Apró erkélyből is kihozhatod a legtöbbet: egészen újjávarázsolja néhány bájos ötlet
A legkisebb balkont is feldobja néhány ügyes praktika.

erkely
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári nagy melegekben a városlakók számára a balkon jelenti az oázist. Oda ül ki az ember a reggeli kávéval és az esti limonádéval, és ez a hely lép elő ilyenkor az olvasós és beszélgetős zuggá is.

Az erkélyeknél rendszerint korlátozott a tér, ezért nagyon át kell gondolni a berendezést, hogy minden szükséges bútor és dekoráció megfelelően gondoskodjon a kényelemről, a felüdülésről. Szerencsére ma már számtalan praktikus megoldással találkozhatsz a lakberendezési áruházakban, és a legkisebb térből is a legtöbbet hozhatod ki a Kika szakértői tippjeit követve.

Egy bútor, több funkció

Kisebb terekhez célszerű olyan bútorokat választani, melyek egyszerre több funkciót is ellátnak, így is takarékoskodhatsz a hellyel. Például beszerezhetsz olyan kerti széket, melynek dönthető a háttámlája, így akár a kinti vacsoránál, akár egy kiadós napfürdőzésnél is kényelmes ülő- vagy fekvőalkalmatosságként szolgálhat.

Praktikusak azok a tároló elemek is, melyek asztalként vagy padként egyaránt használhatók, és szükség esetén a díszpárnáknak és plédeknek is menedéket nyújthatnak.

kika Lanzarote

Az összecsukható vagy egymásra pakolható, rakásolható székek szintén jó választásnak bizonyulnak, hisz így pillanatok alatt rengeteg hely felszabadítható, ha például a virágok átültetésére kerítenél sort a balkonon.

Szintén praktikus, ha lehajtható asztalt szereltek fel a korlátra, így szükség esetén lesz hova tenni az ételt-italt, ha pedig ahhoz szottyan kedvetek, gyorsan megszabadulhattok tőle, hogy nagyobb tér legyen a nyújtózáshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes kintre olyan bútorokat vásárolni, melyek egész évben jól bírják az időjárási viszontagságokat, hogy ne kelljen télen a kerti székeket kerülgetni a karácsonyfa mellett. Azt is érdemes végiggondolni, milyen eszközöket szeretnél használni a balkonon.

Ha például sütögetést tervezel, akkor szükség lehet kinti konnektorra, és mindenképpen érdemes helyet hagyni a grillnek, méghozzá biztonságos távolban a díszpárnáktól, melyeken csúnyán mutatnának a szétfröccsenő zsír nehezen eltüntethető foltjai, nem is beszélve a balesetveszélyről.

Tértágító bűbáj és üde színfoltok

Alapszabály, hogy a világos színek optikailag növelik a teret, emellett a kicsi balkonokra mindenképp könnyű, légies anyagokat érdemes választani. Ha hasonló színeket alkalmazol, mint abban a helyiségben, ahonnan az erkély nyílik, akkor kimondottan elegáns és harmonikus átmenetet képezhetsz a belső és külső tér között.

kika Diamond1

A trükk egyúttal nagyobbnak is láttatja a helyet. A díszpárnák az otthonos hangulat megteremtése mellett a kényelmet is szolgálják, érdemes azonban ezekből is kifejezetten kinti használatra szánt, strapabíróbb darabokat beszerezni.

Növények az erkélyen

A meghitt, pihenésre csábító hangulatot különféle dekorációs elemekkel teheted teljessé. Kinti terekben szinte elengedhetetlen kellékek a növények. Ha attól tartasz, hogy nem tudod megfelelően gondozni a virágokat, választhatsz műnövényt is: ma már rengeteg olyan darab található a lakberendezési üzletekben, mely a megszólalásig hasonlít az igazira.

A lelkes szakácsok kis fűszerkertet nevelgethetnek az erkélyükön, így egy lépést sem kell tenned, ha friss mentalevéllel szeretnéd ízesíteni és díszíteni a hűsítő limonádét vagy az ételeket. Ha túlságosan kicsi lenne a pakolási felület, a mennyezetre vagy a korlátra is fellógathatod a kaspókat.

Kültéri dekorációs figurákból szintén komoly választékban dúskálhatunk ebben az időszakban a lakberendezési üzletekben. A kedves cica- és kutyaszobortól kezdve a bűbájos kerti törpéken át a vidám gombákig rengeteg különféle apróság várja, hogy a kertek és teraszok központi elemévé válhasson.

Tündéri hangulatvilágítások

Az idilli nyáresték elengedhetetlen kelléke a hangulatvilágítás. Erről gondoskodhatsz stílusos gyertyákkal és mécsesekkel, színes égősorokkal vagy éppen rusztikus viharlámpásokkal, de a modernebb megoldások kedvelői LED-es lampionokkal is díszíthetik erkélyüket.

Az erkély berendezésének csak a pénztárca és a fantázia szabhat határt. Akik még csak most szánták rá magukat, azok számára jó hír, hogy a nagyobb lakberendezési áruházak júniusban jelentős kedvezményeket biztosítanak a kerti bútorokra és kiegészítőkre, érdemes tehát körülnézni kedvenc boltjaidban.

Ezt is szeretjük