Mentesülhetsz a nem fizetett tartozás behajtása alól: ha téged is felkeresnek, működj együtt!

Sok adóst keresnek majd fel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Több tízezer késedelmes vagy már felmondott lakossági jelzáloghitel-adóst keresnek meg szeptember végéig a pénzügyi intézmények az ügyfelek fizetőképességének helyreállítása érdekében, amivel a jegybank tavaszi ajánlását teljesítik - közölte a Magyar Nemzeti Bank - MNB - pénteken az MTI-vel.

A jegybank emlékeztetett, hogy a márciusban megjelent ajánlás alapján mintegy 144 ezer nem fizető - késedelmes vagy már felmondott - jelzáloghiteles ügyfél helyzetét szeretnék rendezni.

Fontos az ügyfél együttműködése

A közlemény szerint a pénzügyi intézményeknek meg kell kísérelniük a kapcsolatfelvételt az adósokkal, kezesekkel, jelzálog-kötelezettekkel, információkat kell kérni tőlük, értékelni helyzetüket, illetve megoldási javaslatokat tenni számukra. Ehhez elengedhetetlen az adósok együttműködése, akik csak a sikeres közös megoldás esetén mentesülhetnek a nem fizetett tartozás behajtásától - hangsúlyozta az MNB.

A pénzügyi intézmények az együttműködő adósoktól - kizárólag a közös megoldás kidolgozása érdekében - információkat kérnek egyebek között munkaviszonyukra, jövedelmükre, a fedezeti ingatlan részletes jellemzőire, az életkörülményekre és az esetleges egyéb tartozásokra vonatkozóan. Ezek alapján a pénzintézetek egyedileg elemzik az adósok fizetőképességét, a késedelem okait, az adósok jelenlegi és várható helyzetét, majd legalább két, személyre szabott fizetésrendező megoldási javaslatot készítenek.

Nem nyúlhatnak a nyugdíjas évekhez

A jegybank elvárja, hogy a hitelügylet átalakítása vagy a felmondott követelés részletfizetése esetén a havi törlesztőrészlet nagysága arányban álljon az adós valós fizetőképességével.

Az ajánlás szerint a részlet mértéke nem haladhatja meg az adós nettó havi jövedelmének 50%-át, és a törlesztőrészleten felül a háztartásnál maradó jövedelemnek meg kell haladnia a létminimum szintjét. Az adós valós fizetőképességéhez történő igazodást biztosítja az is, hogy a hátra lévő futamidő nem nyúlhat bele a nyugdíjasévekbe.

A lakásbérlet is szóba jöhet

Az MNB megjegyezte, előfordulhat olyan megoldás is, amelyek a fedezeti ingatlan értékesítésével járnak, ez esetben szóba jöhet az átköltözés kisebb, alacsonyabb fenntartási költséggel járó ingatlanba, vagy olyan határozott idejű lakásbérleti konstrukció, amely lehetővé teszi az adós számára a bérleti időszak lejárta után az ingatlan visszavásárlását. A jegybank ajánlása ösztönzi a hatályos állami adósságrendező programokban való önkéntes részvételt is - áll a közleményben.

Ezt is szeretjük