Egyetlen aprócska baki, ami milliós bírságot érhet!
Óvatosan az építkezéssel
Elég egy apró tervezési hiba vagy egy elmaradt engedély a milliós bírsághoz. Néhány hete ráadásul kibúvó sincs.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Építkezni nem könnyű, hiszen jóval több dologgal kell számolnod, mint akkor, ha lakást veszel. Nagyon ajánlatos alaposan felkészülnöd, illetve minden szükséges engedélyt és dokumentumot beszerezned.

Elég ugyanis egyetlen aprócska hiba, és máris fizetheted az óriási, akár több millió forintos pénzbüntetést - köszönhetően annak a módosított kormányrendeletnek, mely 2009. október 1-jétől hatályos.

Az előrelátás kifizetődő

Szabálytalan építési tevékenységnek minősül, ha azt építésügyi hatósági engedély nélkül vagy attól eltérően, illetve az előírások megsértésével végzik - olvasható az építésfelügyeleti bírságról szóló Kormányrendeletben.

A 238/2005. (X. 25.) Kormányrendelet október 1-től hatályos módosítása miatt, mielőtt házépítésbe kezdenél, ajánlatos alaposan megismerned az otthonteremtést érintő építésügyi előírásokat. Fontos kérdés például, hogy az adott telken megvalósítható-e a megálmodott méretű otthon, vagy később, a család bővülésével ráépíthető-e még egy szint, beépíthető-e a tetőtér, az építkezéshez milyen dokumentumok, engedélyek beszerzésére van szükség. Ha ugyanis eltérsz a szabályoktól, akkor bizony lesújt a hatóság.

Akár több millió forint is lehet a bírság

A bírság alapja nem más, mint az építmény számított értéke, amit annak térfogatából, felületéből, magasságából vagy darabszámából jogszabályban meghatározott módszer szerint számít ki a hatóság.
Mértéke az engedély nélküli épület- vagy épületrész-megvalósítás esetén a szabálytalanul létrehozott építmény értékének 50%-a, engedélytől való eltéréskor a 40%-a, míg engedélyezetlen bontás esetén a 30%-a. Védelem alatt álló épület lebontásakor vagy átalakításakor a büntetés akár az ingatlan értékének 70%-a is lehet.

A bírságlista azonban itt még nem ér véget. Az engedélyhez nem kötött, de szabálytanul végzett építés esetén ugyanis a bírság mértéke 20%, a Világörökség területén és műemléki védelem alatt álló ingatlanon meglévő, nem védett épületen történő építés és bontás esetén pedig 80% a büntetés.

Bírságot növelő tételek

Tehát egy apró baki is megsokszorozhatja az épülő ház költségeit. Ha például nem fizeted be időben a kötelezettségeket, a hatóság késedelmi pótlékkal megnövelheti annak összegét. A bírság megfizetésére ugyanis legfeljebb hatvan nap áll rendelkezésre, amire az építésügyi hatóság a befizetési határidő lejárta előtt legfeljebb egy alkalommal engedélyezhet további hatvan nap határidő-hosszabbítást.

A késedelmi pótlék minden naptári nap után emelkedik, mértékét a jegybanki alapkamat alapján határozzák meg. A bírságot egyébként csak és kizárólag egy esetben engedi el a hatóság: akkor, ha az építtető a szabálytalan építményt a bírság megfizetésének határideje előtt lebontja, illetőleg a szabálytalanságot megszünteti. Egyéb esetekben a bírság nem engedhető el.

A legfontosabb dokumentumok

A bírság elkerülése végett mindenképpen be kell szerezned azokat az engedélyeket, melyek az építkezéshez szükségesek. A tényleges építési engedély előtt érdemes úgynevezett elvi építési engedélyt kérned, melynek igénylése egyszerű, ám már itt kiderülhet, ha valami gond van a telekkel. Ezek után jöhet a valós engedély, melyhez többek között szükség lesz az építészeti-műszaki dokumentációra, az ügyben érdekelt szakhatóság állásfoglalására, a tervezői nyilatkozatra, valamint az építési jogosultság igazolására szolgáló dokumentumokra.

Az építkezés végeztével jöhetnek a beköltözéshez szükséges engedélyek, melyeket az építkezőnek kell igényelnie az építésügyi hatóságtól. Amennyiben azonban a hatóság nem találja alkalmasnak az épületet a rendeltetésszerű használatra, akár meg is tilthatja a beköltözést, illetve a használatbavételt.

Ezt is szeretjük