Életveszélyes épületek Budapesten: 3 jel, hogy a te lakásoddal sem stimmel valami

A régi fővárosi bérházak többsége felújításra szorulna.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A budapesti társas- és bérházak jó része mára olyan rossz állapotba került, hogy ideje lenne felújítani. Jó néhány épület nem csupán esztétikai problémákkal küszködik, de az omladozó falak már-már életveszélyessé váltak.

A jelenlegi szabályozás azonban nem tudja kikényszeríteni a sok esetben járókelőkre is veszélyt jelentő épületek felújítását.

A lakók kötelessége felújítani

Már évek óta visszatérő probléma a régi társasházak felújítása, legutóbb éppen tavaly nyilatkozott ennek kapcsán a fővárosi kormányhivatal az MTI-nek: akkor elmondták, hogy a hatályos szabályozás szerint a házak megfelelő állapotban tartása a tulajdonosok kötelessége, ám legtöbbször a társasház lakóközössége - főleg anyagi okok miatt - nem képes ennek eleget tenni.

Az önkormányzatok társasházi pályázatokkal vagy úgynevezett veszélykerettel támogatják az épületek megújítását, de ezek a források is korlátozottak, ráadásul több lakóközösség még a szükséges önerőt sem tudja kigazdálkodni a felújításhoz. Az építéshatóság ilyen esetekben kötelezést adhat ki a veszély elhárítására, de persze ettől még nem teremtődik meg a hiányzó pénzösszeg a társasházi tulajdonosoknak a javítások elvégzésére.

Árulkodó építőanyag

Abban az időben, amikor a belvárosi bérházak többsége épült, a legjellemzőbb építőanyag a bauxitbeton volt. A bauxitcementet 1928-ban kezdték gyártani, és 1950-ig volt forgalomban. Eredetileg téli, illetve rövid határidejű építkezésekhez használták, a bauxitbeton ugyanis kötéskor nagy mennyiségű hőt fejleszt, és gyorsan szilárdul, néhány nap alatt kizsaluzható.

A használat során viszont kiderült, hogy szerkezete egy idő után porózussá válik, és csökken a szilárdsága. A porózus szerkezet miatt a benne lévő vasalat nedvesség hatására gyorsan rozsdásodik, ami a térfogat-növekedés miatt szétfeszíti a szerkezetet.

Ilyen házakban élnek a nagyon gazdagok: kukkants be még több pesti luxusotthonba!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A bauxitbetont könnyen fel lehet ismerni vörösesbarna színéről. Ezzel a fajta szerkezettel készült épülettípusból jelenleg kétezer lehet a fővárosban és környékén. A bauxitbetont óvni kell a tartós nedvességtől: ha tudod, hogy te is ilyen házban laksz, és tartós beázást tapasztalsz, nem árt vigyáznod.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Instabil korlátok

Tavaly ősszel is többen megsérültek, amikor egy födém leszakadt a belvárosban, majd nem sokkal később egy másik társasház első és harmadik emeleti vaskorlátja is a mélybe zuhant. A több száz kilós öntöttvas korlát annyira elrozsdásodott, hogy már nem bírta a terhelést. Évtizedeken át sózták a folyosót, hogy ne csússzanak el a lakók a téli időszakban, a sótól azonban a korlát is teljesen elrozsdásodott, és a követ is kimarta, így történhetett meg, hogy az amúgy is felújításra szoruló korlátok rásegítéssel hamarabb tönkrementek.

Akkor a javítást végző vállalkozó úgy nyilatkozott, hogy szinte bármelyik régi házban megtörténhet hasonló baleset, ahol esedékes lenne a felújítás.

Veszélyes gombák

Gyakran súlyosbítják az egyébként is öregedő házak helyzetét például a gombák is. Nemcsak egészségügyi kockázata van, de a ház szerkezetére is veszélyes lehet a gombásodás: a házban megtelepedő taplógombák egyes fajtái ugyanis szabályosan felfalják statikailag a régi házakat. A régi bérházakban végleges megoldás helyett gyakran csupán elfedik a falak látható hibáit, például gipszkarton borítással.

Így a burkolat alatt nagy kiterjedésű penész- és más gombatelepek húzódhatnak meg, melyek a házra és az ember egészségére is kockázatot jelentenek. De a padló vagy a tapéta alatt, sőt, a beázott szigetelőanyagban is megbújhatnak, ezért, ha a gyanú felmerül, érdemes ellenőriztetni. Gombára utal a látható elszíneződések mellett a dohos szag is.

Te milyen házban laksz?

Ezt is szeretjük