Félretenné, kérem?

Tudj meg mindent a foglalóról!

Manapság nem könnyű lakáshoz jutni, ezért érdemes tudnod, mi a teendő akkor, ha rátalálsz a nagy Ő-re, és nem szeretnéd elszalasztani.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Félretenné, kérem?

Ez a kérdés inkább hangzik el egy cipőboltban, mint egy ingatlannal kapcsolatban. Lakást ugyanis nem "tesznek félre", ha azonban a vásárlási szándékod komoly, lehetőséged van ezt némi összeggel jelezni.

Vételi igényedet a kiválasztott ingatlanra hivatalosan foglalóval jelezheted, ez a fogalmat azonban semmiképpen sem szabad összetévesztened az előleggel, amelyről a későbbiekben még szót ejtünk.

A foglaló ugyanis komoly szerepet tölt be a lakásvásárlás folyamatában: megerősíti a felek adásvételi szándékát és egyben bizonyítja annak létrejöttét, valamint megnehezíti a szerződéstől való elállást, tehát egyfajta biztosíték is egyben. Hogy mi, vagy mekkora összeg képezze a foglalót, illetve hogy átadására időben mikor kerüljön sor, a felek előzetes megállapodásától függ, amelyet nem kötelező írásba foglalni, arról azonban határozottan nyilatkozni kell, hogy az átadott vagyontárgy vagy pénzösszeg nem előlegként került átadásra, hanem a foglaló szerepét tölti be.

Mekkora összeggel foglalózz?

Mint ahogy azt említettük is, a foglalónak nem kell feltétlenül pénzösszegnek lennie.
A felek előzetes megállapodásán múlik, hogy mit fogadnak el annak, ennél fogva a foglaló szerepét akár bármilyen ingóság is képezheti, a lényeg, hogy annak elvesztése – a szerződéstől való esetleges elállás esetén – komoly hátrányt jelentsen. Ezt kell figyelembe venni a foglaló mértékének meghatározásakor is, ha azt pénzben fizeted. Mértékét semmilyen kötelező előírás nem szabja meg, az általános gyakorlat szerint azonban általában a vételár 10%-ával megegyező nagyságú összeg az elfogadott, mely beleszámít a vételárba. (Az indokolatlanul nagy összeget a bíróság mérsékli.)

Mikor van itt a foglaló ideje?

Mielőtt bármit is aláírsz, illetve kifizetsz, fontos tudnod, hogy a foglaló szervesen összekapcsolódik az adásvételi szerződéssel, és csak akkor érvényes, ha közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett szerződés társul hozzá.
E szoros kapcsolódásból következően a foglaló átadása akkor történik, amikor a megvásárolandó ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést aláírtad. Ekkor azonban át kell adnod a foglalót, ellenkező esetben ugyanis már nem minősül foglalónak semmilyen összeg vagy ingóság. A szerződés aláírásakor átadott előleg sem minősíthető át foglalónak, ha azonban a szerződést megelőzően már fizettél előleget, azt az aláírás időpontjában még átminősítheted. Érdemes ezeket fejben tartani, a foglaló nem fizetése ugyanis komoly következményekkel járhat.

Ha a szerződés mégsem jön létre

Sajnos, előfordulhat, hogy bár mindkét fél megtett minden tőle telhetőt – vagy legalábbis úgy tűnik -, az előzetes megállapodások és foglalók ellenére a szerződés mégsem jön létre. Bár ilyen esetekben sokszor nehéz megállapítani, hogy mi vagy ki miatt hiúsult meg az ügylet, a felelős megtalálásán sok múlik.
Ha ugyanis kiderül, hogy a vevő hibájából nem jött létre a szerződés, a vevő búcsút inthet a foglalóként átadott összegnek vagy ingóságnak. Még súlyosabb azonban a helyzet, ha az eladó a felelős: neki ugyanis kötelessége ez esetben kétszeresen visszaadni a foglalót a vevőnek, vagy ingóság esetén az ingóságot visszaadnia és annak értékét is kifizetnie. (Fontos tudnod, hogy nem jelenti egyértelműen a szerződéstől való elállást, ha vevőként veszni hagyod a foglalót, az eladó ez esetben ugyanis még mindig követelheti a szerződésben rögzített kötelezettségeket, valamint a foglalón kívüli kárának megtérítését.)

Hogy még véletlenül se kerülhess ilyen szituációba, fontos tisztában lenned azzal, hogy milyen felelősség terhel a vevői, illetve az eladói szerepben.
Eladóként például köteles vagy teljes körű tájékoztatást nyújtani az eladásra szánt ingatlan állapotáról, következésképpen például arról, hogy beázik-e a lakás, vagy van-e valamilyen rejtett hibája, ami a szerződéstől való elállásra kötelezheti a vevőt.
Vevőként nagyon fontos arra ügyelned, hogy teljesíteni tudd a szerződésben meghatározott feladataidat, így például a vételár előteremtését, illetve annak a meghatározott időpontban történő átadását.

Természetesen előfordul olyan eset is, amikor a szerződő felek önhibájukon kívül kénytelenek elállni az adásvételtől, ide értendőek az olyan extrém példák is, mint az ingatlan leégése, vagy bármilyen okból történő megsemmisülése. Ez esetben a foglaló egyszerűen visszajár a vevőnek, az eladó ilyenkor nem köteles azt kétszeresen megtéríteni.

Az ügyvédek felelőssége

Az ügyvédnek nemcsak a szerződés elkészítésében kell részt vennie, és az aláírásakor jelen lennie: kötelezettsége mindezek mellett például a foglaló természetéről és fogalmáról, valamint jogi következményeiről is tájékoztatnia a szerződő feleket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A foglaló tehát, annak ellenére, hogy tárgya és mértéke a felek előzetes megállapodásától függ, jogilag szabályozott. Érdemes tudni például, hogy az eladó által foglalóként meghatározott, aránytalanul magas összeget a bíróság a vevő érdekeit szem előtt tartva mérsékelheti.

Ezt is szeretjük