Energiatakarékos mosás? Létezik! (x)

A megfelelő mosószer használata rendkívül fontos, ha ruháink minőségét sokáig szeretnénk megőrizni.

Energiatakarékos mosás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A különféle anyagú textíliák más-más tisztítási folyamatot és terméket kívánnak meg, csak így tudnak hosszú távon is olyanok maradni, mintha vadonatújak lennének. Ráadásul, ha alacsonyabb hőfokon mosunk, kevesebb energiát használunk fel, és nem mellesleg a ruhák is sokkal tovább maradnak szép, élénk színűek.

Tudta?

A dm Mindig megéri árképzési stratégiával is a fenntarthatóságot és a tudatos vásárlási döntéseket támogatja. A jelöléssel ellátott termékek árai legalább négy hónapig nem emelkednek, így a kedvező árú termékekből nem szükséges több darabot felhalmozni. Ezzel megspórolhatjuk a tervezésre szánt időt, a számolgatást és a plusz termékek sem foglalják feleslegesen a helyet!

dm mindigmegeri2022 840x560px 220825

Energiatakarékos mosás

A házi praktikáknak és a speciális programoknak köszönhetően már a 20-30°C-os mosás is lehet olyan hatékony, mint a 40°C-os.  

  1. Első lépésben mérlegeljünk, hogy mely ruhákhoz melyik program a legmegfelelőbb! Ha lehet, válasszuk az alacsonyabb hőfokon történő mosást, illetve a rövidebb ideig futó programokat.
  2. Nem új információ, hogy a friss szennyeződéseket könnyebb eltávolítani a ruhákból, mint azt, amelyik már megszáradt. Érdemes foltokat mosószappannal vagy foltoldó szappannal előkezelni, valamint mosás előtt beáztatni. 
  3. Az adagolási útmutatókat mindenképpen tartsuk be, a vegyszerek takarítás után visszakerülnek az élővizekbe, ezért nem mindegy, mennyit használunk belőlük.
  4. Lehetőleg kevés ruhadarabbal ne indítsuk el a mosógépet! Várjuk meg, míg összejön legalább egy féladagos programmal mosható ruhamennyiség, így nem csak energiát, de vizet is spórolhatunk.
dm-Femina 840x560 2

Gyengédebb összetevők

Természetesen nem muszáj azonnal leváltani a már bevált szereket, azonban érdemes megnézni, hogy mely termékeknek van egyszerű, lebomló, környezetbarát alternatívája! Az összetevők mellett a címkéket, jelöléseket, előállítási és csomagolási módot sem árt tanulmányozni - ez persze eleinte több időt és odafigyelést vesz igénybe, de egy pár hét alatt kialakulhatnak az új rutinok.

Tipp: a csomagoláson található Blauer Engel, azaz Kék angyal logó a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat jelöli. Az EU Ecolabel címke egy uniós környezeti jelölés, azok a termékek kapják meg, amelyek hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez. A dm saját termékein a ökologók mellett egy zöld lóhere szimbólum is megmutatja a termék legfontosabb környezetbarát jellemzőit. 

Fenntartható vásárlás

Amennyiben egy új mosógépet tervezünk vásárolni, mindenekelőtt a kilowattórában megadott áramfogyasztási adatokat, illetve az energiaosztályt (A, B, C stb.) fontos figyelembe venni. Aki az éjjeli órákra időzíti a gépi mosást és a mosogatást, hozzájárul az egyenletesebb áramfogyasztáshoz, és így tehermentesíti a környezetet. Természetesen nem kell az éjszaka közepén kikászálódni az ágyból - lehet használni időkapcsolót, vagy a mosás kezdő időpontját közvetlenül a gépen is be lehet programozni. 

A cikkben szereplő termékeket keresse a www.dm.hu weboldalon!

(Képek forrása: dm Kft.)

Ezt is szeretjük