Ki ne dobd a régi bútort! Megtaláltuk Buda legjobb kárpitosát

Olyan antik és modern bútorfelújításokat láttunk, melyektől leesett az állunk.

Bútor kárpitozása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van egy része Budának, ahová csak az jár, aki tudja, mit kell ott keresni. Itt működik, régi épületek közé rejtve Buda legjobb kárpitosműhelye, ahol nem pusztán két kézzel, de szívvel-lélekkel újítják fel a régi bútorokat. 

Régóta kerestünk már egy jó kárpitos, hogy felújíthassa szerkesztőségünk régi kanapéit, és végre találtunk egyet! Szó nélkül pedig nem tudunk elmenni mellette, muszáj volt megírnunk. Csaba nemcsak hozzáértése miatt érdemelte ki a legjobb kárpitos címet, hanem azért is, ahogy a bútorokkal bánik.

Az ő szemében a heverőnek, ami a nagymamádé volt, lelke és története van. Legyen az a heverő, szék, kanapé bármilyen rossz állapotban, Novák Csaba nemcsak új külsőt, de új lelket is ad neki. Ha megnézed a képeinket, te is érteni fogod, miről beszélünk.

A semmiből valamit készíteni

Ahogy végigvezet minket aprócska műhelyén, Csaba ragyogó tekintettel mesél a kárpitozás történetéről, amiről eddig nem is tudtuk, mennyire átszövi az emberek mindennapi életét.

– Az emberek kényelem iránti vágya már az őskorban kialakult, akkor, amikor először terítették le a barlang hideg kövére a levadászott bivaly bőrét. Maga a kárpitozás mestersége mégis a reneszánszig váratott magára, hiszen ekkor kezdtek először textillel és bőrrel bevonni bútorokat. Ekkor jelent meg az első füles fotel is, és ezt a típust ma is rengetegen kedvelik.

A Budai Kárpitos elmondta, hogy számos ilyen típusú ülőalkalmatosságot visznek hozzá renováltatni - ki egy viszonylag új, de tönkrement darabot, ki pedig egy megviselt, de értékes antik bútort. Közel harminc éve végzi ezt a munkát, mégsem fáradt bele, és a mai napig egyszer sem bánta meg, hogy a kárpitos szakma mellett döntött.

- Szeretek alkotni, a semmiből valamit készíteni. Főleg mindennapi használati tárgyat, ami az emberek kényelmét szolgálja, vagy éppen a régi, menthetetlennek tűnő bútorból újat varázsolni. Ebben a szakmában nem lehet kizárni a kéz alkotó munkáját, és így ki tudom használni a kreativitásomat.

Ahogy körültekintünk a műhelyben összerámolt, még javításra váró vagy épp már gyönyörűen felújított bútorok között, nem is tudjuk, min csodálkozzunk inkább: magán a munkafolyamaton, vagy azon, hogy ez az ember mennyire lelakott bútorokból képes igényes művészi munkát létrehozni.

Csaba szeret amolyan miből lett a cserebogár típusú fotókat készíteni. Telefonján meg is mutatta leglenyűgözőbb átalakításait. Elképesztő, hogy mit ki lehet hozni egyetlen rozoga székvázból vagy egy tropára ment kanapéból, melyben szinte már rugók sincsenek. Nem győzünk ámulni, annyiféle csodát művelt már a bútorokkal, így nem meglepő, hogy ő sem tudja megmondani, melyik munkájára a legbüszkébb.

- Lehet, hogy közhely, de minden egyes bútordarabra, ami kikerül a kezeim közül, büszke vagyok. A kedvenceim talán mégis azok a bútorok, amiket csak azért nem dobtak ki lomtalanításkor, mert valami családi emlék fűződik hozzájuk. Valami csodálatos öröm látni a boldogságot és meglepettséget a vevőim arcán, amikor új élettel telve kapják vissza régi kedvencüket. 

Másrészt, olyan darabokkal is szeretek foglalkozni, melyek már teljesen elvesztették ülőbútor funkciójukat, vagy, amikor pusztán egy garnitúra újságból kivágott fotóját kapom meg, aminek láttán kell elkészítenem egy teljesen újat. Ezek nagy kihívást jelentenek a számomra, de pont ezeket szeretem a legjobban.

Csalódást szerencsére még sosem okoztam, amiben nagy szerepet játszik az is, hogy részletesen átbeszélünk mindent a megrendelőimmel, mielőtt munkához látnék. Szeretem, ha valaki tüzetesen elmondja, mire vágyik, beszélgetünk a bútor történetéről, és együtt választunk anyagot is ahhoz mérten, milyen környezetben lesz az adott garnitúra.

Gyerekes és kutyás családoknál például nagyon népszerűek a nanotechnológiával készült textilek, melyek lepergetik a kiömlött vizet, és a piszkot, állatszőrt egyszerűen le lehet törölni róluk. Egyik vevőm mesélte utólag, hogy a gyerek a nutellás kenyeret ejtette rá, és azt is egyszerűen letörölték a kanapéról. Ráadásul az ilyen textilek semmivel sem drágábbak az átlagosnál.  

Hiszem, ha látom

Az ember mindig azt hiszi el, amit lát. Ezért kiválogattuk Novák Csaba munkái közül a legelképesztőbb felújításokat. Ebben a műhelyben sok antik, kopott ülőkéből lett újra fényes, dicső darab, de láthatod majd, hogyan lett a szinte már csak rozoga vázzá kopott kanapékból is vadonatúj ülőgarnitúra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük