Milliókat bukhatsz, ha most váltasz!
A devizahitelek drágulását látva nem meglepő, ha a többség szabadulni akar tőlük. Vajon érdemes forintra váltani? Esetleg a lakást eladni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A www.kiado.hu hitelbróker elemzése szerint a recesszió következtében Európából hazaköltöző magyarok, a hazai ingatlanalapokból tavasszal szabaduló befektetők, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításukat idén először felvevők, illetve az árverésbrókerek által generált ingatlankereslet enyhítheti a bedőlő devizahitelek válságát.

Éppen ezért nem biztos, hogy érdemes megszabadulni a devizahitelektől, bármennyire is terhes a jelenlegi törlesztőrészletek mértéke.

Drága, de még mindig jobb a forintnál

Bármennyire is meglepő, a piaci forinthitelek törlesztőrészletéhez képest a devizahiteleké még most is meglehetősen alacsony. Egy 10 millió forintos, húsz éves futamidejű lakáshitel esetén az euróval szemben jelentősen kellene gyengülnie a hazai devizának ahhoz, hogy megérje a hitelt eleve abban felvenni. Ha - a fenti példánál maradva - az ügyfél jelenleg - nem akciós kamatokkal számolva - 93 ezer forintot fizet euró alapon, forint alapon most mintegy 128 ezret kellene.
Mostani gyenge szintjéről tehát még további 37,7%-kal kellene leértékelődnie a forintnak az euróval szemben ahhoz, hogy a 10 millió forintos euró alapú hitel törlesztőrészlete azonos legyen egy ugyanekkora, forint alapú hitel törlesztőrészletével.

Újra kell gondolni a bérlakás-szabályozást

A kormány nemrégiben javaslatot tett, miszerint a bankok a csoportos létszámleépítéssel elbocsátott embereknek adjanak 12 hónapos moratóriumot lakáshiteleik törlesztésére.

A www.kiado.hu hitelbróker szerint azonban érdemesebb lenne alternatív megoldásokon is gondolkodni. Azok, akik többek között a fentiek miatt sem tudnak megszabadulni a devizahitelüktől, így végképp nem tudják fizetni a lakáshitelüket, jobban járnak, ha mielőbb megpróbálják eladni lakásukat, és helyette bérelt ingatlanba költöznek.
Ehhez persze a lakóingatlan-kiadásból származó jövedelmek adóját kellene csökkenteni, vagy valamilyen módon a lakásbérlést támogatni, illetve a lakást bérlőknek a bérleti díj egy bizonyos részéig adó-visszatérítést vagy szociális támogatást biztosítani. Ezzel nemcsak fellendülhetne a bérlakáspiac, hanem fehéredne is. Ám a bankok valószínűleg nem fogják támogatni azt a javaslatot, hogy felügyeletük mellett a fizetni nem tudók egy ideig béreljék saját lakásukat, hiszen ez külön anyagi és emberi erőforrásokat igényelne, és amúgy is profilidegen a tevékenységüktől.

Úton a felmentősereg

Várhatóan a megszokottnál jóval több lakáshitel fog bedőlni idén, vagyis a hitelfelvevő nem lesz képes törleszteni a részleteket, és a bank végül kénytelen elárverezni az elzálogosított ingatlant, hogy visszanyerje az elveszített hitelnek legalább egy részét. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek mérsékelhetik az ingatlanpiac pangását.

A www.kiado.hu hitelbróker tapasztalatai szerint a nyugat-európai recesszió következtében például egyre több, az Unióban dolgozó magyar állampolgár kényszerül majd arra - állásának elvesztése miatt -, hogy visszaköltözzön Magyarországra.

Valószínűleg nincs szó tömeges hazatelepülésről, annyi viszont bizonyos, hogy mostanában egyre több külföldről hazaköltöző keresi fel a hitelközvetítőket. A hazaköltözők egy része megtakarított pénzét ingatlanba fektetné, vagy későbbre tervezett hazai lakásvásárlását/cseréjét hozza előre, hiszen már itthon keres munkát. Ugyancsak színrelépésre készül azok egy része, akiknek tavaszra felszabadul a hazai ingatlanalapokban ragadt pénze.

A harmadik csoportot azok a munkavállalók képezik, akik az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer tíz éves fennállása óta idén először készpénzben kivehetik az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaikat.

Jó, ha tudod!
A szakértők egy része egyébként is optimistán látja a 2009-es évet: véleményük szerint az év második felére némiképp rendeződik majd a helyzet. Ennek ellenére számos rémhír kap szárnyra nap mint nap a válsággal kapcsolatban, melyeknek talán csak a fele igaz. Ha kíváncsi vagy, mi az igazság, kattints ide!
Ezt is szeretjük