Így lesz igazán finom az otthon főzött kávé: a darálás finomsága és a víz minősége is számít

Igazi kávérajongó vagy, mégsem tudsz otthon finom feketét főzni? Nem csak a kávébab minőségén múlik a siker.

Finom kávé otthon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a De'Longhi támogatta.

Ha odafigyelsz pár dologra, kávéházzá varázsolhatod az otthonodat, ugyanis ahhoz, hogy a reggeli napindítód igazán finom legyen, nem mindegy, mivel, miből és hogyan főzöd. Az alábbiakban csokorba szedtük, mire kell ügyelni, hogy a frissen főzött kávéból kihozd a maximumot.

Kávéfőző

Ahogyan finom palacsintát sem tudsz sütni palacsintasütő serpenyő nélkül, úgy jó kávét sem fogsz tudni főzni megfelelő kávégép nélkül. Bár rengetegféle márka és típus közül választhatsz, vannak olyan általános szabályok, amelyek minden esetben érvényesek.

Az első ilyen az, hogy minél kevesebb hőhatás éri a kávét, annál jobban megőrzi az aromáját. A forrásban lévő víz ronthat a kávé minőségén, ezért forráspont alatti, 90-96°C-os folyadékkal kell dolgozni. Az sem mindegy, hogy a kávéfőző mekkora nyomással dolgozik, ha krémes, sűrű italt és gyönyörű sötétbarna cremát szeretnél elérni, presszó, automata vagy kotyogós főzőt válassz.

kávégép

Kávéfőzőtípusok:

  • presszó kávéfőző
  • kotyogós kávéfőző
  • automata kávéfőző
  • kapszulás kávéfőző
  • párnás kávéfőző
  • filteres kávéfőző
  • french press

Presszó kávéfőző

A titka a magas nyomásban rejlik, 10-15 barral préseli át a 90°C-os vizet a kávéőrleményen, így krémes és sűrű kávé lesz a végeredmény. Nagy előnye, hogy viszonylag olcsón beszerezhető, és finom kávét készít. Érdemes olyat választani, amely gőzcsappal és tejtartállyal is rendelkezik, ha nem csak eszpresszót főznél vele, ugyanis inkább rövid kávéhoz alkalmas.

presszógép

Kotyogós kávéfőző

Viszonylag jó áron beszerezhető, ha azonban emellett döntesz, olyat érdemes választani, amely nyomással működik, ilyen a brikka, hogy szép crema legyen a kávéd tetején. Azért, hogy a kávé minél kevesebb ideig értintkezzen a forró fémmel, ne hideg, hanem felmelegített vizet tölts a tartályba, ezzel felgyorsítod a folyamatot, biztosan nem lesz égett íze az italodnak. Arra is figyelj, hogy ne túl finomra őrölt kávét használj, mert zaccos lehet a végeredmény.

Automata kávégép

A legdrágább, de a legkényelmesebb választás is egyben. Nemcsak víztartállyal rendelkezik, a szemes kávét és a tejet is tárolja, így egyszerre darálja a kávét, melegíti a vizet, habosítja a tejet, és főzi le a kész italt, az elindításán kívül semmi dolgod nem lesz vele. A kávé és a víz adagolását, hőmérsékletét a kávégép szabályozza, de még a napindító italod intenzitását és erősségét is beállíthatod. Nagy előnye, hogy frissen darálja a kávét, így az sokkal aromásabb lesz. A hátrányai közé a mérete sorolható, nem biztos, hogy minden konyhában kényelmesen elfér, irodákban, illetve nagy családoknak azonban mindenképpen ajánljuk.

Kapszulás kávéfőző

A kapszulás kávéfőzőt valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, egyszerűen és gyorsan készíthetsz vele kávét, sokféle ízt kipróbálhatsz, és lényegében csak egy gombot kell hozzájuk megnyomnod. Az előnyei közé tartozik még, hogy az alumíniumkapszulák tökéletesen megőrzik a kávé aromáját, így az nem fog minőségromláson átesni. Ez viszont egyben a hátránya is, ugyanis viszonylag sok műanyagszemetet termelsz vele, ráadásul a kapszulákat csak egy típusú kávéfőzőhöz tudod használni. Maga a gép jóval olcsóbb, mint egy automata kávégép, viszont az egy csészére vetített ár ennél a legmagasabb, hiszen a kapszulákat folyamatosan pótolni kell. 

