Csótányirtás házilag - Így tartsd távol őket!
Plusz 3 biztos csótánycsapda
A csótányok a legrendesebb lakásokat sem kímélik. Eláruljuk, hogyan tarthatod őket távol házi praktikákkal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A csótányok jelenléte a lakásban nemcsak kellemetlen: ezek a hívatlan vendégek fertőző betegségeket is terjeszthetnek, közvetlen érintkezés esetén pedig allergiás reakciókat is kiválthatnak.

A rendszeres és alapos takarítás sajnos nem elegendő a távol tartásukra, ráadásul, ahol egy megjelenik, ott hamarosan több is előfordul majd.

Bemászhatnak a saját lábukon is a lakásba - régi társasházakban például a pincéből, de akár az utcáról is bemehetnek -, de passzív úton is bekerülhetnek, például költözés során a bútorokkal. Amint észleled a jelenlétüket, azonnal cselekedj, ha nem akarod hosszútávon megosztani velük a lakásod!

Praktikák a távol tartásukra

A legjobb védekezés a csótányok megtelepedése ellen, ha időben gondoskodsz a fal repedéseinek betöméséről, és minden olyan rés, lyuk eltakarásáról, ahol megbújhatnak és szaporodhatnak. Emellett néhány házi praktikával is távol tarthatod, sőt, ki is irthatod őket. Az alábbiak már bizonyítottak, ám, ha mégsem vezetnének eredményre, ne halogasd a csótányirtók számának tárcsázását.

Citrommal és uborkával

Nincs feltétlenül szükség rovarirtóra, hogy megszabadulj a betolakodóktól: elég lehet egy fél citrom is. Facsard ki a levét, és csöpögtess belőle a küszöbre, az ablakpárkányra, illetve azokba a repedésekbe és résekbe, ahol a csótányok bejuthatnak a lakásba.

Sőt, citromdarabkákat is érdemes szétszórnod, elsősorban a bejárati ajtó körül. Az is jó továbbá, ha rendszeresen felmosod a padlót négy citrom levéből és két liter vízből készült keverékkel. A citromot ki nem állhatják ezek a kártevők.

A citrom mellett a csótányok az uborkát sem kedvelik, segítségével így könnyen távol tarthatod őket. Egyszerűen hámozz meg egy uborkát, majd a héját helyezd oda, ahol bejuthatnak a lakásba. Az uborka a már beköltözött csótányokat is kiűzi a lakásból.

WD-40-nel

A sokoldalú WD-40-et is bevetheted a kellemetlen albérlők ellen. A csótányok távol tartása érdekében fújd be a szerrel az ablakpárkányokat, a küszöböt és az ajtófélfákat, de nagyon ügyelj arra, hogy ne lélegezd be a szert.

WD-40, mint rovarirtó
A szer akkor is jól jön, ha már beköltöztek a csótányok. Amint meglátsz egyet a lakásban, azonnal fújd le WD-40-nel. Néhány másodpercen belül elpusztul.

Így irtsd ki a csótányokat!

Ha a csótányokat nem sikerült távol tartanod, és már bent tanyáznak a lakásban, szódabikarbóna és cukor segítségével elpusztíthatod őket.

Keverj össze egy rész szódabikarbónát egy rész cukorral, majd a keveréket szórd oda, ahol a csótányok megbújhatnak. A cukor a szerhez vonzza majd őket, a szódabikarbóna pedig végez velük. A szert megelőzésként is használhatod. A cukor sütőporral keverve is hatásos, utóbbitól ugyanis elfogyasztása után a csótányok szinte azonnal szétpukkadnak.

Bórsavval, gipsszel

Még kíméletlenebb megoldás, ha bórsavat vetsz be a csótányok ellen. Szórj belőle minden egyes repedésbe, ahol előfordulhatnak - a nehezen elérhető helyek esetében használj kézi zsírzót, ezzel könnyen be tudod szórni a porral a réseket.
Ha nem találsz bórsavat, a kukoricakeményítő és egy kevés gipsz keveréke is jó szolgálatot tesz a csótányok ellen. Keverd össze őket fele-fele arányban, és az így elkészült keverékkel szórd be a repedéseket és a sarkokat ott, ahol a csótányok megbújhatnak. Ettől a keveréktől garantáltan elpusztulnak majd.

Plusz három hatékony csótánycsapda

Ha a fenti praktikák nem vezetnek eredményre, akkor kipróbálhatsz egy-két hatékonynak bizonyult csótánycsapdát is. A Bábolna-bio BIOSTOP csótánycsapdája a légyfogóknál megismert régi, ragacsos trükköt alkalmazza.

A csótányok kedvelt helye a mosogató, a hűtőszekrény, a szeméttároló és a fürdőkád környéke, a csapdákat itt érdemes elhelyezned.

A csapda ragacsos belsejébe kell helyezni a csapdához mellékelt csótánycsalogató tablettát. Ez a csapdába vonzza a kártevőket, melyek aztán bent ragadnak a ragacsos dobozban.

A NATURAL CONTROL csótánycsapda szintén ragadós: belső felületét hatékony ragasztóval vonták be, amihez szintén csalétek vonzza a kártevőket. A műanyag csapdát a külsején ragasztócsíkkal látták el, így akár függőleges felületen is elhelyezheted.

A VAPE csótánycsapdája ezzel szemben mérget tartalmaz. A csalétek elsőre vonzónak tűnik a csótányoknak, elfogyasztása után azonban azonnal elpusztulnak tőle. A csótánycsapdát hat darabos kiszerelésben árulják. A műanyag dobozkákban található csalétek három hónapon át megőrzi hatását. Kisgyerekes lakásban ne használd.

Ha ezekkel sem sikerül teljes mértékben kiűznöd a hívatlan vendégeket a lakásból, nincs más lehetőséged, mint szakembert hívni.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük