5 dolog, amit tegyél meg a fokföldi ibolyával, és rengeteg virágot hoz
A fokföldi ibolya a nappalid dísze lehet, ha jól gondozod.

fokfoldi-ibolya-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fokföldi ibolya szerény kis növény, amelyet gyakran adnak cserepes virágként ajándékba, és sok lakásban hamar elpusztul, pedig nincsenek nagy igényei. A megfelelő ápolással pedig akár évekig is virágozhat, még télen is színekkel töltve meg az ablakpárkányt.

A fokföldi ibolya valójában nem Fokföldről származik, eredeti élőhelye a kelet-afrikai Uzambara-hegység, azonban szobanövényként, dísznövényként napjaikban világszerte kedvelt és vásárolt. A tartásának mindössze öt titka van: a hőmérséklet, a pára, a víz, fény és a száraz levelek eltávolítása.

A fokföldi ibolya gondozása

A fokföldi ibolya úgy virágzik a legszebben, ha nem tartják se túl melegben, de túl hidegben, éppen ezért nem jó ötlet radiátor fölött tárolni, és nem szükséges kirakni a verandára sem. Az ideális számára a 18-22 fok, és nem szereti a nagy hőingadozásokat.

fokfoldi-ibolya

Ugyanakkor nagyon szereti a párás levegőt, így jól érzi magát egy olyan szobában is, ahol párásító berendezés működik, de a leveleit nem jó ötlet vízzel permetezni, mert elrothadnak. Felülről nem is szabad öntözni, csakis alulról, és két öntözés között meg kell várni, hogy teljesen kiszáradjon a virágföld.

A fokföldi ibolyát könnyű túlöntözni, mert szereti ugyan a vizet, de nem igényli, hogy álljon alatta. Ilyenkor az alsó levelei lekonyulnak, petyhüdtté válnak, és a legjobb megoldás az, ha az ember leütögeti a gyökerekről a nedves földet, és átülteti egy száraz termőtalajjal telerakott cserépbe. 

A fokföldi ibolya szereti a sok fényt, de nem szereti a közvetlen napfényt, mert az károsan hathat érzékeny leveleire. A direkt fényre úgy reagál, hogy a levelei megégnek, megbarnulnak, ha túl sötét helyen van, úgy pedig megnyúlik. A legjobban napfényes, de nem tűző napos ablakokban érzi jól magát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a levelek elszáradnak, célszerű mielőbb eltávolítani őket a növényről, mert hamar rothadásnak indulhatnak, és végezhetnek az egész virággal is. Ilyenkor a száraz leveleket tőből kell levágni. Ezzel az eljárással különben felfrissíthető az egész növény.

Igénytelen növények a lakásban

Bár a fokföldi ibolyának nincsenek nagy igényei, kezdő kertészeknek elsőre nagy falat lehet. Vannak azonban kifejezetten igénytelen, ugyanakkor gyönyörű szobanövények is, amelyekbe biztosan senkinek nem fog beletörni a bicskája, és mégis zölddé varázsolják a lakást.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük