A fűtési szezon legveszélyesebb élősködői
Jelek, hogy nálad is ott vannak
Így ismerheted fel, hogy élősködő lakótársad akadt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hideg, téli időben nemcsak te szeretsz meghúzódni a lakás melegében, hanem a különféle élősködők is.

Fáraóhangyák

Sajnos az együttélés általában nem megy zökkenőmentesen, mert egyes rovarok nem érzik, hol a határ - például az ételbe is belemásznak -, de most eláruljuk, hogyan szabadulhatsz meg tőlük kíméletesen.

Fáraóhangya

Az eredetileg Észak-, illetve Közép-Afrikából származó, sárgás-barnás színű fáraóhangyák egyre gyakrabban bukkannak fel a panelekben, társasházakban, főleg fűtési szezon idején. Ennek a magyarázata nagyon egyszerű, a téli időszakban minden feltétel adott a lakásban ahhoz, hogy a rovarok jól érezzék magukat, azaz a magas páratartalom és a 26°C fok körüli hőmérséklet.

Könnyű észrevenni

A szinte láthatatlanul apró rovarok több okból sem szívesen látott vendégek a háztartásokban. A háziasszonyok nagy bánatára minden hozzáférhető ételbe belemásznak, és jellegtelen kinézetüknek hála gyakran csak étkezés közben tűnik fel, hogy az adott falat húsosabb a kelleténél.

Bár ez kellemetlen, a nagyobb bajt az jelenti, hogy olyan kórokozókat is terjeszthetnek, mint a Salmonella, a Streptococcus vagy a Staphylococcus.

A növények is segítenek védekezni
Tudtad, hogy bizonyos, a lakásban is tartható növények segítenek, hogy megszabadulj a kellemetlen rovaroktól? Kattints ide, és ismerd meg őket!

A hangyák a lakás szerkezetét is kikezdik, ahol csak tudják, megrágják a szigetelést, beköltöznek az apró repedésekbe, ahol egészen kiterjedt kolóniákat is kialakíthatnak. Nem szégyellősek, a vizes, párás helyeken, például a csap körül és a fürdőszobában találkozhatsz velük, amint menetelnek, de előszeretettel teszik le petéiket rég nem használt fiókokban, dobozokban is, ezeket érdemes időnként átnézni, élősködők után kutatva.

Így irtsd ki!

A fáraóhangya nagyon szapora állat, így a lakásból kiirtani nem egyszerű feladat, a hagyományos hangyairtó módszerek alkalmazásával nem érhetsz el sikereket. A kihelyezett mérgeket egyenesen megérzik, és még gyorsabb ütemben szaporodnak, így védve a boly élettani egyensúlyát, de sajnos a hagyományos spray-k sem mindig válnak be ellenük.

A siker érdekében úgynevezett metoprentartalmú szert kell venni, ez nem öli meg a hangyákat, de a dolgozó soklábúak behordják a bolyba, a metopren pedig sterillé teszi a királynőt. Ha pedig nincsenek új peték, a kolónia lassan, de biztosan kipusztul.

A legutálatosabb házimunka

Van, aki egyáltalán nem szeret takarítani, míg más igen, csak épp nem mindent tesz meg szívesen. Megkérdeztük az utca emberét, mi a kedvenc tevékenysége a házimunka terén, és mi az, amit igazán utál. Nézd meg a videót!

Ágyi poloska

A Közel-Keletről származó ágyi poloska megjelenésének sajnos vajmi kevés köze van ahhoz, hogy milyen gyakran cseréled az ágyneműt. Ugyanis nem a takarítás hiánya miatt fészkel be az otthonba, sokkal inkább a véred miatt, hiszen ez a fő tápláléka, melyet a központi vagy távfűtés által biztosított kedvező, állandó meleg hőmérsékletnek köszönhetően akár minden második nap is megkívánhat. Az ágyi poloskát könnyen haza lehet vinni költözés esetén, de bútorvásárláskor is bekerülhet a lakásba.

Nem egyszerű felfedezni

Míg a fáraóhangya jelenlétét viszonylag könnyű észrevenni, az ágyi poloska nem szeret a reflektorfényben tündökölni. Napközben szívesen bújik meg olyan rejtekhelyeken, mint a fal hajszálrepedései, az ágykeret vagy a matrac alja, éjszaka azonban annál aktívabb. Amint lemegy a nap, és elcsendesül a szoba, a rovar előbújik, és gyanútlan áldozatát becserkészve annak vérét szívja.

Ez nem jár különösebb fájdalommal, az egyetlen nyomot a testen feltűnő, apró, piros, viszkető, akár komoly allergiás reakciót is kiváltó csípések jelentik. Az ágyi poloska jelenlétének azonban több árulkodó jele is lehet, a levedlett, jellegzetes vöröses-barna kültakaró apró pöttyként jelenik meg az ágy környékén és az ágynemű huzatján.

Így irtsd ki!

A poloska nagyon kellemetlen rovar, amely ráadásul gyorsan szaporodik, ezért minél előbb el kell kezdeni az irtását. Első lépésként az ágynemű és a matrac huzatának mosását kell megejteni, legalább 60°C-on. A bútorokat, elsősorban az ágy környékét alaposan törölgesd át fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, legalább hetente egyszer, amíg észleled a gyanús jeleket. Ha ennek ellenére sem tűnnek el a rovarok, akkor az egyetlen kiút a kellemetlen helyzetből, ha szakember segítségét kéred.

Mivel kedveli a meleg, párás helyeket, a fűtésszezonban előbbieken kívül a csótány is könnyen megjelenhet, és komoly veszélyforrást jelenthet. Ha szeretnéd tudni, kellemetlen látványán kívül miért kockázatos a jelenléte, illetve azt is, hogyan irthatod ki, kattints ide!

Kép - fáraóhangya - forrása: www.beaumontpc.net/tips.

Ezt is szeretjük