Így spórolj százezreket az élelmiszeren!

Tudtad, hogy évente akár százezer forintot is spórolhatsz, ha jó helyen veszed a tejet? Íme, ahol érdemes beszerezned a napi betevőt!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy négyfős család éves szinten átlagosan egymillió forintot költ élelmiszerre - ekkora összegnél még az egyes termékek szintjén eltörpülő, mindössze tíz-húsz forintos árkülönbség is évente százezer forintnyi megtakarítást eredményez.

Megéri hát alaposan megnézned, mire és men nyit költesz, hogy az a több százezer forint végül a pénztárcádban maradhasson. A Kosár Magazin összegyűjtötte a spóroláshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Hatalmas kínálat kontra kedvező árak

Magyarországon a lakosság négyötöde olyan településen él, ahol néhány kilométeren belül legalább négy nagyobb és tucatnyi kis élelmiszerüzlet található. Köztudott, hogy az üzletek alapvetően három csoportba sorolhatók. A diszkontokat alacsony árszínvonal és szűk választék, a kényelmi üzleteket széles kínálat, magas árak és frekventált elhelyezkedés, míg a hipermarketeket széles választék, alacsony ár és kissé nehezebb megközelíthetőség jellemzi.

A hétköznapokban szükséges termékek döntő része valamennyi üzlettípusban megvásárolható - a diszkontok választékának szűkössége például csak akkor derül ki, ha konkrétan egy adott márkához ragaszkodsz. A legolcsóbb és a legdrágább üzlet átlagos árszínvonala között a tapasztalatok szerint 12-15% a különbség, azaz a bevezetőben jelzett hat számjegyű megtakarítást okos üzletválasztással érheted el.

Jó, ha tudod!
A diszkontok hiába tartoznak a legolcsóbb beszerzési helyek közé, a friss baromfi és tőkehús, valamint a Trappistasajt-kínálat kifejezetten drágának számít náluk. A szupermarketek hiába tekinthetők általában drágának, a kereskedelmi márkás, a szakzsargonban elsőárasnak nevezett termékválasztékuk - ezek mindig a legolcsóbb termékek - árai versenyképesek a diszkontokéval. Ráadásul az egyes üzletkategóriákon belül is jelentősek a bolthálózatok közötti különbségek.

Hol érdemes vásárolni?

Több évre visszatekintő árvizsgálat alapján kijelenthetjük, hogy a diszkontok közül a Penny és a Lidl, a hipermarketek közül pedig az Auchan és kissé lemaradva a Tesco tekinthető a legolcsóbbnak, míg a szupermarketek közül a Spar kínálja a relatíve legalacsonyabb árszínvonalat.

A legdrágább beszerzési hely szinte minden esetben a hálózathoz nem tartozó sarki kisbolt, mely akár 30%-kal is drágább lehet. A következtetés egyértelmű: az élelmiszervásárlásra szánt pénzed minél nagyobb hányadát az olcsó üzletláncokban költsd el!

Vigyázz!
Az üzletláncok szinte mindegyike ügyel arra, hogy minőségi terméket adjon el a vásárlóknak. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az általad vásárolt élelmiszer romlott, az ajándékba szánt háztartási gép nem működik, vagy hibás cipőt, ruhát sikerült a kosaradba tenned. Ha nem akarod kidobni a pénzed az ablakon, ne hagyd annyiban a dolgot! Látogass el a Kosár Magazin weboldalára, ahol nemcsak hasznos tippeket találsz, hanem a jogaidat is megismerheted!

A legtöbbet a tejtermékeken és a pékárukon spórolhatsz

Ha egy termékből éves szinten sokat vásárolsz, akkor a látszólag kis árkülönbségből is komoly összeget takaríthatsz meg. Bizonyára te is a tejtermékek és a pékáruk esetében vagy a leginkább hajlamos figyelmen kívül hagyni a tíz-húsz forintos különbségeket, pedig éppen ezek azok a termékek, melyekből a legtöbbet vásárolsz. Nem feltétlenül helyes tehát az a stratégia, hogy a tartós élelmiszert heti-kétheti rendszerességgel megveszed a diszkontban, a friss árut pedig nap mint nap a legközelebbi kisboltban. Különösen, ha egyébként azonos távolságon belül két-három kisebb-nagyobb méretű, de a friss árut más áron kínáló üzlet is található.

Mit, hol, mennyiért?

A Kosár Magazin bevásárlókörútja során kiderült, a 2,8%-os zsírtartalmú UHT tejet a legolcsóbban a Lidl-ben, az Auchanban és a Cora áruházaiban vásárolhatod meg. A 1 kg-os félbarna kenyeret az Auchan, a Spar, a CBA és a Reál kínálja a legkedvezőbb áron, míg csirkecombért a Profiba és a Coop üzleteibe érdemes menned. A Vénusz étolaj ára a Sparban, a Match és a Cora áruházaiban volt a legalacsonyabb. Ha odafigyelsz arra, hogy az egyes termékeket ott szerezd be, ahol a legkedvezőbb áron kínálják, a tejen éves szinten több mint 50 ezer forintot, a kenyéren pedig 30 ezer forintot takaríthatsz meg.

Tudtad?
Az alacsonyabb ár, alacsonyabb minőség elve jól hangzik, de az esetek többségében nem igaz: az árelőny valójában az ismertség és bizalom kiépítésébe fektetett reklámköltség elmaradásából származik. Az üzletláncok ma már rendszerint tucatnyi ország gyártói közül választják ki a legjobbakat. A jelenlegi versenykörnyezetben még a diszkontok sem engedhetik meg maguknak, hogy a vásárlók hűségét elnyerni hivatott sajátmárkás termékek silány minőséget, vagyis a céllal ellentétes üzenetet hordozzanak.

Használd ki az akciókat!

Ha bátor vagy, a nagyobb üzletláncokban 30-50%-ot spórolhatsz a szavatossági idő közeli termékek vásárlásával, hiszen egészségügyi és minőségi rizikó csomagolt termékek esetében gyakorlatilag nincs.

A radikális árcsökkentés valós oka az, hogy az üzlet lejárat után a hatályos előírásoknak megfelelően kénytelen kidobni az adott terméket, azaz még akkor is jobban jár, ha féláron adja el.

A termékekre ráírt dátum nem azt jelenti, hogy utána emberi fogyasztásra alkalmatlanná válnak, hanem arról tájékoztat, hogy a gyártó addig az időpontig garantálja, hogy a minőségük 100%-os.

2009. június 11-től kapható az újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes újság legújabb száma!

A tartalomból:
  • Biztonsági autós gyerekülések nemzetközi tesztje
  • Élményfürdők, strandok, aqua-parkok árkörképe
  • 24 istant leves házitesztje
  • Mit tegyél influenzajárvány idején?
  • Ki fizesse a vízszámlákat?
Kosár - a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285.
Tel/fax: 392-5287.

(%oldalmero(422893, 342016)%)

Ezt is szeretjük