3 meglepő háztartási eszköz, ami halálos balesetet is okozhat
Így előzd meg!
Ha biztonságban akarsz lenni, ezekkel légy nagyon elővigyázatos!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azzal szinte mindenki tisztában van, milyen veszélyes lehet a villanysütő forró lapja, az elektromos aprító vagy épp egy hús- vagy kenyérszeletelő gép, vannak azonban olyan eszközök is a háztartásban, melyekkel sokan jóval óvatlanabbul bánnak.

Ha szeretnéd megőrizni családod és saját biztonságod, a következőkre nagyon figyelj!

Hajszárítók

A hajszárító vízzel teli kádba ejtése nem egy halálos balesetet okozott már, mind a valóságban, mind pedig a fikció, a krimik és a filmek világában. Nem csupán ilyen szélsőséges esetben lehet azonban veszélyforrás a mindennapi eszköz.

Bár nők és férfiak milliói használják napi gyakorisággal, sokan vannak, akik pusztán a szerencsének köszönhetik, hogy megúszták a balesetet. Amellett, hogy a nem megfelelően alkalmazva a hajszárító olyan kellemetlenségeket okozhat, mint a bőr megégése vagy a hosszú haj becsípődése, ha a hajszárító sérült, könnyen tragédiát okozhat.

Ha a hajszárító furcsa hangokat ad ki, vagy égett szagot érzel, esetleg a szokásosnál sokkal jobban átforrósodik, azonnal húzd ki a konnektorból, majd ellenőriztesd szakemberrel. Jellemző probléma továbbá a készülék kábelének megtörése, meghibásodása, mely például gyakrabban alakul ki speciálisabb hajszárítóknál: egy körkefével ellátott darab esetében például az állandó csavaró mozdulatok hatására a kábel is csavarodik, ezáltal pedig könnyen sérülhet, többek között ott, ahol a készülék és a kábel találkozik. Ha pedig a szigetelés, esetleg a kábel belseje is megsérül, nedves közeg sem kell ahhoz, hogy balesetet történjen.

Kenyérpirítók

Bár elsőre az egyik legegyszerűbb háztartási eszköznek tűnik, egy kenyérpirító is okozhat komoly balesetet, legyen szó égésről vagy épp áramütésről. A készülékbe könnyen beszorulhat egy szelet kenyér, ennek kipiszkálására azonban semmiképp sem szabad olyan eszközt használni, mely fémből van, például kést vagy villát.

Hasonló esetben azonnal ki kell húzni a kábelt a konnektorból, majd megvárni, míg lehűl, és csak azután kivenni a kenyeret - célszerű fából készült eszközt használni. Így elkerülhető a rossz horrorfilmekből ismert, pirító-kés-tócsa hármasa által okozott konyhai baleset. Mindemellett fontos, hogy olyan helyre kerüljön a kenyérpirító, ahol a magas hőfok sem okozhat problémát: legyen mellette elég hely, és soha ne tedd gyúlékony anyagok közelébe.

Káros tárgyak a lakásban

Más szempontok alapján is lehet káros tárgyakat találni a lakásban. A feng shuinak is megvan a maga listája.

Gombelemmel működő eszközök

Bár a gombelemmel működő eszközök elsősorban a kicsikre veszélyesek, nem árt említést tenni róluk, kevesen tudják ugyanis, milyen károkat képesek okozni. A gombelemek egyre több háztartásban és egyre több készülékben vannak jelen - például távirányítók -, egyre nagyobb veszélynek téve ki ezáltal azokat a gyerekeket, akik képesek szétszedni egy hasonló eszközt, majd lenyelni az elemet.

A lenyelt gombelem égést okozhat a légcsőben és a nyelőcsőben, sőt, akár ki is lyukaszthatja azokat. Egy amerikai tanulmány szerint - a Gary Smith által vezetett kutatás eredményeit a Pediatrics folyóiratban közölték - 1990 és 2009 között csaknem 66 ezer gyerek került a kórházak sürgősségi osztályára emiatt. Ha a háztartásban található ilyen eszköz, zárd el a gyermekek elől, vagy ragaszd körbe úgy, például szigetelőszalaggal, hogy ne lehessen kinyitni az elemet tartó rekeszt.

Estél már áldozatául háztartási balesetnek?

Ezt is szeretjük