Eldugult a mosogató? Így szereld meg szakember nélkül!
Ne ess kétségbe, ha nem megy le a víz! Könnyedén kiürítheted a csöveket a következőképpen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mosogató alatt található U alakú csőben igen gusztustalan dolgok ragadhatnak meg, ezeknek nemcsak a szaga émelyítő, hanem még betegségeket is okozhatnak. A csövet könnyű kitisztítani, de nem olyan könnyű ellenőrizni, hogy mi jut bele.

Legyen szó a konyhai mosogatóról vagy a mosdóról, esetleg a fürdőkádról, a dolgok beleragadnak a csőbe, végül az teljesen eldugul, és igen kellemetlen szagokat áraszt.

Sokféle okos holmit vásárolhatsz, melyek megakadályozzák, hogy apró dolgok csusszanjanak a csőbe, ha pedig már megtörtént a dugulás, akkor a következőképpen háríthatod el egyszerűen.

Mielőtt szétszerelnéd

Leggyakrabban a haj és zsír keveréke okoz dugulást, de hasonló a helyzet az ételmaradékokkal, melyek a lefolyóba jutva szépen lassan rétegeket alkotnak, majd teljesen átjárhatatlanná teszik azt. Ha már alig folyik le a víz a mosogatóban, először pumpával érdemes próbálkoznod. Helyezd azt a lefolyó fölé, majd zárd el egy ronggyal a kiszökő levegő útját a túlfolyónyílás letakarásával. Ha nincs kéznél lefolyópumpa, töltsd meg a mosogatót vízzel, tömd be egy ronggyal a túlfolyónyílást, majd a másik kezeddel húzd ki a dugót. Helyezd a tenyered a lefolyó fölé, és imitáld a kezeddel a pumpa viselkedését.

Pumpálj néhányszor, amíg nem hallod, hogy a dugulás távozik. Végül hagyd, hogy lefolyjon a víz. Ha ezzel nem szűnik a probléma, akkor nincs más hátra, mint szétszedni a mosogató alatti csövet.

A hajszálakat még a vegyszerek sem képesek elpusztítani, így nem árt, ha megpróbálod megakadályozni azok bejutását a lefolyóba. Mivel a zsír kitűnően ragad meg a hajszálakon, ami szörnyű dugulást képes okozni, soha ne öntsd a sütési zsírt a mosogatóba vagy a mosdókagylóba. Manapság már léteznek olyan helyek, ahol ezt leadhatod: tegyél így, és megkímélheted magad a kellemetlen dugulás-elhárítástól.

Így tisztítsd ki az eldugult lefolyót!

Hogy a dugulást elhárítsd, a mosogató alatti U-kanyarulatot célozd meg. Mielőtt elkezdenéd szétszedni, jól nézd meg a csöveket, és rajzold le, amit látsz, vagy készíts róla fényképet. Ez hasznos lehet, ha majd az összeszerelési fázisnál tartasz. Ezután vegyél elő gumikesztyűt, egy palacktisztító kefét, valamint egy öblös vödröt. Dugd be a lefolyót, majd tedd a vödröt az U-cső alá, hogy felfogja a dugulást okozó anyagokat, melyek majd kiömlenek a csőből. Ezután oldd ki a nagy műanyag csavart a cső tetején, majd ismételd meg ezt az alsó csavarral is. Öntsd ki a cső tartalmát a vödörbe, és alaposan tisztítsd át a palackmosó kefével. Egy másik csapban öblítsd ki.

Ha kitisztítottad

Mielőtt visszatennéd a csövet, egy tiszta, száraz ronggyal töröld át a csavarmenetet. Ezután rakj tömítőanyagot a menet köré, de ne túl sokat. Ha az U-csőben volt a dugulás, akkor a palacktisztítóval tisztítsd meg a cső kimeneti oldalán található csövet is.

Mielőtt visszacsavarnád a csövet, nyisd meg bátran a csapot, hogy ellenőrizd, valóban átfolyik-e a csövön a víz - a vödröt addig ne vedd el, ebbe ömlik majd a víz. Ha rendben van, szereld össze ismét az U-csövet, először a fenti műanyag csavart, majd a kisebb, alsó csavart meghúzva.

Ne feledd: a nagyobb csavarhoz tartozik egy gumialátét is, ezt tedd a helyére úgy, hogy az ékes vége ne a csavar felé nézzen. Nyisd meg újra a vizet, és ellenőrizd, hogy nem szivárog-e a rendszer. Ha nem, végeztél: a cső kitisztítva, a dugulás pedig elhárítva.

Fontos!
Soha ne használj egyszerre többféle duguláselhárító készítményt, mivel a vegyszerek reakcióba léphetnek egymással, és mérgező gázok keletkezhetnek.
Ezt is szeretjük