Kávépárnás kávéfőző

Bár egyszerű a használata, nem tudod személyre szabni a kávé tulajdonságait, egy fajtát tudsz vele főzni, amit utólag lehet ízesíteni, tejjel felönteni. Hátránya még, hogy a kávé minőségromláson mehet keresztül, mire lefőzöd, hiszen a párna lukacsos, így folyamatosan érintkezik a levegővel. Nagy előnye viszont, hogy a kávépárnát nem csak egy adott készülékhez használhatod fel, ráadásul komposztálható, szemben a kapszulákkal.

kávépárna

Filteres kávéfőző

Bár egyszerűen működik, krémes, sűrű, intenzív ízű italra ne számíts, ugyanis nyomás nélkül készül a kávé. A forró víz csak átcsurog a filteren, és bár kioldja a kávé aromáit, gyenge, kevésbé karakteres végeredményt kapsz majd.

French press

Ha a french press mellett döntesz, te magad préseled át a vizet a kávén, így erőteljesebb ízű, de hígabb feketét kapsz, cremát ne is keress a tetején. A french press egyszerű, kis méretű és könnyen szállítható, ez mindenképp az előnyére válik. Durvábbra őrölt kávéval működik igazán jól.

frenchpress

Kávé

A finom napindító alapja a jó kávé, nem mindegy, hogy daráltat vagy szemeset választasz. Ha van rá lehetőséged, utóbbi mellett tedd le a voksodat, össze sem lehet hasonlítani a frissen darált ízét és intenzitását a készen kapható kávéőrleményekkel. Utóbbi ugyanis már a boltok polcain veszít valamennyit az aromájából, ha pedig levegővel érintkezik, rögtön minőségromlásnak indul.

Ha szemes kávét veszel, kétféleképpen darálhatod le: vagy a fentebb említett automata kávégéppel, amely szemes kávé tárolására és őrlésére is alkalmas, vagy pár ezer forintért vehetsz külön kávédarálót is. Utóbbi előnye, hogy a kávé finomságát is beállíthatod rajta, így attól függően tudod ledarálni, hogy mit készítesz, kávégépet vagy kotyogóst használsz. Presszógéphez érdemes finomra őrölni a kávét, míg kotyogós vagy french press esetén durvábbra daráld a szemeket.

kávéőrlés

Az őrölt és a szemes kávé esetén is kisebb kiszerelést érdemes venni, amely hamar elfogy. Ha kinyitottad a csomagolást, onnantól légmentesen lezárt dobozban, sötét, hűvös helyen tárold a kávét, minél előbb használd fel. Vákuumos kávétárolót is lehet kapni, érdemes egyet beszerezni, ha minőségromlás nélkül szeretnéd megőrizni a kávét.

Víz

A víz minősége legalább annyit számít, mint a kávé frissessége. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mivel öntöd fel a tartályt. Ha teheted, mindenképp szűrt vizet használj, hiszen az elöregedett vízvezetékekből olyan nem kívánt anyagok kerülhetnek a folyadékba, amelyek kellemetlen ízt és szagot okozhatnak, ezek pedig a kávén is megérződhetnek. Ha megszűröd, a víz keménysége is csökken, így sokkal finomabb, lágyabb, selymesebb kávét kapsz majd végeredményül. Mi több, ha szűrt vizet használsz, nem kell félned attól sem, hogy vízköves lesz a kávéfőződ. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ásványvíz sem jó választás, ugyanis a magas ásványianyag-tartalom befolyásolhatja a kávé ízét, az a jó, ha a folyadék teljesen semleges ízű és illatú, különben hatással lehet az ital karakterére. Esetleg lágyabb ásványvízzel (162 mg/liter oldott ásványianyag-tartalom) működhet a kávéfőzés.

Tej

Attól függően, hogy eszpresszó, cappuccino vagy latte készülne, szükséged lehet tejhabra is. Ahogy már fentebb említettük, az automata kávégépekben tejnek való tartály is található, illetve az eszpresszó kávéfőzők közül is találni ilyet, azonban minden más esetben külön tejhabosítót kell beszerezned.

delonghi

Elektromos és kézi tejhabosítók közül választhatsz, de valójában nem az eszköztől függ, jó lesz-e a hab, hanem a tej minőségétől, azon belül is a fehérjetartalmától. Az az ideális, ha a folyadék fehérjetartalma minimum 3 gramm decinként, az viszont teljesen mindegy, hogy ez állati vagy növényi eredetű, ezért lehetséges például szójaitalból is szép habot készíteni. A zsírtartalom is fontos, de az mást ad hozzá a kávéhoz, annál tartósabb lesz a hab, minél zsírosabb a tej.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük