Egy módszer, ami felére csökkenti a rezsit
Több tízezret takaríthatsz meg évente
Érdemes hosszú távú megoldásban gondolkodni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár számos hasznos praktika és ötlet létezik arra vonatkozóan, hogyan lehetne csökkenteni otthonod rezsiköltségeit, a szakértők szerint nem szabad elfeledkezni a hosszabb távú megoldásokról sem, melyek akkor is megfontolandóak, ha a pénztárcád kevésbé enged meg költségesebb beruházást.

Ha például szigeteled a lakást, a számítások szerint néhány éven belül megtérül az összes költség, utána pedig tiszta haszonnal számolhatsz.

A megfelelő szigetelés azonban nemcsak a téli fűtésköltségeket redukálhatja nagymértékben, de nyáron is praktikus lehet.

Nyáron segít elviselni a meleget

Legutóbb a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation hívta fel a figyelmet arra, hogy a természetes anyagból készülő hőszigetelés jobb megoldás például a klímaberendezésnél nyáron.

Ennek oka, hogy a légkondicionálók áramfogyasztása erősíti az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátást, így tovább növeli a meleget.

A társaság szakértői szerint hőszigetelt házfalak esetében nehezebben emelkedik meg a belső hőmérséklet, ráadásul négyszer annyi energiát igényel egy lakást mesterségesen lehűteni, mint felfűteni.

Jelentős mértékben spórolhatsz

Egy átlagos klímaberendezés havonta körülbelül 250 kilowattórával növeli az áramfogyasztást, vagyis havi 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlát okoz, míg a szigetelés mind anyagi, mind környezeti szempontból spórolásra ad lehetőséget.

Megfelelő szigeteléssel télen a falak állapotától függően 35-40, de akár 60-65%-os energiamegtakarítás is elérhető, míg nyáron öt-hét fokkal csökkenthető a lakások hőmérséklete, ami éves szinten több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet.

A társaság számítása szerint ráadásul a hűtési és fűtési költségeken is spórolva a szigetelésbe fektetett összeg kettő-négy év alatt is megtérülhet.

Ezt is szeretjük