Ezért tudsz januártól nagyon olcsón lakást venni: csak néhány hónapod lesz rá
Ha lakást akarsz venni, nem árt igyekezned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A végtörlesztés hajrája miatt az előrejelzések szerint 2012 januárjában, illetve februárjában jelentősen csökkenhetnek az ingatlanárak, azonban utána valószínű, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba, így, ha lakásvásárlást tervezel, jobb, ha minél előbb megteszed a szükséges intézkedéseket.

Pár hónapra lecsökkennek az ingatlanárak

Az MTI információi szerint csak október végéig már 29 427 devizaalapú kölcsönt végtörlesztettek az ügyfelek a kedvezményes árfolyamon számolva 130,6 milliárd forint értékben. A végtörlesztési igényt 2011. december 30-ig lehet eljuttatni a bankokhoz, majd befogadása után még hatvan nap áll az adósok rendelkezésére, hogy rendezzék a teljes tartozást. Így tehát januárban és februárban várható a végtörlesztők hajrája, mely az ingatlanok vásárlói árainak szempontjából kedvező hatású lehet.

Az ügyfelek a végtörlesztés lehetőségének köszönhetően egy összegben rendezhetik tartozásukat, méghozzá a piaci értéknél alacsnyabb áron, rögzített, mérsékelt árfolyamon. A kedvező kondíciók kihasználására azonban a többségnek nem áll rendelkezésére a megfelelő összeg, így sokan választják azt az utat, hogy eladják hitellel terhelt ingatlanjukat.

A Duna House ingatlanközvetítő sajtóközleménye szerint mindez kiváló lehetőséget biztosít olcsó lakások vásárlására mind a befektetőknek, mint pedig azoknak, akik lakhatási céllal szeretnének ingatlanhoz jutni.

Az idő hiánya miatt valószínűsíthető, hogy az eladóknak még akkor is megéri az adás-vétel, ha a piaci árnál alacsonyabb öszegért veszik meg ingatlanjukat, az árak csökkenése pedig kihatással lesz a piac egészére, a versenyhelyzet miatt is csökkennek majd az eladási összegek.

A Pénzcentrum.hu információi szerint léteznek kifejezetten ilyen ajánlatokat összegyűjtő oldalak is, a last minute címkével ellátott hirdetések általában végtörlesztési célú ingatlaneladásokat takarnak.

Márciusig tudsz a legolcsóbban lakást venni

Az, hogy a hajrá után mi várható, a Duna House elemzői szerint kiszámíthatatlan, bár úgy vélik, márciusban arra a legtöbb az esély, hogy minden visszaálljon a jelenlegi tendenciára, és az elkövetkező években sem lehet változás.

Így januárban és februárban lesz érdemes ingatlant venni, amennyiben a kormány nem tolja ki a végtörlesztés határidejét. Mint ahogy azonban Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője egy november 24-i sajtótájékoztatón elmondta, erre vonatkozóan nincs tervben kezdeményezés. Ha szeretnéd megtudni, milyen támogatásra számíthatsz a végtörlesztés tekintetében, kattints ide!

Forrás: mti.hu, ingatlanmagazin; ingatlanmagazin.com; penzcentrum.hu.

Szerinted melyik jobb: lakás hitelből vagy albérlet?

Ezt is szeretjük