5 dolog, amit tegyél meg a fokföldi ibolyával, és rengeteg virágot hoz

A fokföldi ibolya a nappalid dísze lehet, ha jól gondozod.

fokfoldi-ibolya-2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fokföldi ibolya szerény kis növény, amelyet gyakran adnak cserepes virágként ajándékba, és sok lakásban hamar elpusztul, pedig nincsenek nagy igényei. A megfelelő ápolással pedig akár évekig is virágozhat, még télen is színekkel töltve meg az ablakpárkányt.

A fokföldi ibolya valójában nem Fokföldről származik, eredeti élőhelye a kelet-afrikai Uzambara-hegység, azonban szobanövényként, dísznövényként napjaikban világszerte kedvelt és vásárolt. A tartásának mindössze öt titka van: a hőmérséklet, a pára, a víz, fény és a száraz levelek eltávolítása.

A fokföldi ibolya gondozása

A fokföldi ibolya úgy virágzik a legszebben, ha nem tartják se túl melegben, de túl hidegben, éppen ezért nem jó ötlet radiátor fölött tárolni, és nem szükséges kirakni a verandára sem. Az ideális számára a 18-22 fok, és nem szereti a nagy hőingadozásokat.

fokfoldi-ibolya

Ugyanakkor nagyon szereti a párás levegőt, így jól érzi magát egy olyan szobában is, ahol párásító berendezés működik, de a leveleit nem jó ötlet vízzel permetezni, mert elrothadnak. Felülről nem is szabad öntözni, csakis alulról, és két öntözés között meg kell várni, hogy teljesen kiszáradjon a virágföld.

A fokföldi ibolyát könnyű túlöntözni, mert szereti ugyan a vizet, de nem igényli, hogy álljon alatta. Ilyenkor az alsó levelei lekonyulnak, petyhüdtté válnak, és a legjobb megoldás az, ha az ember leütögeti a gyökerekről a nedves földet, és átülteti egy száraz termőtalajjal telerakott cserépbe. 

A fokföldi ibolya szereti a sok fényt, de nem szereti a közvetlen napfényt, mert az károsan hathat érzékeny leveleire. A direkt fényre úgy reagál, hogy a levelei megégnek, megbarnulnak, ha túl sötét helyen van, úgy pedig megnyúlik. A legjobban napfényes, de nem tűző napos ablakokban érzi jól magát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a levelek elszáradnak, célszerű mielőbb eltávolítani őket a növényről, mert hamar rothadásnak indulhatnak, és végezhetnek az egész virággal is. Ilyenkor a száraz leveleket tőből kell levágni. Ezzel az eljárással különben felfrissíthető az egész növény.

Igénytelen növények a lakásban

Bár a fokföldi ibolyának nincsenek nagy igényei, kezdő kertészeknek elsőre nagy falat lehet. Vannak azonban kifejezetten igénytelen, ugyanakkor gyönyörű szobanövények is, amelyekbe biztosan senkinek nem fog beletörni a bicskája, és mégis zölddé varázsolják a lakást.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük