5+2 bevált házi módszer, ha eldugult a lefolyó

Elég egy kisebb hajcsomó, vagy néhány ételdarab ahhoz, hogy a lefolyó teljesen elduguljon. Szerelő helyett próbáld ki praktikáinkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tévhit, hogy dugulást legtöbbször a lefolyóba kerülő hajcsomók és az ételmaradékok okoznak, a háttérben sokkal inkább a feleslegesen sok sampon és a mosogatószer áll.

Ha meg akarod óvni magad a kellemetlenségektől, ne csak szűrőkkel gondoskodj a lefolyók átjárhatóságáról, hanem mérsékeld a mosogatószerek, a sampon, a tusfürdő és az egyéb szépségápolási termékek és háztartási tisztítószerek használatát is.

Ha pedig ennek ellenére mégis azzal szembesülsz, hogy áll a víz a kagylóban vagy a kádban, a szerelő számának tárcsázása helyett először próbáld meg elhárítani a dugulást a következő praktikákkal.

Tiszta lefolyó bóraxszal, forró vízzel!

Dugulás esetén könnyű leszaladni a boltba, és gondolkodás nélkül megvenni az utadba kerülő első lefolyótisztítót. Tartsd azonban szem előtt, hogy a reklámokban bemutatott csodaszerek nem feltétlenül képesek mindarra, amit az izgalmas, színes kisfilmekben állítanak róluk. Emellett legtöbbjük mérgező, ráadásul az áruk is borsos.

Sokkal jobban jársz - és a pénztárcád is meghálálja majd -, ha inkább a patikákban is kapható bóraxszal és forró vízzel próbálkozol. Fogj egy nagyobb tölcsért, helyezd mélyen a lefolyóba, és önts bele óvatosan fél pohár bóraxot, majd két pohár forrásban lévő vizet. Ezután hagyd nagyjából 15-20 percig dolgozni a keveréket, végül öblítsd le forró vízzel. Ha úgy látod, a munka nem hozta meg a gyümölcsét, ismételd meg a műveletet.

Dugulás és szagok ellen ecettel, szódabikarbónával

Az ecet nemcsak a vízkővel szemben hatékony fegyver: szódabikarbónával keverve az egyik legjobb, természetes lefolyótisztító, amely a makacsabb dugulások esetében is segít. Emellett kíméli a csővezetéket, és a bolti tisztítószerekkel ellentétben a pénztárcádat is.
Akár a mosdókagyló dugult el, akár a kád, fogj egy tölcsért, és a segítségével önts a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, majd közvetlenül utána egy egész pohár ecetet. Ne ijedj meg: a szódabikarbóna habzásnak indul majd az ecet és a szennyeződések hatására, a keletkező savak pedig alaposan kitisztítják a lefolyó belsejét.

Amikor a habzás alábbhagy, öblítsd le az egészet forró csapvízzel. Ezután várj öt percig, majd engedj a lefolyóba hideg vizet is. Ezzel a módszerrel nemcsak a dugulást háríthatod el, hanem a kellemetlen szagokért felelős baktériumokkal is leszámolhatsz.

Kólával a szagok ellen
Bármennyire meglepő, a kóla és a többi szénsavas üdítőital kiváló eszköz a lefolyóból származó kellemetlen szagok megszüntetésére. Önts körülbelül egyliternyi üdítőitalt a lefolyóba, hagyd állni egy órát, végül forró vízzel alaposan öblítsd ki.

Sóval a sampon és a haj okozta dugulás ellen

Mint ahogy azt említettük, a dugulás hátterében gyakran a túlzott mennyiségben a lefolyókba kerülő sampon, mosó- és mosogatószer áll. A fürdőszobában a sampon és a hajszálak okozhatnak gondot, de ezek ellen is találni hatékony fegyvert a természetes szerek között.
Ráadásul semmi különlegesre nincs szükség, mint egy pohár sóra, egy pohár szódabikarbónára, valamint fél pohár ecetre. A sót és a szódabikarbónát oldd fel az ecetben, majd az oldatot öntsd a lefolyóba. Hagyd tíz percig hatni, majd öblítsd le két liter forrásban lévő vízzel. Ezután engedd meg a csapot, és addig folyasd a forró vizet, amíg az akadálytalanul nem távozik a lefolyóban.

Ha úgy látod, a lefolyó nem dugult el teljesen, csupán lassabban távozik a víz, az is elég, ha fél pohár sót, majd közvetlenül rá két pohár forrásban lévő ecetet öntesz bele. Ebben az esetben is várj legalább tíz percet, majd mosd át a lefolyót forró, végül pedig hideg vízzel.

A protézistisztító és a pezsgőtabletta is segít!
A dugulás ellen protézistisztító tablettával vagy pezsgőtablettával is felveheted a harcot. Bármelyiket is választod, dobj két-három tablettát a lefolyóba, majd addig engedd rá a meleg vizet, amíg a cső teljesen kitisztul. Ha makacs dugulással van dolgod, akkor önts a lefolyóba dobott tablettákra egy pohár ecetet. Öt-tíz perc múlva forró vízzel mosd át a lefolyót, és a dugulás megszűnik.
Ezt is szeretjük