Nem mehet be, ha nem vagy otthon: 4 dolog, amihez nincs joga a főbérlőnek!
Albérlőként törvény alkotta jogaid is vannak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Az én házam, az én váram" - tartja az angol közmondás, és ezt nagyon komolyan is veszik az angolszász területeken. Némi módosulással, de az elv alkalmazható a bérleményekre is, legalábbis így kellene lennie. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy albérlőként milyen jogok járnak a kivett lakással kapcsolatban, illetve milyen jogokkal élhet a főbérlő.

Akár irodát, akár lakóhelyiséget veszel bérbe, érdemes és szükséges lakásbérleti szerződést kötni, hogy legalizáld az ügyletet, és tisztázzátok mindkét fél részéről a jogokat és kötelezettségeket.

A szó elszáll, az írás megmarad!

A lakásbérleti jogviszony a polgári jog hatáskörébe tartozik, ily módon a Polgári törvénykönyv idevágó passzusai az irányadóak. Mindez kizárólag arra az esetre igaz, ha írásban történik a megállapodás. Szóbeli szerződés esetén semmilyen jogi garancia nincs arra, hogy meg tudod védeni a jogaidat a felmerülő gondoknál.

A Ptk. lakásbérletről szóló 1993. évi LXXIII. törvénye tartalmazza a következő esetekre vonatkozó eljárásokat is. Ha nincs szerződés, a főbérlőnek mondhatni mindenhez joga van.

Mihez nincs joga?

Az egyik ilyen sarkalatos probléma lehet az, hogy a főbérlő mikor és hány alkalommal mehet be a lakásba, illetve bemehet-e egyáltalán, amikor nem tartózkodsz otthon.

Annak, aki kiadja a tulajdonát, természetesen joga van ahhoz, hogy időről időre felülvizsgálja a lakása állapotát, és ellenőrizze, hogy nem tartózkodnak-e jogosulatlan bérlők benne, de ezek a vizitek nem léphetik át a zavarás, akadályoztatás fogalmát. Úgy etikus előre megegyezni, hogy a kontroll korlátozódjon arra az alkalomra, amikor például átveszi a főbérlő a havi bérleti díjat.

Ne csak a díj pontos összege, hanem az is álljon benne a szerződésben, hogy a tulajdonos mikor és mennyivel emelheti azt, csak ebben az esetben garantált, hogy a főbérlőd nem terhel meg bármikor irreális anyagi követelésekkel.

Ha a lakást berendezéssel és háztartási gépekkel együtt vetted ki, utóbbiak elromolhatnak még a rendeltetésszerű igénybevétel során is. Nem kényszeríthet azonban arra a tulajdonos, hogy a te költségeden javíttasd meg őket. Ez az ő felelőssége, és nyugodtan lehet hivatkozni arra, hogy a szervizekben dolgozó szakemberek meg tudják mondani, mi okozta a meghibásodást.

A felújítási munkálatok szintén a tulaj hatáskörébe tartoznak, de nem kötelezhetnek téged az elviselésére. Ha a korszerűsítési munkálatok akadályozzák a lakás használatát, vagy tűréshatáron kívül esnek, nem szükséges beleegyezned.

Hangsúlyozzuk, hogy a jogaidat csak úgy tudod teljes mértékben érvényesíteni, ha írásbeli albérleti szerződést kötsz. Ellenkező esetben sok atrocitásnak és idegeskedésnek teszed ki magadat, és semmi garancia nincs arra, hogy a főbérlőd betartja a szóbeli megállapodás kritériumait.

Saját magad érdekében foglaljátok írásba konkrétan, hogy milyen jogok és kötelezettségek illetik és terhelik mindkét felet a bérbeadás során. Ne felejtsd el, hogy a felmerülő incidensek során kizárólag érvényes albérleti szerződéssel a kezedben kérhetsz hivatalos jogi segítséget!

Ezt is szeretjük