Néhány dologhoz semmi joga a főbérlőnek, hiába gondolja, hogy megteheti
Hiába övé a lakás, ezt a dolgot nem tehetné meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakás bérbeadása során a bérlőt és a tulajdonost is megilletik bizonyos jogok, ugyanakkor kötelességeik is vannak, melyeket a félreértések és a zavaros, kényes helyzetek elkerülése érdekében érdemes már az elején tisztázni egy szerződésben.

Sok olyasmi van azonban, ami inkább tartozik az illem és a szokás, mintsem a törvény hatálya alá. Számos más szabály mellett fontos például tisztázni azt is, a tulajdonos mikor és milyen körülmények között keresheti fel az ingatlant.

A tulajdonosnak joga van ellenőrizni az ingatlant

A lakás tulajdonosának jogában áll, hogy bizonyos időközönként ellenőrizze az ingatlan állapotát, annak rendeltetésszerű használatát, amire a törvény évi egy alkalmat mindenképp biztosít neki.

Természetesen ezen kívül is bármit bele lehet foglalni a szerződésbe, mindenről a felek dönthetnek, akár az is benne lehet, hogy hetente ellenőrzi a lakást, de az is, hogy valóban csak az évi egy alkalomhoz tartja magát. A félreértések elkerülése és mindkét fél érdekében fontos mindezeket írásban rögzíteni.

Nem háboríthatja a lakók nyugalmát

A törvény ugyanakkor azt is előírja, hogy az ingatlan tulajdonosa jogainak gyakorlása során nem háboríthatja a bérlőket. A bérleti szerződés aláírásakor a bérleti jogviszonnyal a tulajdonos a használat és a birtoklás jogát átruházza a bérlőkre, így a lakásba nem mehet be csak úgy, ugyanis azzal magánlaksértést követ el. Jogilag ugyanis hiába övé a lakás, a szerződés aláírása után, az átruházás miatt az másvalaki lakásának számít.

A szerződésbe akár azt is bele lehet foglalni, hogy bármikor ellenőrizheti a lakást, de ezt nem teheti meg anélkül, hogy a lakókkal azt előre ne egyeztetné.

Nem mehet oda olyankor, ha nincsenek otthon, nem járkálhat csak úgy ki-be, nem keresheti fel a lakást lehetetlen időpontokban, nem maradhat vagy éjszakázhat ott, és például nem is mutogathatja a lakást idegeneknek - ha például úgy dönt, eladja -, ha nem egyeztette előre le a bérlővel. Nem kezelheti továbbá saját lakásaként olyan értelemben, hogy még kopognia, csengetnie se kelljen, nem nyithat csak úgy be.

Vannak kétes esetek

A szerződés azért is nagyon fontos, mert ha nincs, a tulajdonost nem terheli semmiféle kötelesség, a lakást saját birtokaként kezelheti, és bármikor használhatja, nem hivatalos bérlőként nem lehet tenni ellene semmit.

Sokan róják azonban fel, hogy szerződés esetén a jog a bérlőket védi jobban, nem véletlen, hogy könnyen kialakulhatnak olyan problémás esetek, melyek során például nem fizetnek a bérlők, a tulajdonos pedig nem tehet semmit, még csak be sem mehet a saját lakásába. Ezért érdemes ügyvéd által fogalmazott, és közjegyző által ellenjegyzett szerződést kötni.

Ezt is szeretjük