Duguláselhárítás házilag, 10 perc alatt
Kíméletlen szerekkel
Ha lassan folyik le a víz, vagy teljesen eldugította a mosogatót az ételmaradék, vesd be a következőket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fürdőszobában a haj, a sok sampon, tusfürdő, habfürdő és szappan, a konyhában a mosogatószer, a zsíros szennyeződések és a lefolyóba kerülő ételmaradékok egytől egyig hozzájárulnak a lefolyócső eltömődéséhez. Csak tovább ront a helyzeten a Magyarország területének nagy részére jellemző kemény víz, ami mellett fokozottabb a vízkőlerakódás veszélye.

Ez mind együtt könnyen és rövid idő alatt okozhat makacs dugulást a legjobban karbantartott lefolyók esetében is, melynek elhárítása ráadásul gyakran csak szakember segítségével lehetséges. Mielőtt azonban tárcsáznád a számát, próbáld ki a következő kíméletlen szerek egyikét! Sokaknak segítettek már.

Mielőtt bármit a lefolyóba öntenél

Ne feledd, a lefolyó tisztításához ajánlott szerek egytől egyig maró hatásúak, ezért mindig tartsd be a gyártó utasításait. Használj gumikesztyűt már a palack felnyitásához is, és gondoskodj róla, hogy jól szellőzzön a helyiség - nyisd ki a lehető legtöbb ablakot, ha nincs, érdemes sűrű szövésű textilt az arcod elé tenni. Amikor a tisztítószert a lefolyóba öntöd, gőz képződhet, ezért ne hajolj a lefolyó fölé, hogy véletlenül se szippanthasd be a káros anyagot.

Mielőtt használni kezdenéd a tisztítószert, alaposan olvasd el a használati útmutatót. A lefolyótisztítók többségét akkor szabad csak a csőbe önteni, ha annak környéke teljesen száraz. Erre mindig ügyelj, ahogy arra is, hogy ne lépd túl az ajánlott mennyiséget. Ha műanyagból készült a lefolyó, kifejezetten olyan tisztítószert használj, amit ehhez ajánlanak, különben könnyen tönkremehet a cső.

Kíméletlen tisztítószerek makacs duguláshoz

A lefolyótisztítók terén széles a választék, ahogy az áraik tekintetében is. Ahogy azonban a reklámokra sem érdemes hagyatkozni, úgy az árak se legyenek mérvadóak, hiszen gyakran éppen a nagyon olcsó, egyszerű palackban lévő szerek azok, melyek a legeredményesebb munkát végzik.

Lehet, hogy a következő tisztítószereket csak az áruházak alsó polcain találod meg, de biztos lehetsz benne, hogy éppen olyan jók, mint neves, mutatós külsővel rendelkező társaik.

VIX lefolyótisztító granulátum

A Bábolna-Bio lefolyótisztító granulátuma egyaránt alkalmas műanyag és fém lefolyók tisztítására is - előbbi esetben azonban az előírt mennyiség felét tanácsos csak a lefolyóba szórni. Az 500 grammos kiszerelésben kapható granulátum kitűnően tisztítja a csöveket: erős maró hatással rendelkezik, minek köszönhetően a vízkövet és a makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja. Használhatod a lefolyó karbantartására is, de a nem szűnő dugulással is végez. Használata előtt lapátold ki a vizet a mosogatóból vagy a mosdókagylóból, töröld szárazra a lefolyó környékét, és csak utána öntsd a szert a csőbe.

Ára: 776 forint.*

Well Done lefolyótisztító

A Well Done lefolyótisztító anélkül oldja fel percek alatt a lefolyócső falán megkövesedett és letapadt szennyeződést, hogy károsítaná magát a csövet. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően a lefolyóban élő baktériumokat is elpusztítja, segítségével így a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz. Teljes dugulás esetén a használata előtt nem kell a vizet kilapátolni a kagylóból, a szer ugyanis az összegyűlt vízen átjutva képes elérni a dugulás helyét, majd feloldani a lerakódott szennyeződést - ilyen esetben érdemes az egész flakont a vízbe önteni, részleges dugulás esetén elég a fele is.

Ára: 645 forint.*

Eg-Gü Kék csoda

Szintén kíméletlen a lefolyót eldugító szennyeződésekkel és a vízkővel szemben az Eg-Gü Kék csoda nevű tisztítószer. Legyen szó ételmaradékról, papírról, hajszálakról vagy vattacsomókról, a szer minden oda nem illő anyagot kimos a csőből. A teljesen eldugult lefolyóból a használata előtt távolítsd el a vizet, töröld szárazra a környékét, majd egy púpozott evőkanálnyit - a kanalat használat után rögtön alaposan tisztítsd meg - önts a nyílásba a Kék csodából, majd önts utána egy nagy pohár hideg vizet. Hagyd legalább fél órán át hatni. Amennyiben a dugulás még mindig fennáll, ismételd meg a műveletet. Ezután a lefolyó ismét tiszta és átjárható lesz.

Ára: 400 forint.*

*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

Ezt is szeretjük