Hogyan mosd ki jól a farmerod, hogy az évekig megtartsa a minőségét? A szakértők elmondták

Nem is gondolnád, hogy a divattervezők hány alkalommal mossák a farmerjukat.

no farmer
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs is annál rosszabb, mint amikor azt veszed észre, hogy kedvenc farmered már nem olyan, mint újkorában: a színe megfakult, a rugalmasságát pedig teljesen elveszítette. Ezt a problémát tetézi, ha igazából nem is annyira öreg az a ruhadarab.

Pedig a farmerek tartósságát meg lehet őrizni hosszabb távon, csak ez a ruhadarab másfajta bánásmódot igényel, mint a többi. Ha jól bánsz vele, akkor évekig hordhatod, de néhány szabályt be kell tartanod.

A farmermosás titka

A legnagyobb divatcégek vezérei azt vallják, nem szabad túl sűrűn kimosni a farmernadrágot. Tommy Hilfigertől néhány évvel ezelőtt megkérdezte egy riporter, ő milyen gyakran mossa a farmerját. A divatguru meglepő választ adott: azt állította, sosem teszi mosógépbe a farmerját. A Levi's márka tervező igazgatója, Carl Chiara szerint a mosógép csakugyan nem tesz jót a farmernak, mert elveszti tőle a tartását. A hő pedig elpusztítja az általános minőségét, ezért szerinte kerülni kell a forró vizet és a szárítógépet is.

farmer 3

A szakértők azt mondják, hogy félévente egynél többször nem is tanácsos csak kimosni a farmert. Ha viszont eljön a mosás ideje, akkor első körben érdemes kipróbálhatni a növényi alapú folyékony mosószereket. Chiara szerint az a legjobb, ha a fürdőkádadba engedsz szobahőmérsékletű, körülbelül 20-23 fokos vizet. A vízbe áztasd be a farmert 20 percre, és adagold hozzá a folyékony mosószert.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sötétebb farmeroknak a fehérborecet a legjobb a szakértő szerint, mert így az indigó nem halványul el. A mosáshoz nagyjából 2 litert kellene alkalmazni a borecetből. Carl Chiara azt is elmondta, hogy a két mosás között a zuhanyzó vagy kád fölött akaszd fel a nadrágodat. A gőz segít a ráncok eltávolításában, emellett jól ki is fog szellőzni, így mindig frissnek érzed majd a farmered, miután felvetted.

Vannak, akik viszont a fagyasztóra esküsznek: ehhez állítólag a farmernadrágot csak egy nagyobb méretű cipzáros zacskóba kell tenni, majd belehelyezni azt a fagyasztóba egy hét hosszáig. Miután kiolvadt, sokkal frissebbnek érzed majd a farmert. Persze, ez a trükk csak a baktériumokra hat, és nem fogja a foltokat eltávolítani, úgyhogy csak akkor próbáld ki, ha semmivel sem piszkoltad össze a nadrágodat.

Ha viszont a mosógépre esküszöl, akkor figyelj rá, hogy mindenképpen fordítsd ki a farmerodat, ez csökkenti annak a veszélyét, hogy az anyag több színt veszítsen. A mosógépen pedig állíts be alacsonyabb hőfokot, ez a zsugorodás elkerülése érdekében fontos.

Ezt is szeretjük