Több százezer forintot is kaphatsz felújításra
Milyen pályázatokra számíthatsz 2014-ben?
Várhatóan idén is lesznek pályázati kiírások.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években számos olyan pályázati kiírás látott napvilágot, melynek célja a lakóépületek energetikai felújítása volt, minek köszönhetően mára többen élhetnek korszerűbb, egyúttal takarékosabb otthonokban.

Jelenleg is bőven van mit tenni e téren, szerencsére azonban idén is várhatók pályázatok, legalábbis, ami a korábbi ígéreteket, bejelentéseket illeti. A következőkre például számítani lehet.

Panel III program

A kormányzati ciklusokon átívelő kormányzati lakóépület-rehabilitációs program, a Panel program 2014 februárjában a Fejlesztési Minisztérium decemberi bejelentése alapján harmadik szakaszához érkezik, a cél pedig, hogy a 700 ezer iparosított technológiával épült lakásból megmaradt 380 ezer lakást is sikerüljön felújítani, korszerűsíteni.

Ez nemcsak a paneles technológiával épített lakásokat érinti, de más, úgynevezett iparosított technológiával építetteket is, például az alagútzsalusakat, a síkzsalusakat és a salakbetonosokat.

A részletekről még nem sokat lehet tudni, azokat ugyanis még nem dolgozták ki teljes mértékben, az azonban biztos, hogy a komplex felújításokat támogatják majd, például a falak hőszigetelését, az ablakcserét, a gépészet felújítását, illetve a megújuló energiatermelést.

A cél, hogy csökkentsék a családok kiadásait, aminek érdekében 40%-os fűtésienergia-megtakarítást kívánnak elérni a pályázatok által.

Társasházi pályázat

Az egyik legnépszerűbb társasházi lehetőségnek számít az OTP pályázata, melyet 2013-ban már ötödik alkalommal írtak ki, illetve, amit az ígéret szerint 2014-ben is kiírnak, legalább akkora összegben, mint tavaly.

Rezsicsökkentő eszközök
A rezsit nemcsak nagyszabású beruházásokkal lehet csökkenteni. Kattints ide, és tudd meg, mely eszközök segítenek benne!

2013-ban több mint ezer lakóközösség jelentkezett a vissza nem térítendő támogatásért, melyre különféle kategóriákban lehetett pályázni. Támogatást lehetett kapni többek között a lakóházak biztonságát és védelmét szolgáló fejlesztésekre, közös helyiségek, közös használatú szabadtéri területek kialakítására, felújítására, közösségi használatú zöldterületek kialakítására, felújítására, szelektív hulladéktároló kialakítására, a világítótestek, világítási rendszerek, valamint a fűtési és melegvíz-rendszerek korszerűsítésére is.

Három kategóriában kilenc díjazottat hirdettek ki, az első díj 1 millió 300 ezer forint, a második 700 ezer forint, a harmadik pedig 400 ezer forint volt, mindemellett egy 1 millió forintos különdíjat is kiosztottak 2013-ban. Tavaly a környezetvédelmi kategória volt a legnépszerűbb, a társasházak 42%-a zöld beruházáshoz kérte a támogatást. Kattints ide, és tudj meg többet a korábbi kiírásról!

Ezt is szeretjük