Tényleg minden foltot kiszed az epeszappan? Kipróbáltuk, mennyire hatékony

Igen, létezik ilyen szer, megvettük, és ki is próbáltuk.

nagykep?cikkid=162498&kep=epeszappan1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen furcsán hangzik is, létezik olyan szappan, melynek egyik fő hatóanyaga a marhaepe, ráadásul igen sokan esküsznek használatára, mind kozmetikumként - kapható olyan változata is, amely bőrpuhító hatással rendelkezik, és pattanások ellen is bevethető -, mind pedig hatékony folttisztító szerként.

Utóbbi hatását mi is leteszteltük, az epeszappant hatszáz forint körüli áron vettük meg szilárd kiszerelésben - kapható szórófejes, illetve folyékony verzió is -, azonban csak igen kis mennyiségre volt szükség belőle, így feltételezhetően nagyon sokáig kitartana.

Mire jó az epeszappan?

Az epeszappan nem sokban tér el más, közönséges szappanoktól, ugyanúgy szilárd zsírok, illetve olajok alkotják, a hatékonyságát biztosítandó tartalmaz azonban marhaepéből származó enzimeket, savat és sót, mely utóbbiak révén igen erős tisztító, zsíroldó hatás jellemzi.

Fontos tudni, hogy a szappan állagát, színét, illatát tekintve olyan, mint bármely más szappan, azt, hogy marhaepe is található benne, előbbieken egyáltalán nem érezni. A marhaepét a szappan porrá őrölt formában tartalmazza, és sokak számára talán megnyugtató lehet, hogy kifejezetten emiatt nem vágnak le szarvasmarhákat, az alapanyagot az élelmiszeripari célok miatt levágott állatokból nyerik.

Persze mindez így sem túl etikus, így abszolút érthető az idegenkedés is a tisztítószerek ezen formájától, ebben az esetben érdemes hétköznapi, nem állati eredetű anyagokból készült mosószappant használni helyette hasonló módon.

Hogyan kell használni?

Az epeszappant elsősorban folttisztításra szokás alkalmazni, a szőnyegekből, a függönyről, a kárpitokról, nem utolsósorban pedig a ruhákból is eltávolíthatóak segítségével a legmakacsabb zsírfoltok, olajfoltok, emellett tinta-, vér- és fűfolt ellen is hatékony.

A szappant olajfoltos ruhán próbáltuk ki, a nedves szappannal bedörzsöltük a foltot, majd fél órán át hagytuk hatni. Ezután lefuttattuk a szokásos mosóprogramot, a ruha pedig valóban makulátlanul tiszta lett, tapasztalataink szerint tehát valósak az epeszappan hatékonyságáról szóló hírek.

Fontos azonban tudni, hogy kényes anyagokon, többek között gyapjún nem szabad alkalmazni, emellett vigyázni kell fehérítő hatása miatt is, tilos olyan ruhát kezelni vele, ami hajlamos színének eresztésére.

Ezt is szeretjük