Tízezreket spórolhatsz!

6 bevált energiatakarékos tipp

Bár már beköszöntött a tél, még nem késő megtenni a megfelelő óvintézkedéseket! Tippjeinkkel sokat spórolhatsz!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A télre az állatok felkészülnek, a hangyák gyűjtögetnek, ám a tücsök nem tesz semmit, vígan hegedül.

Így vannak ezzel a legtöbben: a szigeteletlen ablakok problémájával például csak akkor kezdenek foglalkozni, amikor már a réseken átsüvít a hideg, téli szél.

A korai figyelmeztetést a kereskedők is megtehetnék, például azzal, ha a szigetelő szalagok árát nem a tél végén, hanem már az ősz közepén leszállítanák. Persze ez számukra nem üzlet, a szezonális termékeket szezonban senki sem adja olcsóbban. Ezért érdemes az akciók idején bevásárolni, és a portékát betenni átmenetileg a kamrába. Ám ha ezt elmulasztottad, és az ablakokat sem passzítottad, télen mindenképpen érdemes megtenned, hiszen a jól záró, szigetelt nyílászárók jelentősen csökkenthetik a fűtési költségeidet!

Hasznosíts újra!

Ha családi házban laksz, és eddig nem tetted meg, akkor most itt az ideje, hogy régi kazánodat vegyes tüzelésűre cseréld! Leginkább ezzel tudsz ugyanis spórolni az energiával, hiszen a vegyes tüzelésű kazánokban a környékről begyűjtött gallyak, de akár a bedobált reklámújságok is eltüzelhetők. Bár igazán spórolást az jelentene, ha ezektől a szórólapoktól kímélnék meg a világot...

Szőnyeget mindenhová!

Télen érdemes az otthonod minden helyiségében szőnyeggel borítani a padlót: a melegérzetet nemcsak a szőnyeg látványa, de hőszigetelő tulajdonsága is növeli. A konyhakőre a téli időszakban tegyél parafalapokat vagy gyékényszőnyeget! Ha nem idegenkedsz tőle, a faltól falig futó linóleum lerakásával is jelentősen javíthatod a lakásod klímáját, és növelheted a benne uralkodó hőmérsékletét a fűtés felcsavarása nélkül.

Fontos tudnod!
A melegpadlót vagy a linóleumot ne ragaszd le, a nyári nagy melegben már kifejezetten jó érzés a hűsítő kő. A ragasztók ráadásul mérgező anyagokat tartalmaznak, ezért is jó többek között, ha kerülöd az alkalmazásukat.

Csökkents a fűtést, ha szellőztetsz!

Hőfokszabályzós konvektorok üzemeltetésénél kevesen ügyelnek arra, hogy a lakás szellőztetésekor levegyék nullára a hőfokszabályozót. A hirtelen beáramló hideg hatására a kályha magasabb fokozatra kapcsol, hiszen próbálja ellensúlyozni a hideget, hiábavaló próbálkozása azonban rengeteg energiát emészt fel, ezért mindig ügyelj arra, hogy a láng ilyenkor takarékra kerüljön! Ha a cirkók termosztátja is közel van az ablakhoz, a túlfűtést itt is csak előzetes szabályozással védheted ki.

Öltözz fel, ha fázol!

Nemcsak energiatakarékos, de egészséges is, ha a lakás hőmérsékletét 20°C körülire állítod be. Ha viszont így egy kicsit fázol, inkább öltözz fel jobban! Luxus, hogy egyes otthonokban 25°C körüli hőmérsékleten főnek az emberek, és a meleget ellensúlyozandó trikóba és rövidnadrágba bújnak, ha viszont kimennek az utcára, képtelenek alkalmazkodni a kinti mínuszokhoz, és megbetegszenek.

Jó, ha tudod!
A mindent fűtő, pazarló fogyasztó ellentétje a lakást nem fűtő, de elektromos takarót használó ember. Jó tudni azonban, hogy egy elektromos takaró nyolc órán keresztül történő üzemeltetése többe kerül, mint a 20°C eléréséhez szükséges gázmennyiség!

Csavard le éjszakára!

Éjszakára jó lekapcsolni a fűtést, és gyapjótakaróval takarózni, az ugyanis gond nélkül megtartja a test hőmérsékletét. Sőt a szervezetnek kifejezetten hasznos, ha viszonylag hűvös környezetben pihenhet.

A legjobb, ha az esti alapos szellőztetés után nem is állítod feljebb a hőfokszabályozót, és csak reggel kapcsolod kicsit feljebb a fűtést. Az esti, meleg gyümölcstea vagy könnyű, meleg leves különösen hasznos segítség lehet a hűvösebb otthon kialakításában, de a lefekvés előtti rövid idejű meleg zuhany is segíthet áthidalni a kezdeti kényelmetlenségeket.
De megéri az átállás, hiszen a meleg levegőjű, száraz lakások kiszárítják a nyálkahártyát, ezáltal hajlamosítanak a légúti megbetegedésekre.

Ezt is szeretjük