4 fontos kérdés a hitelfelvételről
Hitelhez jutni nem könnyű, és amíg vissza nem fizeted, számos csapdát rejt. Hogy mit kell tudnod, és mire ügyelj? Eláruljuk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Keveseknek adatik meg, hogy anélkül jussanak saját lakáshoz, hogy egy életre eladósodnának. Az igencsak borsos ingatlanárak, és az ezekhez képest alacsony jövedelmek mellett egyre népszerűbbek a harminc, de akár negyven évre felvett kölcsönök, amelyek lehetővé teszik, hogy az is fizetni tudja a törlesztőrészleteket, akinek a jövedelme egyébként nem tartozik a versenyképesek közé.

A saját lakás ebben az esetben szinte életre szóló kötelezettséget jelent, ami mellett nem árt a fokozott figyelem mind a hitelfelvétel esetleges csapdái, mind pedig a lehetőségek tekintetében. Ezúttal öt olyan kérdést igyekszünk megválaszolni, amelyről jó tudni, ha hitelfelvétel előtt állsz!

- Érdemes hiteltanácsadóhoz fordulni?

Érdemes, vagy nem? – hangzik el nap mint nap a kérdés a hiteltanácsadókkal kapcsolatban. Sokan ugyanis bizalmatlanok, ezt pedig önös érdekkel magyarázzák, nevezetesen, hogy a hiteltanácsadó úgyis a saját, illetve cége malmára hajtja a hasznot.
A bizalmatlankodásnak lehet némi alapja, ám csak olyan tanácsadókkal szemben, akik nem valamelyik nagy ingatlanközvetítő cég alkalmazottjai. Ez utóbbiak ugyanis a hazai bankok és hitelintézetek közel 80-90%-ával kapcsolatban állnak, és csak olyan konstrukciókat ajánlanak az ügyfeleknek, amelyek valóban vállalhatók.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag hiteltanácsadó révén juthatsz kölcsönhöz: egy tanácsadóval történő konzultáció segíthet abban, hogy eligazodj a hitelrengetegben, emellett azonban érdemes személyesen is érdeklődni a bankokban a lehetőségek iránt.

- Kaphatunk minimálbér mellett hitelt?

Annak ellenére, hogy egy-két éve szigorítottak a minimálbér mellett történő bejelentés feltételein, még ma is sokan élnek ennyi fizetésből – legalábbis papíron.

Ennyi azonban elég ahhoz, hogy az egyes hitelintézetek hitelképtelennek nyilvánítsanak: bármennyire is bizonygatod, hogy képes vagy fizetni a törlesztőrészleteket, bizonyíték hiányában mindez vajmi kevés.
Hogy mi a teendő ilyen esetben? Adóstárs és pótingatlan bevonása, valamint annyi önerő, amennyit csak össze tudsz szedni. Segíthet továbbá az úgynevezett vélelmezett jövedelem, amelyet néhány bank még ma is elfogad. Ebben az esetben közüzemi számlákkal, telefonszámlával, és/vagy nagyobb utazás költségeit igazoló dokumentumokkal lehetőséged van a kézhez kapott jövedelmed igazolására, és így hitelképessé válni a bank szemében.

Ha érdekel, hogyan juthatsz hitelhez minimálbér mellett, akkor kattints ide, és ismerd meg a részleteket!

- Nem akarunk összeházasodni, kaphatunk hitelt?

A házasság intézményének népszerűsége évről évre csökken. Ám ez nemcsak azt jelenti, hogy egyre kevesebb pár akarja kimondani a boldogító igent, hanem azt is, hogy egyre kevesebben tudnak kedvezményekhez jutni hitelfelvételkor.
A házaspárok, akik esetleg még gyermeket is terveznek a közeljövőben, kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen nemcsak a jövedelmük adódik össze, hanem megelőlegező kölcsönt is igényelhetnek, amely akár önerőként is beszámítható.

Attól azonban, hogy nem tervezitek hivatalosan is összekötni az életeteket, még nem kell elbúcsúznotok a saját lakástól. Megoldás lehet a regisztrált élettársi kapcsolat – amely közel olyan lehetőséget biztosít a párok számára hiteligényléskor, mint a házastársaknak -, vagy ha egyikőtök elvállalja az adóstárs szerepét. Ez utóbbi esetben azonban érdemes ügyelnetek arra, hogy a párod ne legyen bejelentve a lakásba – akkor sem, ha nem vállalja az adóstárs szerepét, mert jövedelme nem teszi lehetővé -, hiszen akkor eltartottnak minősül: a bankok szemében pedig ez azt feltételezi, hogy a jövedelmed megoszlik, és nem leszel képes fizetni a törlesztőrészleteket.

- Szeretnénk költözni, de mit tegyünk a hitellel?

Nem mindenki teheti meg, hogy elsőre álmai lakásához jusson, a harminc-negyven évre szóló lakáshitelek mellett pedig nem ritka, hogy az ember költözne. Na de mi lesz a hitellel?
Jó tudni, hogy a még le nem járt hitelek esetében is van lehetőség a költözésre, ráadásul az ügy nem is olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Csupán a hitelt kell visszafizetni, amely megtehető az eladott lakás árából, majd az új lakásra ismét hitelt kell felvenni. Mindebben a bankok segítenek, sőt, érdemes jó előre a bankod tudomására hoznod a dolgot!

Egy költözés ráadásul nemcsak a lelkednek tehet jót, hanem a pénztárcádnak is. A hitelpiac gyorsan változik, öt-tíz év alatt a korábban kedvezőnek vélt konstrukció már drágának tűnhet, ezért érdemes időről időre - még ha költözni nem is tervezel - szétnézni a hitelpiacon, és lecserélni a régi hitelt újra.

Ezt is szeretjük