Az egész lakás hangulata megváltozik egyetlen faltól: hétköznapi dizájntrükköket mutatunk
Bármelyik otthonban kipróbálhatóak ezek az egyedi falmegoldások.

peneszes-fal
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van olyan, hogy az ember nem tervezi felújítani az egész házát, mégis szeretné valami aprósággal feldobni egyik vagy másik szoba hangulatát, megszüntetni a monotonitását. Erre ma már olcsó és egyszerű megoldásokat lehet találni, amelyek mindössze pár óra munkával járnak, a hatás pedig nem marad el.

A szoba hangulatát rengeteg dolog befolyásolja. A kiegészítők vagy a drapériák sokat tudnak például finomítani egy lakás küllemén, de a legnagyobb felületet mégiscsak a falak jelentik, így a legdrasztikusabb változást úgy lehet elérni, ha a falat dobja fel egy kicsit az ember.

A falak átalakítása

Nem kell az összes falat átfesteni ahhoz, hogy szembetűnő változást érjen el az ember. Elég egyetlen falat megváltoztatni vagy kiemelni. Hangsúlyos fal létrehozásával egy adott pontra lehet terelni a belépő figyelmét. Ez ne az ajtó vagy az ablak fala legyen, olyan szakaszt érdemes kiválasztani, amit azonnal látsz, ha belépsz a szobába. 

kretafal-iroda

A hangsúlyt megteremtheted egyetlen élénk szín felvitelével, de választhatsz akár tapétát is, amivel burkolhatod vagy az egész szakaszt, vagy csak egy részét, a lényeg, hogy kontrasztot hozz létre, és a szín, amit itt alkalmazol, jelenjen meg a kiegészítőkben. Ezt visszafelé is lehet tervezni. Ha például a bútoraid szürkék, és a falaid fehérek, a hangsúlyos falon jól mutathat egy fehér alapon szürke minta. De fekete falban is gondolkodhatsz, ehhez pedig akár krétafestéket is használhatsz, ami kreatív lehetőségek egész tárházát teremti meg.

leveles-tapeta

Különböző tapétákkal is különleges hatást lehet elérni. A szürke példához ragaszkodva találhatsz betonmintás tapétákat, amelyek egy rusztikus, nyers hangulatú szobában jól mutatnak, de egészen élethű tégla-, vagy famintás tapéták is kaphatóak. Ezek többnyire texturáltak, így a tapintásuk is érdekes, új színt adnak a lakásnak. Népszerűek lehetnek még a virág- és a levélminták is, amelyek trópusi hangulatot teremtenek a szobában, de visszatérőben vannak a '80-as, '90-es évek egész falas képei is, amelyek egészen más világokba is ajtót nyithatnak a nappalin keresztül.

tevefal-7

Ha a nappaliban választasz átalakítandó falat, a tévé mögötti szakasz jó választás lehet, hiszen így biztosan a szem előtt lesz a hangsúlyos rész, ráadásul a televízió-készüléket is ki lehet így emelni a háttérből. Tévéfal kialakításához ugyanúgy használhatsz tapétát, festéket, de akár álkandallót is építhetsz a tévé köré.

Képekkel is változtathatsz

Nemcsak maga a fal fontos, hanem az is, hogy mit raksz rá. Egy látványos kép például megváltoztatja az egész szoba hangulatát. Válassz olyan színvilágú festményt vagy utánnyomatot, ami illeszkedik a kiegészítőidhez, de azért figyelj oda, mekkora keretméretet választasz, főleg, ha fókuszba akarod emelni a tárgyat. A túl kicsi festmény elveszik, a túl nagy átveszi az uralmat a szobában.

szurke

Nem is mindig van szükség rá, hogy legyen valami abban a keretben. Egy szépen megmunkált, egyedi keret üresen is dísze lehet a falnak, és ugyanúgy vonzza a tekintetet. Sőt letisztultságával is átad egyfajta esztétikai értéket. Az üres képkeretekkel sokat lehet játszani. Néhány egyszerű fakerettel például egészen egyedi mintákat lehet eszkábálni a falra, és ilyen dísze biztosan senkinek nem lesz. Ráadásul nem kerül egy vagyonba sem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hangsúlyos fal a lakásban

Nézz meg néhány példát arról, hogyan hozz létre mutatós hangsúlyos falat a lakásban. Összegyűjtöttük a legszebb, legegyszerűbb megoldásokat, és mindent, amit a témában tudni érdemes.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük