Elengedhetik a lakáshiteled felét!

A bedőlt hitelesek is otthonukban maradhatnának

Ismerd meg a legújabb terveket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nemrég bejelentett otthonvédelmi akcióterv egyik pontja szerint létrehoznák a hónapok óta tervezgetett Nemzeti Eszközkezelő Társaságot, amely a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére fókuszálva három lehetőséget kínál fel a fizetésképtelen adósoknak.

Az önkormányzat szociális alapú bérlakásokat nyújthat a rászorulóknak az eszközkezelő közreműködésével - ez korábban is hasonlóan működött -, új házépítési program keretében bérlőként helyeznék el az otthonukat elvesztett családokat, illetve az eszközkezelő a nem teljesítő adós ingatlanát meg is vásárolhatja egy csökkentett áron, miközben a korábbi tulajdonosnak nem kell elhagynia otthonát.

Piaci ár alatt vennék meg a lakásokat

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Kossuth Rádióban beszélt a program főbb vonalairól: elmondta, hogy a bankszövetséggel történő megállapodás szerint a bajba jutott hiteles lakását az eszközkezelő csökkentett áron vásárolná meg, ami a településtípusokhoz igazodik majd.

Budapesten és a megyei jogú városokban 55, városokban 50, kisebb településeken pedig, ahol egészen alacsony az ingatlanpiaci forgalom, az adásvételi ár 30-35%-át fizetik majd az ingatlanért.

Mi lesz a megmaradó tartozással?

A vételár feletti tartozásról Nátrán Roland úgy nyilatkozott, a bank köteles lesz elengedni ezt az összeget.

A Bankszövetség vezető tanácsadója, Müller János nem sokkal később közleményében pontosította az információt: eszerint csak abban az esetben engedik el a tartozás ingatlanár feletti részét, ha az adós és a bank közösen ajánlják fel a lakást megvételre az eszközkezelőnek.

Az eladás után pedig nem költöztetik ki az egykori tulajdonost, bérlőként élhet tovább a lakásban. Ennek a konstrukciónak köszönhetően megoszlana a bajba jutott hiteles terhe: annak egy hányada a bankra hárul, hiszen így elesik követelése egy részétől, terhet vállal az állam, mivel megvásárolja ezeket a lakásokat, a korábbi tulajdonos pedig bérleti díjat fizet az ingatlanért.

Ki élhet a lehetőséggel?

A helyettes államtitkár meghatározta azoknak a devizahiteleseknek a körét, akik részt vehetnek majd a programban: elsődleges lesz a szociális szempont, vagyis rászorultsági alapon választják ki a résztvevőket. Előnyt élvezhetsz, ha nagycsaládos vagy kisgyermekes vagy, illetve az, hogy ha gondot jelent saját erődből megoldani a lakhatásodat. 90 napot meghaladó tartozás esetében jöhet létre a konstrukció, amely után a banknak már semmiféle követelése nem lesz az adós felé.

A minisztérium ősz végére, tél elejére ígéri a Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítását és a program beindulását, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank felügyel majd. A működés feltételeit július 31-éig együtt dolgozza ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szükséges jogszabályokról a képviselők június 20-a után kezdenek el tárgyalni, és valószínűleg július 11-éig el is fogadják azokat.

Fix árfolyam, új lakás, vagy a régi bérlése?

Nem könnyű eligazodni a segítséget jelentő megoldási lehetőségek között, ezért a PSZÁF tervei szerint létrehoz egy információs tudástárat, ami segítené az adósok tájékoztatását, melyik támogatást milyen módon vehetik igénybe az ötpontos mentőcsomagból, illetve mi számukra a legkedvezőbb.

Honlapjukon egy online kalkulátor is elérhető lesz, ami szintén az eligazodást segíti majd. Például korántsem biztos, hogy az árfolyamrögzítés lehetősége vagy akár az új, könnyűszerkezetes ház birtokbavétele minden devizahitelesnek jó megoldás, érdemes lesz több oldalról is körbejárni a dolgot, mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat.

OLVASD EL EZT IS!

arveres kalapacs
  • adósság
  • közös költség

Elárverezhetik a lakásodat!

Ezt is szeretjük