Ezért fáj folyton a fejed!

Rejtett hibák a lakásban

A rosszul berendezett lakás nemcsak kényelmetlenségeket szül, de az egészségednek sem tesz jót. Eláruljuk, mit tanácsol a feng shui.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A keleti filozófiák szerint energetikai szempontból a legtöbb egészségügyi problémát a chi normál áramlásában beálló zavar okozza. Ahhoz, hogy az energiáid egészségesen áramolhassanak, körül kell venned magad szabadon, lágyan és harmonikusan áramló chivel.

Ez csillapítja majd a benned mozgó, esetlegesen túl gyors energiát, ugyanakkor felélénkíti a pangó energiákat. Ehhez nem kell mást tenned, mint a feng shui útmutatásait követve berendezned az otthonod. Ha ugyanis nem tartod szem előtt az energetikai szempontokat, akkor a nem megfelelően áramló chi olyan egészségügyi problémákat okoz, mint a rendszeres fejfájás, a rossz közérzet, az emésztési és alvási zavarok. Most megtudhatod, mire kell figyelned az otthonod berendezésénél!

Neoncsövek, pangó nedvesség és szagok a konyhában

A konyha kiemelten fontos terület az egészséged szempontjából a feng shui szerint. A konyhában tárolod és készíted elő az ételeket, melyek magukba szívnak valamennyit a konyhában jelen lévő energiából. Ezért rendkívül fontos, hogy itt biztosítsd a chi egészséges áramlását, mivel tulajdonképpen meg fogod enni ezt az energiát. Elsősorban arra ügyelj, hogy a konyha mindig tiszta legyen, és sok természetes fény és friss levegő jusson a helyiségbe. A fa és a kő jó választás a konyhába, a túl sok textilt viszont kerüld.

Ha sok a puha lakberendezési tárgy és szőnyeg a konyhában, akkor azok magukba szívják a nedvességet és a szagokat, ezáltal a pangás állapotát idézve elő, mely rossz közérzetet, rendszeres fejfájást okozhat.

A villanytűzhely helyett jobb a gáztűzhely, előbbiek ugyanis elektromágneses mezőbe burkolják az ételt, ezáltal megzavarják annak természetes energiáját. A mikrohullámú sütők sem javasoltak a feng shui szerint, mert erős elektromos sugárzásnak teszik ki a bennük melegített ételt, így módosítják a hozzávalók energiáját.

13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A neoncsöveket is kerüld, hiszen növelik a helyiségben uralkodó elektromágneses sugárzást, mely szintén kiváltója lehet a rendszeres fejfájásnak és más egészségügyi problémáknak. Helyettük használj energiatakarékos izzókat, spotlámpákat.

Törölközők a fürdőben, WC az ajtó mellett

A feng shui egészséggel kapcsolatos tanításaiból kiderül, hogy a fürdőszoba is jelentős befolyással bír az otthon energiáira. Mivel itt tisztálkodsz, itt szabadulsz meg a nem kívánt chitől, ez pedig azzal a kockázattal is jár, hogy itt ragadhat meg leginkább a nem kívánt energia, és beszivároghat más életterekbe is. Következményeképpen azt az érzést keltheti, hogy nem tudsz megszabadulni a régi vagy rossz érzésektől, melyek aztán folyton nyomasztanak: a fejfájáson és a rossz közérzeten túl akár depressziót is okozva. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a fürdőszobában túl sok a textil, hiszen ezek - mint ahogy azt a konyhánál részleteztük - magukba szívják a nedvességet, és növelik a pangás kockázatát. Sokkal szerencsésebb, ha szőnyeg helyett járólap vagy fapadló borítja a fürdőszobát. Rendszeresen a fürdőszobán kívül akaszd ki szárítani a törölközőket, a kilépőszőnyeget. A WC-vel is legyél körültekintő.

Valahányszor lehúzod, nagy mennyiségű víz zúdul ki az otthonodból, ami chit von el a lakásból. Bár a WC-t le kell húzni, a negatív hatást csökkentheted, ha használat után mindig lecsukod a tetejét. Ez akkor is segít, ha a WC az ajtó mellett van, és nincs lehetőséged átrakni - ezzel csökkentheted a károsan örvénylő energiát, amit a WC kelt.

Erős elektromágneses mező, szennyeződések a levegőben

Az elektromágneses mezők jelen vannak minden elektromosságot használó vagy továbbító tárgy, építmény körül. Ha kiteszed a szervezetedet ezeknek a mezőknek, torzul a tested chije, ami károsítja a testi és lelki egészséged. Éppen ezért igyekezz minél távolabb tartózkodni a sugárzás forrásától! Csak akkor használd az elektromos berendezéseket, ha valóban muszáj, és ne hagyd indokolatlanul bekapcsolva őket.

14 káros tárgy a lakásban a feng shui szerint

Nézegess képeket!

Elolvasom

Használaton kívül húzz ki mindent a konnektorból, hogy az elektromosság ne terjedjen tovább az átalakítón. Mivel alvás közben teszed ki magad a leginkább a veszélynek, a lehető legkevesebb elektromos berendezést tartsd a hálószobában. Minél messzebb aludj az elektromos ébresztőórától, a televíziótól és a rádiótól is. Ellenkező esetben nemcsak alvászavarokkal kell számolnod, de napközben is folyton levert, fáradékony leszel.

Az elektromágneses mezők mellett a lakás levegőjében lévő mérgező gázok is felelősek lehetnek az említett panaszokért, melyek szinte minden modern lakásban jelen vannak. Egyes szintetikus anyagok ugyanis mérgező gázokat bocsátanak a levegőbe - akár még a gyártásuktól számított tizedik évben is. Ezek közé tartoznak a közepes vastagságú, préselt rostlemezből - MDF-lapokból - vagy bármely más, lemezzé sajtolt fából, műanyagból készült, illetve festékeket tartalmazó vagy beépített bútorok. Bár nem olcsó mulatság, az egészséged érdekében az a legjobb, ha ezeket a bútorokat lecseréled természetes fából, fémből, tiszta gyapjúból, bőrből, porcelánból vagy üvegből készült tárgyakra, bútorokra, lakáskiegészítőkre.

Emellett mindennap nyiss ablakot, és alaposan szellőztesd át a lakást. Jó, ha minél több növényt is a lakásban tartasz, ezek ugyanis tisztítják a levegőt, mivel képesek megkötni a mérgező gázokat.

Cikkünk megírásában Simon Brown Feng Shui Biblia című könyve segített.

Ezt is szeretjük