Vigyázz, rámehet a gatyád is!
Foglalót vagy előleget?
A foglaló foglaló, az előleg pedig előleg. Ha viszont nem figyelsz, a szerepek könnyen felcserélődhetnek, arra pedig a gatyád is rámehet...

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Természetesen telt ajkak pár perc alatt: mintha feltöltötték volna a szájat »

Magasabbnak tűnhetsz, ha így hordod a hajad: a sztárok nem csak konttyal trükköznek »

A nagymamakardigán az ősz kulcsdarabja: árakkal mutatjuk, honnan szerezheted a legnőiesebb kreációkat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Gyakran nem egyértelmű, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor átadott pénzösszeg miként minősíthető: foglalónak vagy vételár-előlegnek tekinthető?

Ahhoz, hogy tisztában legyél a különbséggel, és így megóvd magad számos kellemetlenségtől, érdemes egy kicsit a dolgok mögé nézni. Különben még annál is mélyebbre kell majd nyúlnod a zsebedbe, mint ahogy azt az elején gondoltad...

Mi számít előlegnek?

Az előleg, amint azt a neve is mutatja, a vételár részének tekintendő, azaz a vevő teljesítésének számít. A foglaló viszont a "kötelezettségvállalás jele" a törvény szavaival élve, azaz célja a vevő teljesítésének elősegítése, ösztönzése függetlenül attól, hogy a szerződés teljesítése esetén a foglaló is beleszámít a vételárba. Általában egyetért a bírói gyakorlat abban, hogy csak akkor lehet a szerződéskötéskor átadott pénzösszeget foglalónak tekinteni, ha ez a rendeltetése a szerződésből, illetőleg a felek akaratából egyértelműen kitűnik. Nem az a fontos tehát, hogy az átadott pénzösszeget minek nevezik meg a felek, hanem az, hogy a felek minek szánták!

És a foglaló?

A foglaló egyik lényeges ismérve, hogy azt a szerződés megkötésekor kell átadni: az utólag, szerződéskötést követően átadott pénzösszeg nem minősül foglalónak, illetőleg ilyen esetben érvénytelen a foglaló kikötése. Ugyanakkor az is szerződéskötéskori átadásnak tekintendő, ha a felek a szerződés megkötésekor a foglaló banki átutalásában állapodnak meg. Ezzel szemben a vételár-előleget bármikor át lehet adni az eladónak, függetlenül attól, hogy írásban megkötötték-e már a szerződést a felek.

A foglaló jelentősége a szerződés teljesülésének meghiúsulásakor mutatkozik meg: ha a felek a szerződést nem teljesítik, vagy ha külső okból a teljesítés lehetetlenné válik. Meghiúsul akkor is, ha bármelyik fél késedelme miatt a szerződés teljesítése a másik félnek már nem áll érdekében, ilyen végső határidőt a szerződésben is szokás kikötni. Amennyiben a meghiúsulás oka az eladó, úgy ő a kapott foglalót kétszeresen köteles visszaadni, ha pedig a vevő, ő az adott foglalót elveszti. Amennyiben egyik félnek sem, avagy mindkét félnek felróható a szerződés meghiúsulása, a foglaló visszajár - ebben az esetben azonban ugyanúgy kamatokkal terhelten, mint a fentebb jelzett esetben.

Ha szeretnél többet megtudni a foglalóról, annak mértékéről és további buktatóiról, akkor kattints ide!

Ha már megkötötted

Mi a helyzet, ha a már megkötött szerződésről utóbb kiderül, hogy érvénytelen, vagy nem jött létre például azért, mert nem írásban kötötték, vagy nem járult hozzá minden tulajdonos? Ilyen esetben a foglaló fenti jogkövetkezményeit nem lehet alkalmazni, azaz a foglaló ugyanúgy, mint az előleg, visszajár a vevőnek, méghozzá késedelmi kamatokkal együtt. A késedelem kezdő időpontja a vételár, a foglaló átadásának napja.

Érvénytelen szerződés esetén a szerződéskötést megelőzően fennállott állapotot kell megteremteni, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy az előleg átadásától az érvénytelenség megállapításáig az eladó a vételár-előleggel a sajátjaként rendelkezett, használta a más pénzét, amely használat ellenértéke a kamat.

Jó, ha tudod!
A törvény kimondja, hogy a túlzott mértékű foglalót a bíróság mérsékelheti: a gyakorlat a vételár 10%-a körüli összegben állapítja meg a foglaló szokásos mértékét, de természetesen nem kizárt, hogy az ettől magasabb összegű foglalót is szokásos mértékűnek, helyénvalónak tekintsen a bíróság, az eset összes körülményének mérlegelése alapján.

Ha a megegyezés nem megy olyan simán

Jogvita esetén fontossá válhat, ha a felek a szerződésben pontosan rendelkeztek arról, hogy a szerződés meghiúsulását milyen esetben okozza a vevő vagy az eladó magatartása, mulasztása. A gyakorlatban előfordul, hogy a vevő neki fel nem róható okból nem kapja meg a kívánt bankkölcsönt, melyből a vételárat kívánja fedezni. Itt a hangsúly azon van, hogy nem terheli mulasztás, ha jelzálogkölcsönt igényelt, ám mégsem felelt meg a hitelbírálaton.

Mivel ez esetben is a vevő viselheti a hátrányos következményeket, célszerű ilyenkor a vevő és a szerződés teljesítésének védelmére póthatáridőt biztosítani, mely alatt más forrásból teljesítheti a vételárat.

Tudtad?
A foglalónak kárátalány-jellege van, azaz amennyiben az eladót kár éri a szerződés meghiúsulása okán, a kár tényleges összegének bizonyítása nélkül jogosult a foglaló teljes összegére. Amennyiben a foglaló összegétől magasabb összegű kár érte, jogosult ennek megtérítésére is, ezt azonban bizonyítania kell.
Ezt is szeretjük