldön, vízben és akár a legmostohább körülmények mellett is megél.

Mit érdemes tudni erről az algáról?

A Nostoc commune a fűszálak tövénél jelentkezik, ha nap nap után jókora esőzések vannak, vagy túllocsolják a füvet. Először egy kisebb, belül üres, zselészerű gömb jelenik meg, mely hamarosan lelapul, és egykettőre telepekké egyesül.

A telepek jellege attól függően változik, hogy nedves vagy száraz-e a felszínük. Ha nedves, akkor barna, kék vagy zöld színűek, állaguk pedig zselészerű. Amikor száraz, felületük barna színű és keményebb, kérgesedett.

Az alga esős időszakban könnyen elszaporodik, egy szárazabb időszak után azonban könnyen visszatér, amint újra nedvességhez jut. Különösen akkor terjed gyorsan, ha a terület, ahol nő, árnyékos. Kifejezetten kedveli, ha a talaj tömör, oxigén- és tápanyagszegény. Mivel elszórja a spóráit, az alga rövid idő alatt egyre nagyobb területet tehet magáévá a gyepből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos a megelőzés

Ha a fű gyenge, vagy a fertőzöttség erős, az algatelepek akár tönkre is tehetik azt. Érdemes tehát hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Fontos a lenyírt füvet mielőbb eltávolítani, mert az táptalaj a fertőzéseknek. A fű nedvességére is fontos figyelni: az eső természetesen kivédhetetlen, de a túllocsolás nem. Heti 20-30 liter/négyzetméter mennyiségű víznél ne kapjon többet a gyep. Ezt a vízmennyiséget heti 2-3 locsolás alkalmával érdemes szétosztani. Sok kisebb locsolás esetén a fű állandóan vizes, a levegő pedig párás lesz, ami elősegíti az alga szaporodását. Végül, jó tudni, hogy a megfelelően táplált fű kevésbé van kitéve a fertőzésnek.

Ha a megelőzés hiábavaló volt, és a terület erősen fertőződött, végső esetben sajnos el kell távolítani a füvet, és a talaj felső 4-5 centiméterét is. Ezután jó minőségű földdel kell pótolni a veszteséget, és újrafüvesíteni a területet.

7 csodaszép, mégis igénytelen díszfa az utcafrontra

Csodás színű levelek, bogyók és virágzat: szép utcafronti díszfákat mutatunk, melyek nem igényelnek sok törődést.

Képek: wikipedia.org.

Ezt is szeretjük