Egy igazán igénytelen, mégis gyönyörű növény a nappaliba: a könnyezőpálma nagyon divatos most
A filodendron a lakás bármelyik helyiségében jól érzi magát.

konnyezopalma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A könnyezőpálma - vagy más néven filodendron - régóta töretlen népszerűségnek örvend, és ez nem véletlen. Ez a csodálatos, nagy levelű kúszónövény alig igényel odafigyelést, ráadásul, mivel viszonylag magasra nő, idén kifejezetten divatos szobanövénynek is számít.

A könnyezőpálma Dél- és Közép-Amerika mocsaras, trópusi részeiről származik, ahol a fákra felkapaszkodva akár húsz méter magasra is nőhet. Csak elvétve virágzik, és kétévente hoz termést, ám lakásban tartva ez tovább ritkulhat, és a magassága sem haladja meg a másfél-két métert.

A könnyezőpálma gondozása

Mivel a könnyezőpálma természetes élőhelyén a lombkorona alatt él, így a fényigénye kevés. Megelégszik az árnyékkal, és jól elvan még a kevés napsütést kapó fürdőszobákban is. Direkt fénynek kitenni nem jó ötlet, mert a levelei megéghetnek vagy kifakulhatnak.

konnyezopalma

Nyáron valamivel több vizet igényel, főleg olyankor, amikor melegebb az időjárás, télen pedig jól érzi magát a hűvösebb lakásban is, nincs szüksége külön fűtésre. Azonban nem fagyálló, 12-15 fok alatt tartani nem szabad. 20 fok körüli hőmérsékleten nő a legjobban. 

A vízigénye máskülönben közepes, télen kevesebb, nyáron több öntözés kell neki. Érdemes a növény jelzéseit figyelni azzal kapcsolatban, hogy mikor igényel vizet. Két alapos öntözés között hagyni kell kiszáradni a virágföld felső pár centijét. A pangó vizet nem szereti, túlöntözni nem szabad.

Bár valóban párában érzi a legjobban magát a növény, a száraz levegőt is jól viseli, de azt meghálálja, ha ilyenkor a leveleit bespricceled egy kis vízzel, és mindig gondoskodsz róla, hogy ne üljön meg rajtuk a por.

A cikk az ajánló után folytatódik

A könnyezőpálma nevelésekor nem kell túl sok kórokozótól tartani. Megtámadhatja a takácsatka, amennyiben a helyiségben túl száraz a levegő. A túlöntözés miatt pedig gombásodhat. Sárga alsó levelek jelzik, ha kicsit túl sok folyadékot kapott a növény, ilyenkor ezeket el kell távolítani, és hagyni kell kiszáradni a földet. A levelek barnulása pedig a túl száraz levegő tünete.

Növények a fürdőszobába

Nem a könnyezőpálma az egyetlen olyan szobanövény, amely jól viseli a fürdőszoba párás levegőjét és a napfény hiányát. Nézd meg, milyen zöldekkel népesítheted be a fürdőt, hogy igazi dzsungelben érezhesd magadat fürdés közben!

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük