7 dolog a lakásban, amitől örökké fáradtnak érzed magad
Ha hosszú ideje aluszékony vagy, lakásodban is keresheted a hibát.

Dia

 	Elektronika a hálószobában  	Vannak, akik úgy vélik, az eletromos berendezések által kibocsátott sugárzás nagymértékben akadályozza a pihentető alvást - ennek semlegesítésére sokan sólámpát használnak -, emellett az sem tesz jót, ha bekapcsolt tévé vagy rádió mellett alszol el, érdemes ezért ezeket távol tartani a hálószobától.

Elektronika a hálószobában

Vannak, akik úgy vélik, az eletromos berendezések által kibocsátott sugárzás nagymértékben akadályozza a pihentető alvást - ennek semlegesítésére sokan sólámpát használnak -, emellett az sem tesz jót, ha bekapcsolt tévé vagy rádió mellett alszol el, érdemes ezért ezeket távol tartani a hálószobától.

Dia

 	Túlfűtés  	Ugyanúgy, ahogy a hideg sem tesz jót hosszútávon, a lakás túlfűtése is okozhat problémákat, a számlák emelkedése mellett azonban ez az állandó fáradékonyságban is megnyilvánulhat. Felesleges 25-26 Celsius-fokra fűteni a szobát, bár az ízlések különbözőek lehetnek, a 22-23 Celsius-fok bőven elegendő, alváshoz pedig az ennél hűvösebb hőmérséklet is megfelel.  	Kapcsolódó cikk: 	Ez az ideális hőmérséklet a lakásban »

Túlfűtés

Ugyanúgy, ahogy a hideg sem tesz jót hosszútávon, a lakás túlfűtése is okozhat problémákat, a számlák emelkedése mellett azonban ez az állandó fáradékonyságban is megnyilvánulhat. Felesleges 25-26 Celsius-fokra fűteni a szobát, bár az ízlések különbözőek lehetnek, a 22-23 Celsius-fok bőven elegendő, alváshoz pedig az ennél hűvösebb hőmérséklet is megfelel.

Kapcsolódó cikk:
Ez az ideális hőmérséklet a lakásban »

Dia

 	Rossz levegő  	Ha a lakás levegője nem megfelelő minőségű, nem olyan oxigéndús, vagy épp szennyezett, nem csoda, ha álmosnak és fáradtnak érzed magad. Fontos, hogy legalább naponta két alkalommal szellőztess, emellett bizonyos növények is segítenek a levegő minőségének javításában.  	Kapcsolódó cikk: 	8 légtisztító növény az egészséges otthonért »

Rossz levegő

Ha a lakás levegője nem megfelelő minőségű, nem olyan oxigéndús, vagy épp szennyezett, nem csoda, ha álmosnak és fáradtnak érzed magad. Fontos, hogy legalább naponta két alkalommal szellőztess, emellett bizonyos növények is segítenek a levegő minőségének javításában.

Kapcsolódó cikk:
8 légtisztító növény az egészséges otthonért »

Dia

	Kényelmetlen ágy	Ha az ágyad nem kényelmes, vagy épp a matracod régi, nem lesz nyugodt és kielégítő az éjszakai alvásod, ami nappal is meglátszik majd rajtad. Egy jó matracra érdemes beruházni, különösen, ha gyakran fáj a nyakad vagy a derekad is.

Kényelmetlen ágy

Ha az ágyad nem kényelmes, vagy épp a matracod régi, nem lesz nyugodt és kielégítő az éjszakai alvásod, ami nappal is meglátszik majd rajtad. Egy jó matracra érdemes beruházni, különösen, ha gyakran fáj a nyakad vagy a derekad is.

Dia

	Vízerek	Egyes vélemények szerint az, ha lakásod vagy épp fekhelyed vízerek találkozásánál található, nemcsak fáradékonyságot okoz, de komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.	Kapcsolódó cikk:	Vízerek a lakásban: valós veszély vagy átverés? »

Vízerek

Egyes vélemények szerint az, ha lakásod vagy épp fekhelyed vízerek találkozásánál található, nemcsak fáradékonyságot okoz, de komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Kapcsolódó cikk:
Vízerek a lakásban: valós veszély vagy átverés? »

Dia

	Borongós színek	Az is fáradékonnyá tehet, ha a lakásodban túl sok a sötét, borongós szín. Ha ragaszkodsz ezekhez, ne használd nagy felületen: a lila például tökéletes a hálószobába, hiszen megnyugtat, ugyanakkor álmosít is, ezért a lakás többi részén, ha lehet, ne alkalmazd.

Borongós színek

Az is fáradékonnyá tehet, ha a lakásodban túl sok a sötét, borongós szín. Ha ragaszkodsz ezekhez, ne használd nagy felületen: a lila például tökéletes a hálószobába, hiszen megnyugtat, ugyanakkor álmosít is, ezért a lakás többi részén, ha lehet, ne alkalmazd.

Dia

	Allergének	Ha a lakásodban olyan allergének vannak jelen, melyekre érzékeny vagy, a légúti tünetek mellett fejfájást, fáradékonyságot is tapasztalhatsz. Ezek közé tartozik a penészgomba és a házi por is, mely nagyon könnyen felütheti a fejét.	Kapcsolódó galéria:	Allergének a lakásban »

Allergének

Ha a lakásodban olyan allergének vannak jelen, melyekre érzékeny vagy, a légúti tünetek mellett fejfájást, fáradékonyságot is tapasztalhatsz. Ezek közé tartozik a penészgomba és a házi por is, mely nagyon könnyen felütheti a fejét.

Kapcsolódó galéria:
Allergének a lakásban »

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: