40 ezer forintért milliós hitel?
BAR-listás vagy? Sebaj! A fogyasztói csoportoktól 40 ezer forintért akár több milliós hitelhez juthatsz. Csak legyen türelmed kivárni a végét...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1990-es évek elején Magyarországon is megjelentek a külföldi cégek szervezte vásárlói klubok, amelyeknek tagjai - a havonta fizetett részletek ellenében - a szerencsére bízták, hogy egy hónap, vagy akár több éves futamidő után jutnak hozzá új lakáshoz, gépkocsihoz.

A friss pénzintézeti konstrukciók a magyar mentalitáshoz nem passzoló türelem-effektus miatt lassan elsorvadtak. Pár éve aztán új formában éledtek fel: fogyasztói csoport elnevezéssel.

BAR-listásoknak és nyugdíjasoknak is!

- BAR-listásoknak és nyugdíjasoknak is 1 millió forint havi 8900 forinttól, 10 millió havi 89 ezer forinttól, fix törlesztőrészletekkel! - olvasható hétről-hétre a nagy példányszámú, országos terjesztésű reklámújságban a cégnevet szemérmesen titkoló hirdetés. Igaz, több újság mellett az egyik kereskedelmi csatorna rejtett kamerás riportjában nevén nevezte a fővárosi székhelyű, és több vidéki irodát működtető vállalkozást.

Belépő uzsorakamatból

Egy kisváros peremén élő háromgyerekes család is felfigyelt a vonzó megoldást ígérő reklámra. Nem halaszthatták tovább aprócska házuk renoválását: a kidőlt vályogfal kiváltását, egy szolid fürdőszobát, a beázó tető javítását. A frissen bekötött szennyvízcsatorna-hozzájárulásra sem számítottak, az egyetlen keresőt, a családfőt meg hirtelen utcára tették. Bankhitelre nem gondolhattak a BAR-lista miatt, irány a kaposvári iroda. Úgy tájékoztatták őket, hogy hamar pénzhez jutnak, csak a 40 ezer forintnyi regisztrációs díjat és a részletet kell befizetniük. Uzsorakamatra kaptak 50 ezret egy helyi "jóakarótól", és még örülhettek is neki. Aláírtak minden papírt, amit eléjük tett az üzletkötő, aztán hónapokig várták az értesítést az 1 millió forintot alig meghaladó kölcsönről. Nehezen értették meg, hogy a sorsolástól függ, mikor kerülnek sorra. Az uzsorás meg persze nem várt a kölcsön törlesztésére.

Kapitális balek lett

Egy, a hetvenes éveiben járó, jól öltözött úr szintén a hirdetést olvasva kezdett számolni, és úgy találta, jobban jár, mintha magas kamatú bankkölcsönt venne fel. Több kisebb hitele kiváltását bizonytalan egészségi állapota miatt nem akarta esetleg a gyerekei nyakába varrni. Az irodában a személyes tanácsadóként bemutatkozó ügyintéző felvette az adatlapot, elkészítette a szerződést, aláírás, előleg, első részlet befizetése, majd elmenőben még aláfirkantott egy utólag elolvasott nyilatkozatot is. Határozottan állította, hogy a következő hónapban folyósítják a hitelt. Majd a budapesti központból kapott további iratok tanulmányozása után lett világos számára, hogy mérnök létére, ősz fejjel kapitális balek lett.
- Előre kitervelten húztak csőbe! - dühöngött az úr, aki nem volt rest a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is megkeresni, ám nem járt eredménnyel. Ismerik a céget, sokan tettek panaszt rájuk, de a társaság nem pénzintézetként működik, így csak közvetve tudják befolyásolni őket...

Szó sincs hitelről!

A segítséget kérők által bemutatott dokumentumok szerint a belépőkből a fővárosi kft., mint szervező, fogyasztói csoportot hoz létre ingó vagy ingatlan tulajdonjogának megszerzésére. A cég ügyviteli költségeire a szerződési érték - azaz a hitel - 3,2%+áfa összegű regisztrációs díjat szed, a szerződés tárgya pedig egyéb ingóság. Nincs szó hitelről, a "dolgot" a három havonta tartott közgyűlésen sorsolás után, vagy kedvezőbb előtörlesztés vállalása révén lehet megszerezni.

Az olvasatlanul aláírt feltételek az elállás lehetőségét is magukba foglalják: a belépettek három munkanapon belül írásban, indoklás nélkül felmondhatták volna a szerződést, és akkor csak 5 ezer forintot tartott volna meg magának a szervező.

A befizetett részletek visszatérítése azonban csak lehetőség, és nem kötelezettség, úgyhogy még az is megeshet, hogy a kilépett tag csak 15 év múlva kapja vissza a pénzét.

Évek óta tátongó joghézag
A fogyasztói csoportokról 2001-ben kormányrendelet készült, amely a mai napig nem lépett hatályba. A médiában nyilatkozott a szervezet cégvezetője, aki szerint mindenkit felvilágosítanak, nem tehetnek arról, hogy egyes ügyfeleik nem gondolják végig, mit vállalnak. A somogyi példák közreadásával is sürgetjük a jogalkotókat: nem halasztható tovább a hatálybaléptetés. A belépni szándékozókat pedig figyelmeztetjük: fontolják meg, mielőtt bármit aláírnak!
2008. augusztus 14-től kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin augusztusi számának tartalmából:
  • Gyógyhatású készülék? - Még egyszer a méregtelenítő lábfürdőkről
  • Dohányzás nélkül, egészségesen
  • A puding próbája... - Boltban kapható fajták házi tesztje
  • Porzsákos vagy tartályos? - Porszívóteszt
  • Egyénileg vagy irodával utazzunk?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük