Vigyázz, a készpénzedre hajtanak: 7 tipp, hogy felismerd a csalókat

Egyre több a csaló, aki szolgáltatónak adja ki magát. Ezt tedd, ha megjelennek!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár korábban is lehetett hallani hasonló próbálkozásokról, az utóbbi időszakban különösen megszaporodtak azok az esetek, mikor a különféle szolgáltatók nevében próbáltak idegenek készpénzt kicsalni a fogyasztóktól.

A probléma súlyát a szolgáltatók is elismerik, nem véletlen, hogy igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogyan lehet időben észrevenni, ha gyanús személyekkel van dolgod. Az E.ON például a következőket tanácsolja, arra is felhívva a figyelmet, hogy az év végéig zajló mérőóra-ellenőrzések és -cserék miatt több lehet a gyanús eset.

Ellenőrizd az igazolványt, és telefonálj

Az első és legfontosabb, hogy a szolgáltatók emberei fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, mely például az E.ON esetében a cég logójával van ellátva, emellett leolvasható róla az egyéni azonosítószám, valamint az igazolvány érvényességi éve és a meghatalmazási jogkör is.

Mindig alaposan nézd meg az igazolványt - ezt vagy a hivatalos meghatalmazást a kiérkezőknek fel is kell mutatniuk -, ellenőrizd a logót, az igazolványszámot, az érvényességi évet és fényképet is. Ennek hiányában ne engedj be senkit a lakásba, érdemes például biztonsági láncot felszerelni.

Ha mindent rendben találsz az igazolvánnyal, de még így is gyanakszol, kérhetsz a cégtől telefonos azonosítást a felmutatott igazolvány adatainak bediktálásával, és rákérdezhetsz, valóban küldtek-e valakit ellenőrzésre.

Gyakori, hogy a csalók a látogatás előtt telefonon is bejelentkeznek, azonban ennek sem szabad bedőlni, ha szeretnél biztosra menni, érdemes a szolgáltatót felhívni hivatalos telefonszámukon, majd rákérdezni a korábbi hívás valóságtartalmára.

Sosem kérnek készpénzt, és csak bizonyos esetek miatt jöhetnek

Fontos tudnod, hogy a szolgáltatók munkatársai sohasem visznek ki házhoz pénzt, és nem is kérnek helyszíni készpénzes kifizetést, így, ha valaki ezzel csönget be hozzád, valószínűleg csalóval van dolgod. Érdemes tisztában lenni azzal is, milyen okokkal kereshetnek fel a szolgáltatótól: ezek közé tartozik a mérőóra-állás leolvasása, a mérőóra-csere, a mérő ellenőrzése, szerelés, kikapcsolás, a mérőóra leszerelése és felülvizsgálata, valamint a kintlévőség kezelése.

Gyanús ajánlatok

Mindemellett az E.ON honlapján található információk szerint az is gyakori eset volt, hogy a cég nevében más energiakereskedők keresték fel a fogyasztókat, és szolgáltatási szerződést írattak alá velük, azt állítva, hogy az előnyösebb feltételekkel jár. Fontos, hogy ne írj alá semmilyen dokumentumot, amíg meg nem bizonyosodtál róla, hogy valóban az adott szolgáltató munkatársáról van szó.

A jellemző csalások között említették továbbá azokat az eseteket is, amikor az ajánlat az áram- vagy gázszámla csökkentéséről szól, de a mérőeszközök manipulálásával. Bármit is állít az a személy, aki ezt a szolgáltatást ajánlja, az ilyen beavatkozások nyomot hagynak, és tetemes bírságot kell fizetni miattuk, így érdemes gyorsan elköszönnöd azoktól, akik hasonló módon szeretnének tőled pénzt kicsalni.

Illegális módszerek

Ha szeretnél többet megtudni arról, mely illegális módszerek számítanak a leggyakoribbnak, nézd meg a videót!

Amennyiben megtörténik a csalás esete, vagy felmerül a gyanú, fontos, hogy minél hamarabb bejelentést tegyél a szolgáltatónál és a rendőrségen is. Amennyiben a szolgáltatót keresed, utóbbit automatikusan megteszi ő is.

Ezt is szeretjük