Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a mondás. A gyönyörű, illatos növények rengeteg elkötelezett rajongót tudhatnak magukénak, nőjenek az erdőkön, a mezőkön, a kertekben, vagy bontogassák a szirmaikat az otthonokban.
A színes virágokra szívesen pillant rá az ember, de nem csak gyönyörködni lehet bennük: a konyhában is változatosan felhasználhatók. Már az ókorban is szerephez jutottak az ételek elkészítése során, napjainkban pedig egyre többen fedezik fel őket a gasztronómiában. Azon túl, hogy színt csempésznek a tányérra (vagy épp a poharakba), a fűszernövényekhez hasonlóan a különleges ízvilág megteremtésében is segíthetnek.
Ehető virágok
A virágok konyhai felhasználását illetően rendkívül fontos az óvatosság és az alapos tájékozódás, hiszen mérgező növényekbe is könnyen belefuthat az ember. Semmiképp sem szabad olyan virágokkal kísérletezni, amikkel kapcsolatban a legkisebb bizonytalanság is él valakiben! Lényeges továbbá, hogy elkerülje az ember a forgalmas út melletti virágszedést, és ha lehet, a boltból vásárlást is. Mindkét esetben a szervezet számára káros anyagok lehetnek a szirmokon. Azt pedig mondani sem kell, hogy az alapos tisztítás elengedhetetlen feltétele a virágok konyhai bevetésének.

A körömvirág szirmai ehetők, a népgyógyászat mellett a gasztronómiában is szerephez jut. A szirmok íze enyhén csípős, szárítva teaként is felhasználható.
Fotó: Getty Images Hungary

A vadárvácska saláták, sütemények dísze lehet, íze enyhén mentás, de leginkább esztétikai értékei miatt használják a gasztronómiában. Teát is készítenek belőle.
Fotó: Getty Images Hungary

Az orgona nemcsak szép és bódítóan illatos, hanem ehető is. Különleges íze miatt lekvárt és szörpöt is készítenek a szirmaiból. Cukorhoz, ecethez is keverik, hogy az alapanyagok átvegyék az aromáját.
Fotó: Getty Images Hungary

A rózsa a virágok királynője, a szerelem szimbóluma. Szirmai alkoholos és alkoholmentes koktélokba, desszertekbe keverhetők. A sötétebb árnyalat intenzívebb ízt is feltételez.
Fotó: Plume Productions / 500px / Getty Images Hungary

A borágó csodás, élénk kék árnyalatban pompázó virágának az uborkáéhoz hasonló íze van. Gyümölcs- és zöldségsalátákhoz, italokhoz is keverhető, de jégkockába fagyasztva is jól mutat.
Fotó: Getty Images Hungary

A tormának leginkább a gyökerét fogyasztjuk, de a virága is ehető. Enyhén visszaköszön benne a zöldség karakteres ízvilága, többen a borshoz hasonlítják. Grillezett húsokhoz, halakhoz remekül illik.
Fotó: Getty Images Hungary

Lehet, hogy eddig csak a magjáért, a belőle készülő olajért és a kedves látványáért szeretted a napraforgót, azonban a szirmai is finomak, enyhén diós ízűek. Kísérletezz velük salátában!
Fotó: David C Tomlinson / Getty Images Hungary

Sokan talán nem is sejtik, hogy a kapornak aprócska, sárga virágai is vannak. Ezek ehetők, ízük a növény leveleihez hasonló. Főzelékekbe, húsokhoz, salátába, szendvicskrémekbe is remekül illenek.
Fotó: Getty Images Hungary
Te felismered a mérgező növényeket? Teszteld tudásod!
Kvízünkből most kiderül, mennyire ismered fel a mérgező kerti növényeket. Válassz, és tippeld meg a helyes válaszokat!
Kvíz: melyik kerti növény mérgező, melyik nem? Teszteld tudásod, mert fontos
Kvíz!
Elolvasom
(Képek: Getty Images Hungary.)